- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

La Quanquan, meniul ţi-l pregăteşti singur

Pe  la  mijlocul  lui  iunie  a.c.,  în Bucureşti, s-a  deschis  primul restaurant „mongos“  numit „Quanquan“, un concept nou de restaurant unde  clienţii  îşi  aleg  singuri combinaţia de  legume, carne şi sos,  bucătarul pregătindu-le în faţă  ceea ce au ales.

Quanquan este primul restaurant de tip mongos din  Capitală. Nu  este vorba  despre un loc unde se serveşte un  meniu din  bucătăria specifică  Republicii Populare Mongole, ci despre stilul  mongos în gastronomie. Genghis Khan  oferea  soldaţilor săi, prin  secolul  XIII, o masă  caldă preparată rapid, direct  pe celebrele scuturi de apărare, sub care se făcea focul pentru a pregăti legumele şi carnea. Stilul acesta de a găti a fost preluat de populaţiile mongoloide şi dus  mai departe, sub denumirea de mongos, adică gătit rapid pe plită, în stil Genghis Khan, sau în bucătăria japoneză sub numele de teppanyaki (teppan înseamnă placă de metal, iar  yaki înseamnă gătit pe grătar, frigere sau prăjire). Un asemenea  mod   de   a  pregăti  mâncarea  îl regăsim acum  în Bucureşti în restaurantul mongol Quanquan.  Pentru început, clientul  ia loc la masă  ca în orice alt restaurant obişnuit. I se înmânează un meniu din care îşi poate alege băutura. Oferta  este bogată,  dar   ar fi de dorit să încerce  o bere  Tsing Tao, foarte  gustoasă şi deosebită de restul  băuturilor pe care le poate găsi şi în alte restaurante. Urmează partea cea mai interesantă! Clientul ia un bol şi se autoserveşte din  zona  cu  legume (asiatice  şi europene) şi  carne  (pui,  vacă,  porc,  peşte  şi fructe  de  mare)   proaspete  făcându-şi singur combinaţia pe  care  o  doreşte. Un  chelner   îi recomandă clientului un sos, în funcţie  de ceea ce vede  că şi-a ales acesta  în bol – dintre cele zece  feluri  de  sosuri  gata  preparate: picante, dulci-acrişoare, dulci-sărate etc. – dar, în ultimă instanţă,  clientul   hotărăşte  ce  sos  doreşte, indiferent ce recomandare a primit.

Cu  bolul  plin  şi sosul  trecut  pe  tăviţă, se îndreaptă către  maestrul bucătar Chan  care i-l ia şi-l găteşte pe plita  încinsă,  în faţa sa. Între timp, clientul  poate  servi o supă  a zilei, de alge şi ciuperci, sau poate  să îl urmărească pe Chan cum  îi  pregăteşte felul  principal ales.  Doriţi tăieţei de orez cu urechiuşe de lemn, muguri de soia,  morcovi, spanac  proaspăt,  peşte   şalău, creveţi şi scoici? Îi puteţi servi cu un sos special Quanquan mongol seasons, sos Curry Mango sau cu un  sos Flamed Tandoori. Orice combinaţie e câştigătoare, totul  e  proaspăt şi  este  gata  în cinci minute. Felul principal este servit  alături de un bol cu orez şi sos de soia.