502 Bad Gateway

502 Bad Gateway


nginx
PEOPLE

Ioana Moldovan, lecuită de microbul televiziunii

May 15th, 2008, com Un comentariu

Ocupată, ocupată, ocupată! Am reuşit cu greu să ne întâlnim după ce am tot amânat câteva săptămâni. Am stat de vorbă în faţa unei căni de cafea, dar şi acasă la ea unde am realizat şedinţa foto şi am înţeles de ce a fost atât de greu să ne vedem. Ioana Moldovan este implicată în mai multe proiecte desfăşurate prin propria sa firmă de producţie tv şi PR şi nu prea mai vrea să apară în presă. Însă recunoaşte şi este conştientă că experienţa PRO TV i-a schimbat viaţa şi tocmai de aceea publicul nu o va uita, ba mai mult, o va asocia mereu cu acest brand.

A prezentat mai multe emisiuni şi programe de ştiri la PRO TV, apoi a fost gazda unei emisiuni la TVR, a jucat alături de George Ivaşcu la Teatrul Naţional. A trecut în spatele camerei de filmat şi a devenit producător de emisiuni tv. Apoi, s-a retras câteva luni în toamna anului trecut pentru a se ocupa de fiul său, a „luat o gură de aer şi putere“ ca să poată merge mai departe. Plină de energie, la începutul lui 2008, Ioana Moldovan a luat-o de la capăt în materie de afaceri, despărţindu-se de fosta asociată de la Format Factory. Aşa s-a născut La Fix Media, noua sa companie de producţie tv şi PR. „După ce s-a născut Filip am stat doar trei săptămâni acasă, apoi am mers la firmă. Veneam din trei în trei ore acasă ca să îl alăptez şi munceam chiar şi până la 12 noaptea. Am fost foarte supărată când am descoperit că lucrurile nu mergeau bine între mine şi fosta mea asociată. Doi ani de zile am investit tot ce aveam mai bun în firma aceea. Niciodată nu mi-a fost teamă să o iau de la zero şi acum am luat-o. Am fost de nenumărate ori la start“, povesteşte ea despre momentele de cumpănă din carieră. A contat mereu sprijinul familiei, al soţului şi al mamei care a venit de la Cluj ca să aibă grijă de copil şi, până la urmă, Ioana crede că „Filip este şi el mândru să ştie că are o mamă activă decât să ştie că mami se ocupă doar de el şi, în plus, ar deveni un copil foarte răsfăţat“. Mama Ioanei nu are doar rolul de bunică, ci este şi un bun sfetnic pentru fiica sa în materie de vestimentaţie. Cu un puternic accent ardelenesc în glas pe parcursul şedinţei noastre foto, i-a făcut fiicei sale diverse sugestii cum să se îmbrace, dar până la urmă tot Ioana avea câştig de cauză.

Oricum, cât de curând, Filip va merge la grădiniţă, pentru că este un copil foarte activ, sociabil, care vrea să iasă în evidenţă. „Este cea mai mare realizare a mea, nu te mişcă nimic altceva decât un copil. Ce mai contează că am avut obstacolele pe care le-am avut? Priveşti la copil şi mergi mai departe şi eşti mai puternic. Abia aştept să îi mai fac un frăţior sau o surioară lui Filip. Aş vrea să fie o surioară, ca să semene şi cu mine cineva, Filip e leit taică-su. Poate îmi iau revanşa la al doilea. Soţul meu nu a vrut să ştie ce sex are copilul, dar în cele din urmă i-am spus eu, mai ales că ştiam că îşi doreşte un băiat“, mărturiseşte Ioana căreia i se pare normal ca o femeie să îşi întrerupă cariera pentru a sta acasă cu copilul chiar dacă încă se mai luptă cu kilogramele în plus acumulate în timpul sarcinii. „Am slăbit 20 de kilograme, dar în continuare am grijă ce mănânc. Cât mai multe salate, grătare, foarte rar cartofi şi deloc mâncăruri grase“. Face asta din tot sufletul, pentru că bucuria pe care o are în acest moment o ajută să ducă la capăt tot ceea ce îşi propune. Nu a fost la un medic nutriţionist, s-a orientat singură către o dietă potrivită şi a început să aibă rezultate. Vorbeşte cu multă dăruire despre rolul său de mamă pe care îl interpretează cu plăcere, chiar dacă Filip nu a lăsat-o să doarmă în multe nopţi, şi asta se vede cu ochiul liber: „Asta e! Trebuie să îţi asumi toate lucrurile astea! Viaţa mamei se schimbă şi spun asta fără să fiu feministă.“


