Libertate după gratii
July 24th, 2012, Revista Flacara 2 comentarii TweetV-aţi imaginat vreodată că unii dintre semenii noştri se simt mai bine închişi decât liberi? Ei bine, nici eu, până de curând, când am vizitat Centrul de reeducare Târgu Ocna, într-un stagiu de practică organizat de Institutul de Psihologie Judiciară din România, a cărui cursantă sunt, la formarea „Expertiză psihologică şi psihologie clinică judiciară“.
E o chestiune delicată interacţiunea cu infractorii – fie ei chiar și minori – în casa lor de ispăşire a pedepsei. Așa că vă propun să facem cunoștinţă cu ei prin trei cazuri reprezentative.
Alex, 16 ani, cu tulburări comportamentale de tip antisocial: tentativă de omor asupra unui prieten de aceeaşi vârstă cu el. Lipsit de modele parentale: tatăl natural alcoolic, închis tot pentru tentativă de omor, mama recăsătorită. Mai are şase fraţi şi trăiesc din ce apucă, neavând nici un venit. IQ la limită, nu a ştiut să scrie şi să citească, în Centru a învăţat ceva, dar nu consideră că-i sunt necesare aceste îndeletniciri. În timpul detenţiei are un conflict cu unul dintre colegi şi recurge, evident, la aceeaşi metodă de-a rezolva problema, respectiv violenţa (tentativă de omor).
Ce spune psihologul? „Copiii sau adulţii care adoptă un astfel de comportament sunt persoane dizarmonice în structurare, ca urmare a carenţelor educaţionale, intra-familiale, a lipsei de suport afectiv şi emoţional şi a unui mediu social adecvat”. Pe înţelesul tuturor, Alex este produsul unei familii extrem de sărace, în care educaţia lipsește cu desăvârșire. Când trăiești la periferia unui oraş, într-o cocioabă acoperită cu cartoane şi folii, cu noroiul drept „iarba verde de acasă”, o gură de hrănit devine povară. Cu cât mai mulţi din familie iau calea puşcăriei sau a pribegiei, cu atât starea de confort a celor rămaşi crește. Simplu şi la obiect.
Bobi, 16 ani, sociopat, cu tulburări de conduită de tip socializat. Adică băiatul s-a specializat la şcoala furtului în grup, asta-i era şi menirea şi distracţia: câte-o tâlhărie, câte-o raită prin buzunarele altora. Familia? Mai are şase fraţi, tata – în puşcărie, pentru furt, fratele mai mare (21 ani) – în puşcărie, pentru consum şi vânzare de droguri. Băiatul a crescut cum a putut şi acum este o fiinţă care s-a pricopsit cu trăsături de comportament accentuate precum: vulnerabilitate, influenţabilitate, iritabilitate. Inteligenţa lui este medie spre inferior, atât cât să-şi ducă zilele pe unde şi cu cine se nimereşte.
Băiatul recunoaște că-l cunosc toţi poliţiştii din oraşul lui şi că se gândeşte să se ducă-n alt oraş, după eliberare. Cică se va „descurca” el… Şi mai zice că-i place în Centru, că are de toate, dar că i-a plăcut mai mult în închisoare, unde a stat o vreme, că acolo era răsfăţatul deţinuţilor, îi dădeau din pachetele lor, îi făceau diverse cadouri. Dar nu spune și ce făcea el pentru a fi răsfăţat, se oprește la „eram copil”.
Claudiu, 16 ani, de constituţie aparent fragilă, este un băiat sănătos şi puternic. Şi simpatic. O figură calmă şi privire blândă. Este cooperant, coerent în vorbire, uşor timid, la început. Când mă prezint și-l invit la dialog, se lasă pe spătarul scaunului şi zâmbeşte, larg, parcă-l încearcă râsul: „Da, sigur că da, accept. Am mai făcut asta şi cu doamna psiholog de aici, din Centru, și când am venit și când cu dosarul pentru comisie, să mă eliberez mai repede. Vreţi să ştiţi cum sunt eu şi ce-am în cap… Fac tot ce-mi cereţi, n-am nimic de-ascuns. Ca să nu vorbesc aiurea, vă rog să mă întrebaţi dumneavoastră tot ce vreţi să ştiţi”.
