- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Japonia grădinilor

În Japonia  a  existat   întotdeauna un  interes deosebit pentru grădini. Sunt renumite atât  de delicatele  grădini  tradiționale  japoneze  sau „karesansui“, cele  făcute din pietriș, stânci și mușchi, simbolizând întreaga natură. Dar este poate   o  surpriză că acestea nu  mai  sunt   în prezent la modă în Japonia.

 

Primăvară

Primăvara japoneză începe cu florile de prun, ume no hana, și sunt  mai  multe  locuri  unde pot  fi văzute începând cu luna martie în  zona  Kanto,  cea  în care se află și orașul Tokyo. Parcurile de  ume   sunt  anume dedicate acestor  flori și, atunci când este sezonul lor, prin culorile lor tari  și mulţimea lor, îţi iau ochii. Unul  dintre cele mai frumoase parcuri  este  Gunma Flower Highland,  un   parc   de flori  de  prun pe  coasta   unui munte. Aici  te  poţi  bucura în voie de natură, căci sunt  relativ puţini vizitatori.

Imediat după ume, vine sezonul sakura, cel al florilor  de cireș. Ca și ume, este  vorba  de cireș   japonez,  care   nu   face fructe,   ci  numai  flori.  Sakura este  cea mai  îndrăgită floare  a japonezilor. Sunt multe  parcuri în Tokyo  cu sakura, dar  florile de cireș se pot vedea și în afara orașului, în adevărate livezi, de obicei  în  zona  montană. Deseori  oamenii se duc  special să  le  admire direct  în  natură, obiceiul  purtând numele hanami – privirea florilor.

Glicinele   nu   sunt   atât   de larg  răspândite în Japonia,  dar la  Ashikaga  Flower Park    poţi vedea un parc întreg  numai cu glicine.  E un  parc  deosebit de frumos, situat  într-o   zonă   de munte, dar îngrădit și bine îngrijit,  unde nu ai voie să intri cu animale de companie.

Ca și ume  și sakura, azaleele sunt    şi    ele    răspândite   în Japonia.   Albe,   cyclamen sau portocalii, le poţi  vedea peste tot în orașe,  dar  și în parcurile montane. Cea mai renumită grădină de azalee  este Tatebayashi tsutsuji en. În   luna   mai   înfloresc   şi macii decorativi, pe care de asemenea   îi   poţi   vedea  în număr  mare   la  poalele munţilor. Și, în sfârșit,  luna  mai  este cea  a trandafirilor. Interesante sunt  şi numele lor: trandafirul Princess Diana, de culoare crem, cu roz și alb, sau trandafirul Charles de  Gaulle,  de  culoare mov.  Mi se pare  că fiecare  își reprezintă bine personajele.

 

 

Vara

În luna  iunie  sunt  în floare irișii. Pot fi văzuţi în grădina de la  Isesaki în  fiecare  an  sau  în grădina tradiţională Korakuen din Tokyo. În iulie este sezonul lavandei. Pe pârtia de schi de la Tanbara, în acest  anotimp este plantată lavandă. Pârtia  are așadar dublă folosinţă și aduce mai mulţi bani. Nimic nu se compară cu perspectiva pe care o ai din telescaun asupra întinderii imense  de lavandă. Pe același  principiu este conceput și Oze Hirakawa yuri en, o grădină  de  crini  plantaţi tot  pe  o pârtie de  schi.  Într-adevăr, în comparaţie cu aceste grădini luxuriante, grădinile tradiţionale japoneze nu mai au nici un farmec.

 

 

Toamna

Toamna este, bineînţeles, anotimpul  crizantemelor, dar grădinile de crizanteme s-au împuţinat tot mai mult  în Japonia,  deși  aceasta  este floarea  simbolică a casei imperiale. Cele mai fecvente sunt grădinile  de   cosmos,   floarea roz sau  albă atât  de delicată și totodată comună. Toamna, interesul pentru  flori  păleşte, japonezii îşi îndreaptă privirea spre  frunzele roșii de arţar. Iubitorii de  natură se  duc  de obicei la munte special pentru a privi  culorile  de  foc ale  frunzelor de arţar  momiji.

 

Iarna

Începutul iernii  în  Japonia este   prin    excelenţă  sezonul arbuștilor de sazanka sau  de tsubaki, cameliile  roșii,  roz  sau albe. Auzisem de multe  ori de camelii  în România, dar  nu  le văzusem niciodată până  când nu  am  ajuns  în  Japonia.   Aici sunt  la ele  acasă  și reprezintă farmecul începutului iernilor blânde japoneze. Șamponul de păr  al firmei  cosmetice Shiseido se  cheamă Tsubaki,  conţinând ulei din camelii.

În  ianuarie și februarie, în Japonia  înfloresc  deja narcisele și mărgăritarele. Ca și în cazul lavandei și al crinilor,  sunt întregi pârtii de schi plantate cu narcise.  În anii mai calzi, florile de prun ume  înfloresc  încă din februarie.