Revenind la proiectele media pe care le are, am spune că viitorul sună bine pentru ea, din ceea ce ne spune. Emisiunea Singur acasă de la Romantica al cărei amfitrion era Silviu Prigoană o consideră un succes. „A fost o emisiune de mare succes. Vom vedea dacă o vom mai face în funcţie de ceea ce se întâmplă acum cu Silviu Prigoană, dacă el candidează sau nu candidează. Silviu Prigoană e un personaj simpatic cu priză la public şi care făcea rating foarte mare“, spune producătorul Ioana Moldovan. Chiar dacă pe plan profesional are o relaţie foarte bună cu Silviu Prigoană, nu au o relaţie de amiciţie, aşa se face că familia Buşcu nu a fost invitată la botezul lui Maximus, fiul cel mic al lui Silviu Prigoană şi al Adrianei Bahmuţeanu.

Oamenii o inspiră atunci când îşi alege formatele emisiunilor. Tot la capitolul surse de inspiraţie trece internetul, dar şi Târgul media de la Cannes pe care nu vrea să îl rateze vara viitoare. Nu s-a gândit niciodată că dacă reality-show-ul Monicăi Columbeanu la B1TV a fost un succes, va avea priză la public şi emisiunea cu Prigoană la Romantica. „Era o combinaţie între reality show, talk-show şi divertiment. I-am propus formatul şi a acceptat imediat. În două săptămâni eram cu emisiunea pe post. Şi cei de la Romantica l-au acceptat pentru că li s-a părut un produs de rating. La fel s-a întâmplat şi în cazul emisiunii cu Ioan T. Morar. Nu ştiu însă dacă emisiunea va reveni în grila TVR“, spune Ioana despre show-urile pe care le produce. O noutate din partea ei este o emisiune care va intra din vară în grila unei televiziuni, însă deocamdată nu a dorit să ne dea mai multe detalii.

Nu s-a gândit să îşi creeze o emisiune care să o aibă în centru pe ea, pentru că „Nu poţi să gândeşti şi o emisiune, să fii şi actor şi să fii şi scenarist, nu se poate, eu nu cred în asta. Nu o să îmi fac niciodată mie o emisiune. Nu sunt în momentul ăsta înnebunită să apar. Acel microb al televiziunii despre care vorbesc unii şi alţii şi despre care am vorbit şi eu există într-adevăr, dar el se poate şi lecui“. Şi totuşi, dacă o televiziune de la noi i-ar propune să mai prezinte o emisiune, ar accepta? „Nu ştiu. Acum ştiu şi munca de producţie şi cea de vedetă, ştiu ce implică fiecare şi pot să spun că îmi place mult mai mult producţia. În spatele emisiunii echipa contează cel mai mult. Aşa cum mă controla pe mine o echipă de oameni, aşa îmi place mie acum să pot să controlez tot“. Munca de producţie pe care o face acum îi aduce mai multe satisfacţii, asta e clar, şi apoi crede că i se potriveşte mai mult şi pentru că exigenţele apariţiilor pe sticlă nu sunt în armonie cu ea. Nu a făcut operaţii estetice, însă nici nu ar face doar pentru că s-a scris în presă că are riduri, iar dacă ar fi nevoie ar face pentru a avea un confort vizual, dar asta mai încolo.