Şi uite-aşa am început să depănăm povestea lui, condimentată cu teste psihologice de tot felul.
Aflu că este închis pe trei ani, din care a ispăşit jumătate. Se consideră vinovat. Este singurul copil al unui cuplu care a divorţat când el avea cinci ani, deoarece tata era consumator de alcool. Părinţii, nerecăsătoriţi până acum, au mai avut câteva tentative de împăcare eșuate… Când adolescentul a fost adus la Centru, locuia într-o căsuţă modestă de la periferia unui oraş mare, cu mama şi tatăl acesteia. Trăiau din ajutorul de şomaj al mamei şi pensia bunicului. Între timp, mama a găsit de lucru, confecţioner textil, câştiga cam 700 de roni pe lună. Tatăl, tâmplar de meserie, lucrează la negru, când şi ce găseşte, pe la unii-alţii, de-o pâine. Îi mai dă şi băiatului bani, din când în când, că nici el nu prea are.
Claudiu pare „excepţia” din Centru. În primul rând pentru că, în urma rapoartelor de recompensare (de bună purtare) va fi eliberat la sfârşitul anului şcolar (finalul clasei a IX–a). Apoi, fiindcă este cel mai „bogat”, cum înţeleg de la el. Se consideră „…cel mai deştept şi cel mai bogat, toţi ceilalţi îs vai şi amar de viaţa lor, nu au nimic decât hainele de pe ei şi nu au pe nimeni şi nu au unde se întoarce sau ce face când pleacă de aici. Unii aici au văzut televizor prima dată, sau telefon mobil, sau computer. Cei mai mulţi nu ştiu să citească sau să scrie, veţi vedea dumneavoastră. Eu nu cred că-i doar vina lor pentru ce au făcut şi nici nu cred că nu vor mai face iar. Nu prea au de ales. Eu abia aştept să plec de aici, dar unii dintre ei când a trebuit să plece s-au rugat să mai stea, că nu au unde se duce, nici ce face şi aici au tot ce n-au visat ei niciodată.”
Îmi repetă de câteva ori că îi pare foarte rău pentru ceea ce-a făcut, mai ales că şi-a dezamăgit părinţii, i-a făcut de ruşine. Chiar dacă se descurcă greu, mama și tata îl mai vizitează, pe rând, şi la Centru. Şi şi-a dezamăgit şi prietenii, care i-au spus că nu sunt bune „combinaţiile” din ultima vreme şi că o să sfârşească rău. Sigur că nu i-a ascultat, tentaţia era mare: teribilism, noutate, adrenalină. Aflu, din dosarul lui, că a intrat în „afaceri” cu niște romi, certaţi cu legea, că furau din apartamente. Băieţii lucrau foarte organizat, doar că poliţiştii le-au luat urma şi, după a treia „afacere”, i-au băgat în insolvenţă. Nu au avut ce recupera, totul s-a dus urgent, pe ce altceva decât „mâncare, băutură, ţigări şi distracţie”? Păgubiţii cu ghinionul, el cu detenţia în Centru iar ceilalţi, fiind majori și mai șmecheri, bănuiesc, cică sunt încă în libertate şi se judecă.
