Luca Niculescu, un francofon iniţiat de Pif şi Rahan
July 15th, 2012, Radu Pocovnicu Comenteaza Tweet„Nu opinia jurnalistului este esenţială, ci opinia intervievatului“, spunea de curând Luca Niculescu, moderatorul emisiunii „24 într-o oră“, de la „Digi 24 HD“. De data aceasta, însă, opinia sa e importantă, el este intervievatul.
Îi propun lui Luca vreo câteva subiecte din agenda zilei. Îmi spune că se va pronunţa rezervat, dar nici viaţa invizibilă a lui Luca Niculescu nu pare un subiect atrăgător pentru el. Ok, să pornim de undeva, totuşi. Pentru început, subiectul Ponta şi plagiatul. Dincolo de umorile politice şi de stabilirea verdictului, pentru el, problema pare mai complicată.
„Sunt mai multe paliere de lectură. Nu putem să ne pronunţăm înainte de verdictul unei comisii, care nu mai există sau care a fost invalidată. În plus, dacă vezi câte acuzaţii de plagiat au apărut, înţelegi că e o problemă mai largă a societăţii româneşti, care mută discuţia dincolo de cazul Ponta. Instituţia doctoratului în România riscă să se decredibilizeze aici. Cineva îmi spunea recent că toate doctoratele obţinute din ’95 încoace ar trebui să fie revalidate de nişte comisii străine. Culmea, zilele trecute, tocmai citeam într-un ziar francez că România este pe primul loc în Europa, pe cap de locuitor, la doctorate.“ O apreciere negativă, nu? „Dimpotrivă, pentru ziarul francez era un motiv de laudă. Însă modalitatea în care se obţin doctoratele e un efect al evoluţiei învăţământului românesc în ultimii 20 de ani, cu aceste universităţi private, la care lumea politică e complice, dacă te uiţi cine e profesor, cine e decan. Mă întreb până unde ar putea merge curăţenia.“ Înapoi, deci, la contextul politic. „E clar că e ceva politic. Primul care l-a numit doctor pe Victor Ponta e preşedintele Băsescu. Nu ştiam până atunci că premierul e şi doctor. Dar când am văzut mai târziu ce s-a întâmplat, mi-am dat seama că apelativul fusese folosit cu un scop, de a atrage atenţia. În acest plin scandal al plagiatelor, Elena Udrea declară, cu o fantastică nonşalanţă, că lucrările ei de şcoală au fost făcute de colegi, de profesori, un fapt destul de grav, pentru că a fost totuşi ministru. Nu e un doctorat, dar nu e mai puţin grav. Ce rost mai are să înveţi, să treci prin facultate, dacă lucrările ţi le fac alţii? În acelaşi timp, trăim într-o societate în care ai parte în fiecare zi de câte un scandal. Scandalul de azi îl mătură pe cel de ieri. Gândiţi-vă, tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase, plagiatul lui Victor Ponta, conflictul dintre premier şi preşedinte pe tema reprezentării la Bruxelles, insolvenţa Hidroelectrica. S-ar putea ca acest scandal de plagiat să rămână fără nici un efect, şi asta ar fi cel mai grav.
Un politician francez, cred că Poincaré, a spus la începutul secolului trecut: „România e ţara în care se dau tot timpul lovituri, din fericire, nu lovituri mortale.“ Nu suntem într-o logică diferită de ceea ce se întâmpla în perioada mandatului lui Călin Popescu Tăriceanu. Era şi atunci un fel de scandal permanent. Partea proastă e această criză. Dacă în 2007 cearta politică nu prea conta pentru economie, acum suntem la limită. Ar trebui mai multă atenţie pentru că riscul derapajelor în Europa şi România se poate vedea acum în viaţa de zi cu zi. Dacă România e degradată, dacă se împrumută cu dobânzi mai mari, dacă nu vin investitorii, asta nu e bine. Când ai aşa o gâlceavă politică, oamenii ezită să mai vină aici.“
Apropo de lovituri mortale, Adrian Năstase a primit una, doi ani de închisoare. E o decizie istorică, în ce măsură va schimba modul de funcţionare a justiţiei? „Asta vom vedea. În ceea ce priveşte sentinţa în sine, doi ani cu executare pentru un fost prim-ministru, rareori vezi aşa ceva în Europa. Trebuie să te întorci în Italia anilor ’90, a lui Betino Craxi, pentru a mai descoperi un prim-ministru condamnat la închisoare cu executare. Oricum, Craxi nu a făcut nici o zi puşcărie, a plecat imediat din Italia. Cred că Năstase e primul fost prim-ministru european care ajunge la închisoare, şi pentru ce? Pentru ceva care poate fi asimilat cu finanţarea ilegală a unei campanii electorale. Or, astfel de procese au avut loc şi în Franţa, actualul prim-ministru a fost condamnat, pentru o speţă asemănătoare, la şase luni închisoare cu suspendare. Ceea ce poate surprinde e că sentinţa a fost cu executare. E adevărat că se cerea de multă vreme o astfel de decizie pentru credibilizarea justiţiei în lupta împotriva corupţiei.“ Şi tentativa de suicid? Înscenarea suicidului, aşa cum s-a vehiculat în presă? „E o dramă personală, iar raportul parchetului notează tentativă de suicid. Ca jurnalist nu pot să cred decât în lucruri palpabile. Dau iar un exemplu din Franţa, un ministru care s-a sinucis în ’93, după ce i s-a reproşat că s-ar fi împrumutat de la un prieten fără dobândă. N-a suportat presiunea şi s-a sinucis. Cred că nimeni nu poate înţelege presiunea atunci când primeşte o astfel de condamnare.“
