- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

INFO – Cultura

Istoria Presei, in Congres

Cea de-a IV-a ediţie a lucrărilor Congresului Naţional de Istorie a Presei, beneficiind de participare internaţională, a fost găzduit de Universitatea Ovidius din Constanţa. La congres a fost conferit pentru prima oară Premiul naţional pentru jurnalism Nicolae Sever Cărpinişan, de către Asociaţia Română de Istorie a Presei, la 111 ani de la naşterea jurnalistului, în prezenţa fiicei, prof. dr. Letiţia Oprean. Juriul a decis ca Marian Moşneagu, jurnalist, doctor în ştiinţe militare, să primească acest premiu.

La adunarea generală a ARIP au avut loc alegeri, în urma cărora preşedinţia Asociaţiei a fost atribuită profesorului dr. Ilie Rad, din Cluj Napoca. Pentru problemele de metodo­logie a cercetării a fost ales, ca prim-vice- preşedinte, Marian Petcu, conferenţiar, Universitatea din Bucureşti. Adunarea gene­rală a decis ca a V-a ediţie a Congresului Naţional de Istorie a presei să fie găzduită de Universitatea de Stat din Moldova, Chişinău, în aprilie 2012.

Cu ocazia congresului au fost lansate mai multe lucrări de specialitate, printre care Documentarea în jurnalism, coord. Ilie Rad; Ctitorii spirituale dobrogene. Universitatea Ovidius din Constanţa, de Aurelia Lăpuşan şi Victor Ciupină; Limbajul imaginii filmate, de Ion Bucheru şi Marina Roman şi Istoriografia română şi cenzura comunistă, de Ion Zainea şi altele. La eveniment a fost lansat şi noul număr al Revistei române de istorie a presei, nr. 9/2011.

Cum m-am vindecat de nefericire

Dacă tot avem probleme cu fericirea, în sensul că am obosit asteptând-o să vină, asa, de undeva, din afară, psiholo­gul Gigi Ghinea ne oferă o soluţie simplă si rapidă. Cartea Cum m-am vindecat de nefericire, apărută, recent, la editura IBU Publishing, ne călăuzeste, cu blândeţe, iubire si… umor, spre interioarele fiinţei noastre, adevăratele responsabile cu feri­cirea. De acolo vine starea de bine, ca fundal al existenţei. Si, chiar dacă pare greu de crezut, ea poate fi învăţată. „Cu un minim efort constient, timp de patru săptămâni, pentru că, apoi, totul vine de la sine”, ne asigură autoarea: „Fericirea se învaţă! Ca si sofatul sau orice altă deprindere zilnică, îmi îngădui să afirm că fericirea despre care vorbesc este ca spălatul pe dinţi!”

Sigur că nu vă dezvăluim reţeta aces­tei stări de graţie, ea se află în carte. Pe înţelesul si la îndemâna oricui si, mai ales, transmisă cu drag. Dintr-o expe­rienţă personală, o căutare pătimasă, as spune, a vindecării de nefericire. Ca psi­holog, dar si ca om obisnuit, Gigi Ghinea împărtăseste cu noi bucuria „trezirii”: „Cartea este o mărturisire a unei expe­rienţe personale, este o exprimare since­ră a fiinţei, liberă de toate măstile unor roluri sociale sau profesionale. Împărtă- sesc această experienţă a trezirii mele ca pe un dar celor care au nevoie de el. Totul se întâmplă din iubire. Iubirea de oameni, de semenii mei”.

Un saxofon românesc pentru Europa

17 milioane de europeni vor putea asculta concertul de jazz Twin Thoughts ce va avea loc luni, 16 mai, la Sala Izvor a Teatrului Bulandra. Saxofonistul Cristian Soleanu şi Trio Dumi îşi vor interpreta propriile piese, într-un stil contemporan, uşor de perceput de către publicul larg, în cadrul unui spectacol inclus în agenda Uniunii Europene de Radio (UER), ca parte a Stagiunii Euroradio de Jazz. Euroradio este departamentul UER dedicat muzicii cla­sice şi de jazz, ascultat zilnic de 17 milioane de melomani. Considerat în prezent cel mai bun saxofonist de jazz rezident în România, Cristian Soleanu este membru al Big Bandului Radio şi profesor de jazz la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. A colaborat cu nume de prestigiu din jazz-ul românesc şi internaţional, în proiecte diverse, de la con­certe, turnee în România şi în străinătate, la înregistrări şi muzică de film. Trio Dumi, alcă­tuit din George Dumitriu (România), Mattia Magatelli (Italia) şi Kristijan Krajncan (Slovenia), a fost înfiinţată în urmă cu 5 ani, iar în prezent este foarte activă pe scenele din Olanda, dar şi în Italia, Statele Unite ale Americii, Germania, Austria, Elveţia. Evenimentul produs de Radio România Muzical va putea fi ascultat la nivel european în 27 mai 2011, iar Radio România Muzical va difuza înregistrarea sub forma unei emisiuni- concert în 22 mai, de la ora 18:10.