Îl întreb dacă a învăţat ceva din urma acestei experienţe şi-mi răspunde fără să stea pe gânduri: „Nu merită să tragi în urma unui furt, nu merită. De aceea am ascultat de cadrele de-aici, care mi-au spus că dacă eu vreau să mă-ndrept, pot, şi pot ieşi înainte de termen. Şi uite că aşa am făcut şi aşa se va întâmpla. Nu m-au minţit. Cât am fost aici, m-am apropiat mai tare și de părinţii mei, mi-am dat seama că ei mă învăţau de bine”. Mai zice că vrea să-şi termine neapărat liceul şi după aceea mai vede el ce-o fi, îşi caută ceva de lucru. Îl întreb cum s-ar simţi el dacă într-o zi, venind acasă, și-ar găsi casa prădată. „Cred că mi-ar pare rău, dar ştiu sigur că nu l-aş înfunda pe cel care m-a furat”. Sigur că sunt impresionată de povestea lui Claudiu, dar nu până la naivitate. Mă întreb dacă aceasta n-a fost varianta oferită special pentru mine, în speranţa obţinerii vreunui beneficiu, în urma evaluării psihologice.
Să vedem cum stau lucrurile pe-aici și din perspectiva conducerii, respectiv a dlui comisar-şef Dumitru Cezărică Mărcuţă, directorul Centrului:
„În acest moment, avem 51 de minori, între 14 şi 18 ani, toţi trimişi de instanţe cu hotărârea măsurii internării într-un centru de reeducare, până la împlinirea vârstei de 18 ani. Atât pentru mine, cât şi pentru colegii mei, ei sunt copii, nu infractori. Aşa îi considerăm, ca atare îi tratăm. Eu nu am copii şi ei sunt ca şi copiii mei. Ştiţi, nu este neapărat vina lor că au ajuns într-un centru de reeducare. Cei mai mulţi sunt din pătura cea mai săracă a populaţiei, îi văd cum sosesc, cine vine la ei în vizită şi cu ce vine… De cele mai multe ori, când sunt eliberaţi, noi, echipa, facem chetă să le dăm bani de drum, le luăm bilet ca să ajungă acasă. De pachet de drum tot noi ne îngrijim. Copiii ăştia de-abia aici au avut contact cu civilizaţia: apă caldă, duş, chiuvetă în cameră, pastă de dinţi, toaletă în cameră, televizor color, computer, telefon, ideea de şcoală. Acum au mese regulate, cu vitaminele și caloriile necesare vârstei lor, medicamente, asistenţă medicală. Au participat la excursii, vizite în muzee, spectacole, muncă voluntară, li s-a deschis o cu totul altă lume decât cunoscuseră ei. Avem colaborări cu instituţii din comunitatea locală, diverse ONG-uri, biserică, fundaţii care ne ajută cu îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite, chiar şi bani. Ei sunt adolescenţi şi cresc, se dezvoltă fizic foarte repede, suma alocată pentru nevoile lor este insuficientă şi fără ajutorul oamenilor ne-am descurca mult mai greu. Evident că prin programele noastre ne îngrijim de toate aspectele vieţii lor. În primul rând, îi valorizăm, societatea nu le-a dat atenţie. După ce îi prelucrăm, când ies la acţiunile organizate, au un comportament exemplar. Dar vine vre- mea când împlinesc 18 ani și sunt aruncaţi iar în neant, se trezesc pe drumuri: nu tu casă, nu tu masă, nu tu loc de muncă sau o calificare. Fără aceste elemente bazale ale unei existenţe umane, ce credeţi dv. că se-ntâmplă? Răspunsul este simplu, fac ceea ce ştiu mai bine: se descurcă, deoarece instinctul de conservare asta cere, deci recidivează. De la noi pleacă fără cazier şi asta-i foarte bine, dar, după 18 ani, îşi construiesc un cazier bogat, dacă nu se pricopsesc cu închisoare pe termen lung”.
Centrul de la Tg. Ocna, pentru tinerii care comit infracţiuni, dar care sunt, în același timp, și victime ale societăţii noastre, mi s-a părut un mediu gestionat cu mult profesionalism. După parcurgerea protocolului de acces, că nu se trece ca pe bulevard, totuși, totul a decurs firesc și conform procedurii interne. Agentul de la poartă, agenţii supraveghetori (gardieni), educatorii, psihologul, bucătăresele şi nu mai ştiu ce alte cadre erau „prezenţe” active, nu doar fizice, ştiau ce au de făcut şi nu se înghesuiau să-şi dea importanţă sau să „facă foc de artificii”, ca să iasă bine vizita. Atitudinea lor emana o stare de normalitate, o vigilenţă degajată, dacă-mi este permis termenul. Gardienii, de pildă, mi s-au părut mult mai prietenoşi şi mai puţin încrâncenaţi decât paznicii de la intrarea în metroul bucureştean, care-mi taie cheful de viaţă aproape de fiecare dată când dau ochii cu ei. În rest, ordine și curăţenie peste tot, comunicare între angajaţi și între aceștia și copii, un fel de acasă pe care unii dintre ei nu l-au mai avut niciodată.