Să lăsăm un pic umorile politicienilor români pentru treburi mai serioase, de perspectivă. Îl întreb pe Luca în ce direcţie crede că se va îndrepta relaţia dintre România şi Franţa, cu Hollande la putere? „Mă uitam azi în Le Monde, pe prima pagină e o poză cu Hollande şi Ponta. E o fotografie mare, sunt amândoi zâmbitori. Mi se pare semnificativă apariţia premierului român alături de preşedintele francez. Între socialiştii francezi şi social-democraţii români există relaţii destul de bune şi, în plus, sunt politicieni francezi care cunosc foarte bine România. Important este că, în ciuda crizei, nici o firmă mare franceză nu s-a retras din România.“ Mai există însă ceva în spiritul acestei relaţii care a făcut din România una dintre cele mai reprezentative ţări ale francofoniei: capitalul simbolic. Recent, la Sala Dalles a avut loc o expoziţie iar românii şi-au putut aduce aminte de revistele în vogă în anii ’80, Pif şi Rahan. „Eu cred că, dacă România e în continuare ţara cea mai francofonă din această regiune a Europei, este şi graţie lui Pif şi Rahan. Noi, ăştia, care suntem între 35 şi 55 de ani, nu aveam benzile desenate de acum, iar Pif şi Rahan au făcut atât de multe pentru francofonia din România încât ar trebui să ia câte o medalie. Sunt oameni care au învăţat franceza după aceste reviste. Habar n-aveam că erau scoase de o editură apropiată Partidului Socialist Francez şi că secretarul general al Partidului Comunist Francez îşi făcea vacanţele în România, iar în felul acesta 10 mii de exemplare ajungeau şi la noi. Întotdeauna când vorbim despre francofonie, noi vorbim de perioade istorice, dar pentru generaţia adultă de azi, cred că francofonia reprezintă Pif şi Rahan. A fost cel mai bun atu al său pentru copii în România în anii ’70, ’80. Ţin minte că bunicul meu, care vorbea bine franceza, ne făcea prima lectură. N-aş fi reţinut la matematică sau română, dar ţineam minte perfect toată traducerea pe care o făcea bunicul. Erau colegi de-ai mei care credeau că eu ştiam franceza. Nu ştiam, reţineam doar textele din reviste pe dinafară…“
Ocupat în timpul zilei cu rfi, iar seara cu emisiunea de la Digi 24, Luca se trezeşte dimineaţa pe la 8.00, în jur de 9.00 e la rfi, până pe la orele 18.00, apoi trage o fugă acasă să se primenească pentru emisiunea de la Digi 24. În sfârşit, pleacă de la muncă pe la 23.00-23.30, iar ziua se încheie pe la ora 1.00 noaptea, cu o carte în mână. „Eu lucrez mult şi pentru rfi, postul francez, dar colaborez şi cu ziare din Franţa, radiouri… Şi pentru ei subiectele din România din ultima vreme au fost interesante, aşa că am avut de muncă.“ Şi te deconectezi vreodată de toată agitaţia asta? „În weekend las deoparte activităţile din timpul săptămânii. Atunci mă recreez, mai citesc şi literatură, nu doar cărţi politice“. Am aflat că ai avut şi nişte probleme de sănătate. „Da, am avut probleme cu inima, dar au trecut. Dar n-aş vrea să vorbesc despre asta.“ Nu pot să-mi alung un gând: chiar şi pentru unul dintre cei mai echidistanţi jurnalişti din România, inima mai dă rateuri. Cine ştie ce zbucium se află în spatele echilibrului aparent. Îmi aduc aminte de începutul întâlnirii cu Luca, vorbind despre reportofonul cu care înregistrez. Are şi el unul identic, dar nu l-a folosit niciodată pentru această funcţie, n-a ştiut că scula şi înregistrează. Îl foloseşte ca radio, după ce i-a fost oferit în dar când era în spital (atunci când a avut probleme cu inima?), în Franţa. E de prisos să-l întreb unde îşi face vacanţele? Da, este. „În general plec la Paris. Nu sunt capabil să-mi organizez nimic, mă trezesc că trebuie să plec pe 15 iulie undeva, dar toate locurile sunt deja pline de oameni, şi atunci te duci la un prieten, iar cei mai mulţi prieteni ai mei sunt în Franţa. A, anul trecut am fost în Olanda“, zâmbeşte Luca, confirmând excepţia, pentru că Franţa revine mereu în evocările sale, Franţa şi legăturile noastre cu ea, născute cu două secole în urmă, în spiritul emancipării politice şi a afinităţilor culturale şi literare de mai târziu… Literatura franceză?
