LIFESTYLE

La Taverna Sârbului mănânci zdravăn

December 1st, 2008, com Un comentariu

Un loc retras, liniştit şi primitor. Un meniu alcătuit în special din preparate din carne, deosebit de gustoase şi, mai ales, porţii mari, astfel încât cu greu să le dovedeşti. Muzică live, aici ai şansa să asculţi adesea trupe din Serbia precum Scala, Fanfara de Aur, fanfara din orchestra lui Goran Bregovic, dar şi pe Ovidiu Lipan Ţăndărică şi fanfara Zece Prăjini, Nicu Alifantis sau trupa Holograf. Şi tot aici găseşti o băutură, acum rară în România, braga – făcută după o reţetă sârbească. Bun venit în Taverna Sârbului!

Primul restaurant Taverna Sârbului s-a deschis în 2002, la Sinaia. Meniul tradiţional sârbesc, prospeţimea preparatelor şi modul de servire au atras imediat clienţii şi au adus restaurantului un bun renume. Patronul, Caranovic Dragan, a decis atunci deschiderea unui restaurant purtând acelaşi nume şi la Bucureşti, în 2004, urmat apoi de un altul la Braşov, deschis în 2007, iar anul viitor va avea loc inaugurarea unui alt local la Caraş-Severin. Taverna Sârbului a devenit astfel un lanţ de restaurante foarte apreciat în România. Bucătarii sunt sârbi şi pregătesc preparatele din meniul cu specific sârbesc respectând întru totul reţetele originale.

Amplasat în apropiere de Parcul Herăstrău şi Casa Presei, localul din Bucureşti are o capacitate de circa 600 de locuri în interior şi 400 de locuri la terasă. Dispuse pe două niveluri, mesele şi scaunele sunt din lemn, la fel ca şi podeaua şi grinzile, aici până şi cuţitele au mâner din lemn. Poliţele sunt împodobite cu vase din aramă şi ceramică, imortele, linguri de lemn, totul este astfel amenajat încât să reconstituie atmosfera tipic sârbească din veacurile trecute.

La Taverna Sârbului din Bucureşti, bucătar-şef este Adrija Pujaz. El este cel care se îngrijeşte ca toate preparatele să fie pregătite întocmai după regulile bucătăriei tradiţionale sârbeşti. Astfel, din meniul tradiţional sârbesc nu va lipsi niciodată carnea de porc, mielul, purcelul de lapte la proţap, după cum nu va lipsi condimentarea lor cu boia de ardei iute sau dulce. Preparatele vor fi făcute întotdeauna în casă, adică, de pildă, cârnaţii vor fi preparaţi şi afumaţi cu fum din lemn, chiar în bucătăria restaurantului, carnea va fi întotdeauna proaspătă, porţiile vor fi respectate, iar tot ceea ce se va găsi în meniul adus de chelner, va putea fi comandat oricând doriţi. „Cine nu respectă regulile mele nu are ce căuta în restaurant“, explică maestrul bucătar Adrija Pujaz. În restaurant lucrează circa 100 de oameni, dintre care 30-40 de angajaţi numai în bucătărie. Personalul e atent cu oaspeţii şi reţetele sunt respectate întotdeauna. Acesta pare să fie secretul pentru care lanţul de restaurante Taverna Sârbului a ajuns atât de faimos şi de căutat peste tot unde există un asemenea local în România.

Porţiile la Taverna Sârbului vor fi întotdeauna mari, mâncarea simplă şi bună, preparată, dacă reţeta o cere, la grătar, pe jar adevărat. În Serbia e o ruşine să pleci fără să nu mănânci tot, aşa că trebuie să lupţi şi să termini porţiile imense. Din bogata listă de aperitive este bine să comandaţi muşchi afumat – 11,80 lei sau Urnebes (Nebunie) – biluţe de brânză picantă cu zacuscă, usturoi şi boia de ardei iute – 6,80 lei. La toate acestea merge bine un pahar sau mai multe de Sljivovica (ţuică de prune sârbească de 40 de grade). După acest început picant continuaţi cu mândria casei – şniţelul Karadjorje, 400 g – 48,80 lei. Atenţie! La Taverna Sârbului când ţi se spune în meniu că primeşti 400 g de friptură, este vorba de 400 g de produs finit, 400 g rămase după preparare. Dacă vi se pare prea mult, atunci încercaţi o ciorbă de fasole cu afumătură – 9,80 lei porţia, iar la desert comandaţi clătite gratinate cu nuci – 19,60 lei/porţia. Dacă credeţi că nu puteţi ţine piept acestui festin culinar puteţi cere doar un fel de mâncare. Clătitele gratinate, de pildă, sunt foarte consistente, conţin lapte, ouă, miere şi sunt preparate în vase de lut şi date la cuptor. Nu puteţi merge la Taverna Sârbului şi să nu încercaţi măcar o dată un purcel de lapte la proţap – 300 g costă 28,80 lei. Mai puteţi testa, de asemenea, Plescavica (carne de vită tocată, condimentată, la grătar) – 300 g/19,80 lei, un fel de hamburger tradiţional în Serbia. A, şi să nu uit! Dacă bunicii v-au povestit că beau bragă în tinereţea lor, ei bine, puteţi afla cum este braga, chiar aici la Taverna Sârbului. Un pahar de bragă – o băutură răcoritoare 100% naturală, din cereale – costă 4,50 lei. Pe lângă preparatele din carne de porc mai puteţi testa o serie întreagă de preparate din peşte precum păstrăv la cuptor, calcan pe plită, doradă la cuptor în sare de mare ş.a.m.d. Dacă incursiunea în lumea bucătăriei sârbeşti v-a plăcut, noi vă urăm poftă bună!

foto Octavian Tibăr şi arhiva restaurantului

Taguri:

Comentarii

  1. Amazing site…

    I really liked your blog, thanks for sharing this useful information……

Comenteaza