- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Istoria dulce a Ciocolatei

Cremoasă, delicioasă, bună de se topește în gură. Așa o descriem, fie că este albă, neagră sau cu diverse arome. La Barcelona există un muzeu dedicat ciocolatei unde ești purtat prin istoria procesării,  dar și într-o lume a aromelor care mai de care mai îmbietoare.

Aproape că nu concepem aniversare, nuntă, Crăciun, Paște, Hanuuka sau noul Sfântul Valentin fără  ciocolată. Este din ce în ce mai des asociată cu mesele de sărbători sau cu cele romantice așa cum francizele de fast-food sunt asociate cu hamburgerii. Reclamele ne tot trimit mesajul că, după ce consumăm acest dulce, vom avea o stare mai bună. De aceea, de multe ori o considerăm o evadare din monotonia cotidiană. La rândul lor, cofetarii își pun imaginația la contribuție și ajung să fie adevărați artiști. Torturi și  alte bunătăți care mai de care mai ingenios ornate, ne îngreunează de fiecare dată alegerea.

S-au făcut  tot felul de studii despre cum ne afectează organismul. Este foarte răspândit mitul că îngrașă, însă ar trebui să știm că acest lucru se produce doar atunci când mâncăm cantități mari.  Cercetătorii par să fie la unison de acord că sortimentul care are cele mai bune efecte asupra organismului este ciocolata neagră. Aceasta, dar nu cea cu lapte, este un potențial antioxidant. Doam­nele preocupate de siluetă ar trebui să știe că 100 de grame de ciocolată neagră conțin 531 de calorii, în timp ce aceeași cantitate de mere are numai 52. Așadar, nu ar strica un pic de exercițiu fizic atât de necesar unei vieți sănătoase. Și poate că nu ar trebui să uităm un sfat important dat de medici: să nu uităm să consumăm fructe și legume proaspete în fiecare zi.

Ciocolata albă este „albă“ tocmai datorită absenţei pudrei de cacao. Aceasta este produsă doar din unt de cacao, zahăr şi diferite arome. Este considerată o falsă ciocolată datorită concentraţiei scăzute de cacao. Astfel, nici beneficiile aduse sănătăţii organismului nu sunt aceleaşi. Adaosul de lapte în orice sortiment, inclusiv în cea neagră, interferă cu acţiunea substanţelor antioxidante, spun nutriţioniștii.

Nici nu ne gândim când mâncăm, dar istoria ciocolatei a început  în America Centrală și de Sud. Aztecii cultivau arborii de cacao, mai ales pentru că fructele lor erau oferite drept ofrandă zeilor. Ciocolata a ajuns în Europa după ce conchistadorii au cucerit Mexicul în 1521. Spaniolii au ținut încă 100 de ani secretul, din momentul când au adus-o în țara lor. A devenit populară la începutul secolului trecut în Statele Unite, însă, înainte, doar cei bogați o puteau cumpăra, pentru că era foarte scumpă.

Poate că nu întâmplător la Barcelona, orașul-port unde ancorau multe ambarcațiuni ce veneau din America, există un muzeu dedicat ciocolatei. Este orașul unde s-a servit prima dată această delicatesă la o recepție regală, după ce a fost descoperită pe continentul american. A devenit în timp un obiectiv turistic și cultural important, recomandat de toate ghidurile, mai ales că este situat în centru. Așadar, după ce vă plimbați prin parcul Ciutadella, v-ați plimbat prin Barceloneta sau după ce ați stat la plajă, vă puteți delecta și puteți afla lucruri interesante despre arta şi industria ciocolatei. Muzeul a fost inaugurat în anul 2000 și a fost primul cu aceste caracteristici din Catalunia. Este o atracție în special pentru cei mici care găsesc aici saloane ingenios decorate. Cei cu vârste între 4 și 12 ani pot participa la diverse ateliere unde fie creează figurine din ciocolată, fie participă la jocuri și sunt recompensați. Și cei mari, care plătesc la intrare un bilet de 4,30 euro, sunt răsplătiți cu lucrurile interesante pe care le văd, iar, la finalul vizitei, primesc câte o mică amintire dulce, frumos ambalată, cu un gust pe care nu îl vor uita curând. Puteți trece pe la magazinul de suveniruri de unde puteți achiziționa tot felul de combinații de ciocolate sau accesorii care amintesc de istoria acestui produs. În toate magazinele de dulciuri din oraş și în piețele Boqueria sau Santa Caterina veți găsi tot felul de dulciuri pe bază de ciocolată sau nu, care vă vor face cu ochiul. Am încercat câteva dintre aceste delicatese și au fost delicioase.  Însă, fie că ajungeți la Barcelona sau nu, vă puteți răsfăța oricând cu o bucățică din acest produs care vi se va topi în gură.