- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Italian meatballs (paste cu perişoare)

Pasul 1. Pe un fund  de lemn,  toci mărunt un căţel de usturoi. Amesteci cu carne  tocată, sare,  piper,  boia  şi cimbru, până vor  deveni împreună o pastă omogenă. Adaugi oul bătut (posibil  să nu ai nevoie  chiar de tot) şi pesmetul,   după care   modelezi patru  chiftele   de mărime aproximativ egală.

Pasul 2. Între  timp,  pui  apa  să fiarbă în clocot  într-o  cratiţă, în  care  mai  pui  puţină sare  şi o frunză de  dafin.  Fierbi  chiftelele  în clocote mici, aproape zece minute. Le scoţi pe hârtie  absorbantă, ca să se scurgă.

Pasul 3. Încinzi în tigaie trei linguri de ulei de  măsline, în care  căleşti al doilea  căţel  de usturoi, tocat foarte  mărunt. Ai grijă  să nu se ardă, lasă  focul mic, pentru orice eventualitate. Adaugă în tigaie  două foi de  dafin,  două linguri pline  de pătrunjel tocat,  sare  şi piper, mai căleşte vreo  două minute. După asta pui chiftelele şi sucul de roşii. Fierbe cu tigaia fără capac,  până se va îngroşa sosul.  Pui, la final, frunzele  de   busuioc,  rupte  în  mai   multe bucăţi.

Pasul 4. Separat, fierbe spaghetele, 8 minute, în apă clocotită, cu sare,  amestecând din când în când ca să fii sigur  că nu se lipesc. Le scurgi,  apoi le amesteci cu sosul din tigaie.

INGREDIENTE:

● carne tocată

(porc + vită) – 100 g;

● suc de roşii – o ceaşcă;

● usturoi – doi căţei;

● un ou;

● spaghete – un mănunchi de grosimea unui dop de plastic obişnuit;

● sare;

● piper;

● pătrunjel tocat;

● trei foi de dafin;

● câteva  frunze  de busuioc;

● boia dulce  de ardei;

● o linguriţă de pesmet;

● cimbru;

● ulei de măsline.

 

Când e căldură mare, monşer, se poartă roze-ul. Aş zice că e o reţetă complexă dar uşoară, de primăvară târzie, care sugerează vinul prin excelenţă al căldurii, roze-ul. M-aş  gândi la un roze din gama Domeniile  Vânju Mare, făcut din Merlot, Fetească Neagră şi Pinot Noir. Merlotul  îl face suplu  şi catifelat, Feteasca îi adaugă nerv şi condiment, iar Pinot Noir-ul,  eleganţă.