Jungla din mijlocul orașului
September 19th, 2012, Bogdan Hrib Comenteaza TweetAm crezut mult timp faptul că toate grădinile botanice sunt un fel de muzee pentru plante și sunt realizate doar spre amuzamentul și recreerea vizitatorilor. Ignoranța mea adolescentină a fost treptat înlocuită cu explicația rolului științific al respectivelor instituții. Pentru un musafir ocazional, pentru un nespecialist ca mine aceste uriașe spații înverzite și colorate au rămas, în primul rând, un loc misterios și reconfortant, o oază plină de curiozități și de liniște în mijlocul unor orașe mari, un loc de refugiu și chiar de reculegere. Iată doar trei exemple.
Am început documentarea pentru acest articol şi am tot căutat cu îndârjire să înţeleg de unde a plecat povestea grădinilor botanice. Grădinăritul este o preocupare care are rădăcinile acum peste 3.000 de ani în Egiptul Antic şi Mesopotamia. Se pare că Aristotel (384-322 î.Hr.) ar fi avut o grădină cu scopuri educative şi curative la Lyceum, în Atena. Ea a fost moştenită de elevul său Theophrastus, considerat Părintele Botanicii. Romanii au fost şi ei buni grădinari şi au cultivat plante medicinale pentru scopul lor curativ. Tradiţia lor a fost continuată de călugări, cei care, pe lângă componenta curativă a unora dintre specii, au folosit frumuseţea plantelor şi florilor în celebrarea lui Dumnezeu. Aceste grădini mânăstireşti, create în secolul VIII al erei noastre, pot fi admise ca precursoarele grădinilor medicinale (Physic garden) din secolul XVI.
Dar nici una dintre acestea nu poate fi considerată o grădină botanică în adevăratul sens al cuvântului, pentru că, prin definiţie, o asemenea instituţie trebuie să se sprijine şi pe o solidă bază ştiinţifică. Cu toate acestea, grădinile medicinale din Italia secolelor XVI–XVII pot fi considerate primele asemenea grădini din lume măcar din perspectivă istorică. În 1543, Luca Ghini pune bazele grădinii Universităţii din Pisa. Urmează Padova şi Florenţa în 1545, Bologna în 1547. Menirea lor era studiul pur academic al plantelor medicinale. În centrul Europei apar astfel de grădini în Köln şi Praga. Anul 1621 este cel al înfiinţării primei instituţii botanice în Marea Britanie, la Universitatea din Oxford, având ca scop de funcţionare promovarea învăţământului şi proslăvirea lui Dumnezeu. Începând cu sfârşitul secolului XVII şi mai ales în XVIII, pe măsură ce exploratorii aduc veşti despre noi şi noi teritorii, iar comerţul internaţional începe să se dezvolte rapid, grădinile se îmbogăţesc cu noi plante necunoscute aduse din zone tropicale. Royal Botanic Gardens, Kew sau Real Jardin Botanico de Madrid cultivă plante aduse de peste mări, dar iniţial doar ca pe nişte curiozităţi şi fără vreo cercetare ştiinţifică prealabilă. Abia prin secolul XVIII apar primele sisteme de clasificare şi denumire a plantelor, pe măsură ce botanica se separă ca ştiinţă de medicină.
În secolele XIX şi XX multe municipalităţi sau consilii regionale înfiinţează pe teritoriile lor grădini, dar marea lor majoritate sunt doar parcuri pentru promenadă şi recreere, puţine dintre ele având programe ştiinţifice care să susţină şi un scop educativ.
Prin definiţie, o grădină botanică trebuie să conţină o gamă largă de plante care să fie etichetate cu denumirea lor botanică, să fie aşezate în colecţii după zona geografică de provenienţă şi să li se respecte condiţiile climatice specifice arealului de unde au fost aduse.
În acest moment există între 1.775 şi 2.500 de grădini botanice în 148 de țări (aproximativ 400 în Europa, 200 în America şi 150 în Rusia, ţara cu cele mai multe asemenea spaţii), de diverse dimensiuni şi cu specific diferit; majoritatea dintre ele aparţin universităţilor şi promovează programe de educare şi cercetare de interes naţional şi mondial. Totuşi majoritatea sunt și obiective turistice extrem de atractive, bucurându-se de sute de mii de vizitatori anual.