Toate bune și frumoase, dar un gând îmi stăruie în minte: la ce bun toată munca asta în zadar?
Copiii ăștia cresc, împlinesc 18 ani, sunt „eliberaţi” către societate. Adică, după o scurtă „vacanţă”, pleacă de niciunde către nicăieri. Ideile și comportamentele frumoase din Centru, ca bagaj, nu le vor ţine de cald, sete și foame. Prin urmare, ei vor fi victime sigure ale supravieţuirii stradale. De aici până la infracţiuni și, apoi, închisoare, nu mai este decât un pas. Un cerc vicios susţinut de prea multă sărăcie pe cap de locuitor. Atât de multă încât unii dintre noi se simt, deja, mult mai bine închiși decât în libertate. În aceste condiţii, nepăsarea este un lux pe care nu ni-l mai putem permite. Nici eu, nici tu, nici unul.
text Leorica Gherman, psiholog clinician, psihoterapeut
foto arhiva Centrului de reeducare Târgu Ocna
Almanah Flacara 2012 Tweet
Stimata Doamna Gherman, va inteleg punctul de vedere si framantarile legate de situatia acestor copii/adolescenti. Potentialul fiecarui om este unic, nerepetabil si extrem de valoros. Faptul ca societatea noastra isi permite sa neglijeze viitorul multora dintre vlastarele sale este o mare drama a timpurilor actuale. Acesti copii nu ar trebui sa ajunga in centrul de reeducare. Pentru ei ar trebui sa se deruleze programe comunitare care sa previna comportamentele antisociale. Cu totii speram intr-un viitor mai bun. Pana atunci insa cred ca o mare lectie ar trebui sa deprindem noi toti din situatia si experienta acestor copii. Ce modele comportamentale ofera societatea noastra? Ce model ofer eu insami? Ce as putea face ca numarul dramelor traite de copii sa scada in intensitate si in frecventa? Ce pot sa fac acum, in clipa asta?
Cati oare din cei care frecventeaza scena politica si mediatica actuala ar trebui inchisi ei insisi in centre de reeducare?! Unii dintre ei poate ca ar trebui sa fie inchisi ptr totdeauna si cheia de la celula lor aruncata in largul marii.
Va doresc mult succes in ceea ce faceti ptr binele acestor copii napastuiti. Astept in continuare sa citesc articole ca acesta, pline de substanta si adevar.
Cu sinceritate,
Iuliana Ghidu
Felicitari pentru articol!
E un articol care te pune pe ganduri, te face sa meditezi putin asupra impactului pe care il are in evolutia noastra educatia, dar totodata si interactiunea cu semenii nostri. Este trist atunci cand realizam ca societatea, ca lumea inconjuratoare nu e asa cum am vrea sa fie, realizam ca viata nu e dreapta pentru toti, ca ar fi momentul sa incercam sa facem ceva bun pentru cei din jur, pentru cei aflati in nevoi, pentru noi insine.
Cred ca fiecare dintre noi ar trebui sa reflecte putin asupra unei fraze,care de altfel mi se pare geniala, cea folosita in incheiere: “…nepasarea e un lux pe care nu ni-l mai putem permite. Nici eu, nici tu, nici unul”.
Bravo inca o data!
Vreti sa stiti parerea mea? Cred ca aveti un dar si o inclinatie spre a scrie si sper sa o mai faceti… pentru binele NOSTRU