- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Luis Miguel Rocha: „lntr-o zi mă voi muta în România…”

Am o bună prietenă în Portugalia. Editor de carte. Si într-o zi am între­bat-o: „N-aveţi şi voi un autor tare de thrillere?” Mi-a răspuns fără ezitare: „Ba da. Rocha. Luis Miguel Rocha.” Până să-l caut eu, destinul mi l-a adus în fa]ă, la Muzeul }ăranului Român unde prezenta un volum despre „Fado” invitat de Ambasada Portugaliei în România. Văzut, plăcut, luat. Adică luate drepturile de editare în România. Si aşa a apărut seria Vaticanului: „Ultimul Papă”, „Papa trebuie să moară” şi „Asasinul Papei”. Dar să nu ne grăbim…

Pe site-ul tău, la rubrica „biografie” scrie: „Aşadar, m-am născut la Porto, în nordul Portugaliei, în 1976. Era o zi înso­rită de februarie… cel puţin aşa zice mama mea… Mi-am petrecut copilăria în Viana do Castelo, un orăşel la nord de Porto.” Poţi să ne spui mai multe despre acel februarie însorit şi despre copilărie? Cum sunt amintirile de atunci?

Care a fost primul vis al tânărului Luis? Să fie scriitor sau jurnalist? Sau altceva?..

Când ai avut revelaţia că vei fi scriitor?

Care a fost reacţia Vaticanului la apari­ţia primului roman din serie (apărut în două volume împreună cu revista Flacăra, anul trecut în decembrie şi acum), Ultimul papă ?

Crezi ca Mafia italiană sau CIA ar avea vreun amestec în misterioasa moarte a Papei Ioan Paul I?

După cea de-a treia carte din seria Vatican, Asasinul Papei, vor urma a patra, a cincea?… Sau vrei să schimbi un pic zona de interes, poveştile sau perso­najele? Poate un roman de dragoste sau un roman poliţist clasic? Îţi poţi vedea viitorul ca scriitor pentru următorii 20 de ani?

În ceea de a treia carte, Asasinul Papei, unul dintre personajele principale, Sarah Montiero, care a publicat câteva volume conţinând evenimente legate de vieţile papilor Ioan Paul I şi Ioan Paul al Il-lea, are o conferinţă de presă legată de acest subiect, chiar la Roma… tu eşti de fapt în spatele ei?

Ce ne poţi spune despre noile dispozitive de citit cărţi virtuale? Ce crezi despre vi­itorul cărţii pe hârtie? Şi despre cel al ziarelor pe hârtie?

Care este programul tău zilnic? Munceşti toată ziua? Câte zile pe an?

Care este întrebarea care ţi-a fost pusă cel mai des?

Romanul „Ultimul Papa” com­bina fapte reale si ficţiune într-o povestire palpitanta cen­trată pe moartea misterioasă a Papei loan Paul I în 1978, La numai 33 de zile de la alegerea sa. Tânăra jurnalistă Sarah Montiero împreună cu părintele Rafael Santini, un agent al Vaticanului care a lăsat în urmă un trecut legat de un alt impor­tant serviciu secret, colabo­rează pentru a descoperi cauza decesului papei Luciani.

Şi ce întrebare nu ţi-a fost pusă nicioda­tă?

Ai vizitat România de două ori pentru promovarea cărţilor tale. Ce fel de amin­tiri ai din ţara noastră?

Ce ai mai vrea să transmiţi cititorilor tăi?

Asasinul papei” este al treilea volum al seriei. Acţiunea se petrece în 2010, în epoca papei Benedict al XVI-lea. Un secret bine păzit timp de sute de ani riscă să iasă la lumină provocând o furtună la nivele înalte ale Bisericii Catolice. Serviciile secrete şi poliţia intervine. Sarah şi Rafael primesc un ajutor neaşteptat din partea unui personaj întunecat care trece de partea celor buni…