„Citesc, dar nu neapărat literatură franceză. Mă simt apropiat mai mult de scriitori englezi şi americani, ei sunt preferaţii mei. Cred că ştiu să spună poveşti mai bine decât alţii.“
Simt că nu-i o întrebare care să mă ducă prea departe, dar totuşi i-o pun: te-ai gândit vreodată să laşi România şi să pleci definitiv la Paris? „Nu m-am gândit niciodată serios. E mai uşor şi mai interesant pentru mine să fiu în România, decât în Franţa. În România am realizat lucruri până la 40 de ani, pe care n-aş fi putut să le fac în altă parte. Societatea franceză e mult mai bine ierarhizată. Aş fi un jurnalist străin care sigur ar găsi să lucreze, dar nu la nivelul ăsta. Plus că România e ţara mea, mi se pare mai interesant să povestesc despre România, decât să fiu în Franţa şi să povestesc românilor despre Franţa.“
Recent, Luca Niculescu a primit o distincţie din partea Casei Regale. „Nu mă aşteptam să primesc această medalie. Culmea e că primisem un plic care a rămas mai multe zile nedesfăcut pe birou. Nu aveam timp să-l deschid, credeam că e o invitaţie la un eveniment al Casei Regale, şi când am văzut că urma să primesc această distincţie, am fost destul de emoţionat. Am participat la o ceremonie simplă, fără fast, cu toată familia mea, mama, cei doi fraţi şi sora mea. Sunt mai multe menţiuni pentru care am primit această medalie, în principal pentru valorile pe care le promovez şi în care crede şi Regele Mihai, nu pentru că aş fi monarhist. Nu despre asta era vorba, oricum nu mi-aş declara niciodată public convingerile politice, că sunt monarhist sau republican, face parte din intimitatea mea.“ Loialitate, imparţialitate, eleganţă, obiectivitate. Modele care fac din Luca un jurnalist destul de atipic într-o breaslă care reacţionează de cele mai multe ori epidermic. „Aş spune că e prea multă opinie în ţara asta, de multe ori fără să aibă acoperire în fapte. Reacţionăm imediat, sărim de la o extremă la alta, fără moderaţie. Cu cât e mai radicală opinia, cu atât e mai ascultată. Cred că forma spre care evoluează presa românească îndeamnă spre acest tip de jurnalism şi, din păcate, nu ştiu dacă mai există în Europa o ţară cu şapte, opt televiziuni de ştiri şi atât de puţină presă scrisă de bună calitate. E o presă care are prea puţină deschidere pentru ceea ce se întâmplă în afară. Participarea României la Summitul de la Bruxelles a avut ca subiect conflictul Ponta-Băsescu, dar care sunt deschiderile României, perspectivele ei, n-a interesat. Cred că e un cerc vicios, fiind atâtea televiziuni, singurul criteriu e legat de audienţă. O concurenţă mare care generează o luptă şi mai mare pentru audienţă, iar subiectele sigure nu sunt cele care au conţinut pe termen lung. Presa trece prin mari schimbări. Până acum, ziarele erau formatori de opinie, dar acum, când toată lumea a devenit formator de opinie, apare o întrebare esenţială: cine mai generează opinia?
Îmi aduc aminte un citat din Charles Dickens, din Povestea despre două oraşe. „Trăim în cea mai bună şi mai proastă dintre lumi, în care totul e posibil, fie în bine, fie în rău.“
nr. 7 / iulie 2012 Tweet