Danemarca
Foarte aproape de centrul oraşului, cu mai multe intrări, semnalizate cu firme de dimensiuni modeste, neostentative, un loc de plimbare şi de linişte, unde am văzut mulţi copii în cărucioare sau abia croindu-şi primii paşi pe aleile înguste, se află Grădina Botanică din Copenhaga, parte din Muzeul de istorie naturală, care la rândul său aparţine Universităţii. Înfiinţată în 2 august 1600 prin decret regal, Hortus Medicus, ca anexă a universităţii, grădina nu dispunea de nici un suport financiar. Abia în 1769, regele Christian VII donează 2.500 de taleri pentru curăţarea, îngrijirea şi cultivarea plantelor. Dar în 1778 grădină este închisă. O sută de ani mai târziu, după mai mulţi ani de lucrări, în 1874 grădina este inaugurată pe locul actual şi este deschisă publicului şi cercetătorilor. Printre cei care susţin moral, dar mai ales financiar construcţia parcului şi a serelor, îl regăsim pe filantropul J.C. Jacobsen, nimeni altul decât proprietarul Fabricilor de bere Carlsberg.
Colecţiile includ acum 23.462 de plante din 12.287 de specii. Banca de gene a instituţiei deţine seminţele a 800 de plante daneze, 1.000 de plante din colecţiile grădinii şi 150 de specii care sunt sub atentă cercetare, 50 dintre ele, de exemplu, plante din Insulele Galapagos, fiind ameninţate de dispariţie.
România
În urma unui decret semnat de Alexandru Ioan Cuza, Grădina Botanică din Bucureşti ia naştere ca instituţie în 1860, parte din Facultatea de Medicină şi Farmacie. Iniţiativa înfiinţării acestui aşezământ îi aparţine medicului Carol Davila. Prima grădină ocupa doar o suprafaţă de 7 ha, de-a lungul laturii stângi a Şoselei Cotroceni. Primul director al grădinii este botanistul Ulrich Hoffmann. În 1874 (coincidenţă cu anul în care se deschide noua grădină a capitalei daneze), ea este mutată în centrul Bucureştiului, pe terenurile din jurul palatului Vasile Şuţu, chiar în faţa Universităţii. În acel an intră în proprietatea Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Bucureşti. Condusă de marele botanist prof. dr. Dimitrie Brandza, cel care întreprinde demersuri pentru mutarea grădinii pe o suprafaţă mai generoasă spre a permite o dezvoltare constantă a parcului. În 1884, prin Decret regal, sunt alocate fondurile necesare construcției şi un teren, cel care este şi acum amplasamentul Grădinii Botanice. Urmează amenajarea ei şi popularea primelor sere, după modelul celei din Liège, construirea Institutului Botanic, în care au funcţionat până la bombardamentul din 4 aprilie 1944, disciplinele de Biologie vegetală, herbarul şi Muzeul Botanic şi, bineînţeles, plantarea arborilor şi arbuştilor.
Situaţia Grădinii Botanice s-a îmbunătăţit începând cu anul 1954, când a trecut din nou sub conducerea Universităţii din București (Nu am reuşit să aflu până în acest an,
1954, cine a fost proprietarul instituţiei!), poziţie pe care şi-o menţine şi în prezent. Procesul de revigorare a fost marcat de construcția unui complex de sere de producţie, destinat să asigure materialul vegetal necesar sectoarelor exterioare, de construcția noului Institut Botanic (1960), în care funcţionează în prezent disciplinele Botanica, Microbiologia și Genetica, de construcția complexului de sere de expoziţie (1973-1976), cu o suprafaţă de peste 2.500 mp, şi de inaugurarea în anul 1978 a noului Muzeu Botanic, amenajat pe baze ecologice.
În anul 1994, odată cu prima Sesiune Naţională de Comunicări Ştiințifice Botanice, Grădina Botanică bucureşteană primeşte numele Prof. dr. Dimitrie Brandza, cel care s-a străduit atât de mult să o reclădească pe amplasamentul său actual. (după gradina-botanica.ro)
Grădina se află în partea de vest a oraşului, pe malul drept al Dâmboviţei, are o suprafaţă de 17,5 ha şi, prin altitudinea mică, 73 până la 87 m deasupra nivelului mării, reflectă caracteristicile reliefului specific zonei de câmpie.
