- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Info – Zoom

Do you speak chinese?

Eveniment ignorat de presa dâmboviţeană, prinsă cu lucruri mai importante, premierii David Cameron şi Wen Jiabao au semnat un acord de 1 miliard de lire sterline pentru eco-logizarea revoluţiei industriale chineze prin ga-zificarea lignitului. Tehnologia Seamwell International va permite extragerea a 280 miliarde de tone de cărbune reducând emisiile de CO2 cu 20%, ba chiar cu 50%, dacă se va aplica şi tehnologia de captare şi stocare a carbonului. Între timp, pentru că în Angola capitala Luanda a devenit prea aglomerată, chinezii au anunţat că le construiesc alt oraş, pentru 3,5 miliarde de dolari. Şi au inaugurat cel mai lung pod din lume pe mare, 41,6 kilometri, 23,3 miliarde de dolari, făcut în patru ani. Şi, în general, ar fi bine să învăţaţi chineza.

Un text milionar

Şi totuşi, în această lume nebună şi superficială, mai are şi cultura valoare: un manuscris rar aparţinând scriitoarei britanice Jane Austen a fost vândut la o licitaţie în Londra cu 993.000 de lire sterline (1.127.000 de euro), o sumă de trei ori mai mare decat preţul estimat iniţial. Cumpărătorul nu este un milionar excentric, ci… o bibliotecă din Oxford! Foarte puţine dintre manuscrisele lui Austen au fost găsite, ceea ce le-a crescut cota. În textul vândut la un preţ record fiecare pagină are tăieturi, adnotări şi fraze inserate între rânduri. Jane Austen a publicat şase romane până la moartea sa în 1817, la numai 41 de ani.

Veniti cu bacul

„Rezultate catastrofale la bac! Funeriu să-şi dea demisia!” Mai cinstit ar fi să-şi dea demisia jumătate dintre părinţi şi dintre profesori, că de-acolo se trage. Actualul ministru n-a făcut decât cel mai nesuferit lucru din lume: le-a pus o oglindă-n faţă. Cine a avut urechi să audă a aflat, între altele, că un procent însemnat dintre „copiii” care au picat bacul au, de fapt, peste 30 şi chiar 40 de ani, şi au încercat marea cu degetul a enş-pea oară. Iar păcatul originar este insti-tuţionalizarea, în anii ’80, a indicelui de promovabilitate. Din acel moment, profesorii au început să umfle notele cu pompa, iar părinţii să se facă a nu vedea asta. Aşa s-a creat o iluzie naţională, risipită acum. Era şi timpul.

Stiri despre criza mondială

În Moscova vor fi construite 50 de hoteluri plutitoare, iar Turcia va edifica un aeroport pe o insulă artificială. Capacitatea totală a hotelurilor plutitoare (dintre care primele vor apărea încă anul acesta) va fi de cinci mii de camere. De altfel, hotelurile plutitoare nu sunt o noutate pentru Moscova, unde încă din 2003 funcţionează unul pe nava Aleksandr Blok. Iniţiatorii proiectului susţin că turiştii s-au plictisit de hotelurile standard. Cât despre insula-aero-port, ea va fi creată în Marea Neagră, în apropiere de Ordu. Se vor folosi 20 de milioane de tone de pământ şi 9 milioane de tone de piatră. Aeroportul va avea o pistă de 3 km, va costa 150 miliarde de dolari şi trebuie să devină funcţional în… 2014! Fără comentarii.

Decizie istorică

Cel mai recent bilanţ al tragediei din Japonia este de 15.500 de morţi si 7.603 dispăruţi. Guvernul japonez a adoptat un buget de urgenţă, în valoare de 49 miliarde de dolari, pentru reconstrucţie în urma triplului dezastru (cutremur, tsu-nami, radiaţii). Dar distrugerile materiale directe sunt estimate la mult mai mult: 210 miliarde de dolari. Fără a mai vorbi de efectele indirecte, greu de calculat. Despre Fukushima, numai de bine: nici o ştire nu mai vine de acolo… Dumnezeu cu mila. În cealaltă parte a lumii, legislativul german a aprobat planul de a se închide toate centralele nucleare nemţeşti, până în anul 2022. E o decizie fără precedent, cu costuri uriaşe, dar şi cu o miză pe măsură.

Români adevărati (bis)

Vom continua să vă prezentăm aici realizările de prestigiu ale românilor – altfel anonimi – care ne fac cinste mai mult decât toată clasa politică şi toată scena de show-biz la un loc. Recent, echipa românească M.N.A. a câştigat secţiunea Digital Media la concursul internaţional Imagine Cup organizat de Microsoft, iar conaţionalii de la Endeavour Design au obţinut locul trei la o altă categorie din cele nouă ale concursului. Primii au realizat un film de un minut despre cum poate tehnologia să rezolve problemele actuale ale omenirii; ceilalţi au prezentat un robot autonom care poate fi utilizat în misiuni de salvare. Ei ne vor salva!