- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

La plajă sau în pub-urile din Side?

Pe tărâmul său se află preţioase vestigii antice care se îmbină de minune cu plajele moderne şi localurile romantice sau… irlandeze, cu panoramă către cele mai frumoase apusuri.

Micuţa staţiune din regiunea Antalya se află pe o peninsulă de numai 300 metri lăţime şi 800 de metri lungime, fiind înconjurată din trei părţi de apa adâncă şi albastră a Mediteranei. Side datează din 1405 î.Hr. şi isto­ria spune că a fost un oraş magnific în timpul domniei lui Alexandru cel Mare. Resortul este recunoscut şi pentru contribuţia sa la producţia de bumbac şi portocale în zonă. Cândva a fost un sat de pescari, dar, odată cu dezvoltarea industriei turistice, pescarii de ieri au devenit proprietari de restaurante.

Aici se poate vedea teatrul Side, un loc im­presionant, cu o capacitate de 20.000 de locuri. În perioada romană, teatrul era luat cu asalt de mulţimea nerăbdătoare să vadă gladiatorii şi luptele cu animale sălbatice. În perioada bizan­tină, a fost folosit ca biserică în aer liber. Azi se mai păstrează bucăţi din arcade şi coloane, iar fântâna şi poarta monumentală au fost restau­rate pentru a face intrarea captivantă.

Perge, aflat la aproximativ 18 km de Antalya, adăposteşte un frumos amfiteatru, cu sculpturi din marmură. Se spune că Sfântul Paul s-a oprit aici, în timpul pelerinajului său misionar.

Sorgun Beach este situată la 3 km de Side. Este o plajă mică, dar are toate facilităţile ce promit o vacanţă liniştită şi relaxantă.

Vei descoperi aici un ora[ modern, animat cu buticuri şic, baruri deschise până târziu şi restaurante ademenitoare alături de ruinele vechiului oraş.

Koru Beach este faimoasă pentru rocile naturale şi piscine. Apa încălzită de soare se revarsă în aceste bazine de mică adâncime şi le transformă într-un loc de joacă minunat, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

Lara Beach, aflată la 12 km de Antalya, este una dintre cele mai lungi plaje din Turcia şi beneficiază de toate facilităţile: şezlonguri, umbrele de soare, standuri cu gustări şi răcori­toare, duşuri şi divertisment. Plaja Lara începe de la faleza Antalyei şi este presărată cu hote­luri de lux, situate \n special în zona Kundu. Atmosfera este plăcută şi răcoroasă datorită pădurilor de pini şi a valurilor liniştite. Plaja, cu un nisip fin şi plăcut la atingere, este apreciată de turişti, cărora le sunt puse la dispoziţie cor­turi cu mâncăruri tradiţionale.

Kiss Bar este considerat cel mai bun bar din oraşul vechi. Are un program bine pus la punct, aşa că trebuie să te pregăteşti pentru dis­tracţie non-stop. Este deschis până la 4 dimi­neaţa şi oferă o bună selecţie muzicală din anii ’70, ’80 şi ’90.

Pub-ul Royal Castlle situat în spatele Restaurantului Afroditei este la doar câţiva paşi de port. Poate fi considerat un local tipic irlandez, cu grupuri de turişti plini de viaţă şi muzică tare. Au întotdeauna muzică live şi un program plin de evenimente. Pe microbişti îi atrage punând la dispoziţie un număr impre­sionant de televizoare pentru vizionarea meciurilor de fotbal.

Mărginită de plaje aurii şi scăldată de apele înspumate ale Mediteranei, Side poate fi locul de vacanţă mult visat.

Cafeneaua Appolonic, un loc romantic, perfect pentru a admira apusul de soare din Side, ţi se dezvăluie în port, în partea estică. Dacă eşti în drum spre Templul lui Apollo, vei trece chiar prin faţa cafenelei Appolonic. Are un meniu bogat în fructe de mare, sandwich- uri şi mâncăruri tradiţionale turceşti. Se deschi­de pentru prânz şi cină, pe care le savurezi într-o atmosferă liniştită, cu muzică clasică şi vederi minunate. Preţurile sunt moderate.

text Steluţa Nastase www.besttourism.ro [1]

Oferte turistice

Christian Tour, www.christiantour.ro [2] tel. 021.369.98.35

Hotel Palm D’Or 4* – de la 499 de euro/pers., transport cu avionul, transferuri, 7 nopţi cazare cu all inclusive, asistenţă turistică.

Royal Atlantis Spa & Resort 5* – de la 679 de euro/pers. transport cu avionul, transferuri, 7 nopţi cazare cu all inclusive, asistenţă turistică.