Africa de Sud
Am încercat să dau exemple pe care le-am vizitat cu paşii şi uneori cu aparatul de gât. Grădinile din Copenhaga şi din Bucureşti sunt, în amintirile mele, două locuri foarte dragi. Şi pentru că doream să aduc printre aceste rânduri şi un spaţiu mai exotic, nu putea lipsi Africa de Sud, Provincia Capului, Table Mountain National Park.
Cape Town este o metropolă uriaşă, aproape plată, întinsă pe o suprafaţă greu de imaginat şi alcătuită din multe cartiere şi orăşele satelit. Peste toate, însă, veghează şi domină muntele ce pare tăiat de un fierăstrău imaginar, perfect orizontal, ca o masă – Table Mountain.
Parcul naţional, care protejează întreaga peninsulă a Capului, combină peisaje de munte cu privelişti asupra oceanului şi o floră şi faună unică – peste 2.000 de specii de plante ce alcătuiesc Cape Floral Kingdom. În 2004 regiunea Capului, însumând suprafeţe de 550.000 ha, a fost declarată Patrimoniu UNESCO.
Turist fiind, de obicei cu un grup organizat (nu prea eşti lăsat liber pentru că te poţi
rătăci pe suprafeţele uriaşe şi, oricum, ţi se recomandă să te înregistrezi la plecare şi să declari care estimezi că este ora de întoarcere pentru a putea fi găsit în caz de nevoie!) şi evident cu un ghid local, rătăceşti pe munte şi apoi pe pajiştile uriaşelor parcuri, trecând din rezervaţie în grădina botanică aproape pe nesimţite. Spaţiile amenajate pentru odihnă, cafenelele, ceainăriile (cu faimosul ceai local rooibos, preparat în sute de variante) şi chiar drumurile sunt extrem de discret poziţionate astfel că ai senzaţia unei sălbăticii neatinse de om.
Situată la baza Table Mountain şi mărginită de o altă formaţiune, de data aceasta un pinten ascuţit, Devil’s Peak, Grădina Botanică Kirstenbosch este cea mai renumită din Africa de Sus. Adăposteşte peste 22.000 de plante indigene pe o suprafaţă de 528 ha. (Să nu vă închipuiţi că rezistaţi prea mult pe jos. O bicicletă ar fi de preferat sau, dacă nu vă ţin prea bine muşchii, o maşinuţă electrică de tipul celor folosite pe terenurile de golf. Automobilele sunt restricţionate în zonă, cu excepţia celor ale administraţiei.) A fost fondată în 1913 pentru a proteja imensa bogăţie florală a provinciei. Poate fi vizitată în orice anotimp, clima ţării oferind temperaturi, blânde atât iarna cât şi vara în sezonul ploios. Sera este adăpostul numeroaselor plante – inclusiv un uriaş baobab – din diferite areale africane. Dacă vreţi să vă întoarceţi în timp cu 3,2 miliarde de ani, Gondwanaland Garden prezintă plante care există de pe vremea când Pământul avea doar un singur continent. Aleea Fynbos oferă o panoramă a Regatului floral al zonei Capului. Fynbos, în engleză fine bush, reprezintă un grup unic şi deosebit de frumos de plante înflorite, ce cresc în spaţiul lor natural. Sunt 9.000 de specii de fynbos în Provincia Cape şi 2.000 dintre ele în Parcul Table Mountain. În lume există doar 6… Regate florale; cel al fynbos- ului este cel mai mic ca dimensiuni şi singurul care se află pe teritoriul unei singure ţări. Proteas, floarea naţională a Africii de Sud, face parte din familia fynbos, la fel ca celebrul rooibos, din care se face ceai.
De sus de pe Table Mountain, după o lungă plimbare pe jos, priveşti până spre sud unde ghiceşti Capul Bunei Speranţe şi apoi admiri soarele spre asfinţit. O singură şansă au picioarele obosite, telecabina care te coboară la baza muntelui.
Nu sunt singurele grădini botanice pe care le-am călcat, poate că ar fi trebuit să pomenesc şi despre Cluj sau New York sau Berlin… Pentru un simplu vizitator un astfel de spaţiu este doar un parc înverzit şi colorat, un loc de odihnă sau meditaţie. Dar atunci când nu îți poţi permite să călătoreşti şi gândul nu ţi-e destul, o grădină botanică îţi poate oferi atât jungla tropicelor cât şi înălţimea munţilor într-o singură după-amiază de plimbare.
Almanah Flacara 2012 Tweet