Teo are dreptate când spune că ea a simţit că era un om al PRO-ului

Chiar dacă la începutul întâlnirii noastre mi-a spus că nu o mai interesează să apară, când vine vorba de PRO TV îşi explică de ce publicul nu a uitat-o, deşi a plecat de acolo de şase ani. Spune că a simţit că a fost parte din „familia PRO TV“, că a simţit ce înseamnă să fii „un om al PRO-ului“. „Şi acum dacă e să apar undeva, oamenii mă asociază cu PRO TV-ul. Este un brand puternic chiar dacă eu am mai fost şi la alte televiziuni“, îşi explică ea acest fenomen. Având în faţă un om care a lucrat la PRO TV, am fost curioasă să ştiu dacă acel sentiment că „eşti un om al PRO-ului“ de care a tot vorbit Teo Trandafir este real. „Teo are dreptate când spune că ea a simţit că era un om al PRO-ului. E un sentiment pe care nu îl întâlneşti în altă parte. Eu o înţeleg şi cei care au fost acolo sau sunt acum acolo o înţeleg, poate pentru cei de dinafară pare patetic. Teo îşi doreşte din nou publicul de acolo, targetul. Acum e Măruţă care face un rating foarte bun exact pe intervalul pe care era Teo. Putea fi altcineva care ar fi făcut acelaşi rating pentru că mecanismele din PRO, oamenii, echipele funcţionează aproape perfect. Aici e secretul! Aşa au debutat, aşa au început. La PRO este o familie şi oamenii puşi într-o echipă dau rezultate foarte bune. Teo îşi dorea publicul de acolo. Nu ştiu de ce a renunţat Teo la PRO, însă sentimentul că eşti un om al PRO-ului este real, îţi dă foarte multă siguranţă, o siguranţă pe care eu nu am mai găsit-o. Nu pot să spun că nu îmi e dor de PRO. Sunt multe momente când îmi spun că, dacă mai prezint o emisiune, o voi face la PRO“. Totuşi, a plecat într-un moment în care în perioada respectivă în care nu existau posibilităţi de a face altceva şi nu a avut răbdare, a simţit că în momentul ăla trebuie să facă ceva pentru ea. Ţine legătura în continuare cu câţiva oameni de acolo, mai ales cu Neti Sandu de care se simte apropiată. De scris nu s-a simţit atrasă foarte mult şi apoi „la scris am talentul lângă mine şi nu pot să îi fac concurenţă“.

Şi momentul TVR a fost important, deoarece a colaborat cu Valeriu Lazarov de la care a avut de învăţat („a fost o experienţă bogată“), iar dacă acesta i-ar propune o colaborare, ar spune probabil da. Însă toate astea fără a abdica de la dorinţa ei de a fi un om normal şi de a-şi trăi viaţa de familie într-un mod normal chiar dacă este actriţă şi ar putea să joace un rol. De fapt, totul s-a schimbat pentru ea din momentul în care a luat proba de la PRO TV. Nu a vrut să se ducă nici la teatrul din Bârlad, nici la Giurgiu ca să joace oricum, iar dacă nu avea să îşi găsească un loc pe scenă se gândea să facă o altă facultate, matematica, pentru că tatăl ei este matematician. Şi cum pe atunci nu putea să facă teatru şi nici film, s-a gândit să vadă ce e televiziunea. A dat probe la PRO TV şi la Antena 1, a luat castingul la Antenă şi a mers la mare să prezinte o emisiune în direct. A renunţat la emisiunea estivală cu o zi înainte de a intra în direct, fiindcă a aflat că era printre primele cinci în cursa de la PRO TV. Abia după o lună a aflat că a câştigat postul de prezentator al matinalului de la PRO. Tot întâmplător a ajuns să fie pe lista actriţelor care au dat o probă pentru filmul Orient Express al lui Sergiu Nicolaescu. Şi de această dată a aşteptat câteva săptămâni bune până a ştiut că a obţinut rolul Isabel iar pe platourile de filmare de aici a avut din nou acel sentiment pe care l-a avut la PRO TV. Cu regizorii din noua generaţie nu a avut ocazia să lucreze, însă cine ştie în ce moment al vieţii s-ar putea să înfiripe o colaborare cu Nae Caranfil, al cărui ultim film l-a văzut.

foto Octavian Tibăr

Taguri:

Comentarii

  1. Recent Blogroll Additions……

    […]usually posts some very interesting stuff like this. If you’re new to this site[…]……

Comenteaza