- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Madeira, grădina plutitoare a Atlanticului

Plăcut este faptul că poţi merge în Madeira în orice zi. Clima este fantastică, blândă, subtropicală… Niciodată prea cald, niciodată prea frig. Oamenii sunt cu gura până la urechi, nu ştiu cum fac, dar par fără probleme, gata să te ajute oricând, politicoşi câtă vreme eşti drăguţ, ospitalieri până-n pânzele albe. Decorul în care aterizezi este perfect. Munţii vulcanici se precipită către mare, cascadele curg demenţial pe lângă şosele, marea e de-un cleştar înnebunitor

Se spune că poţi cunoaşte foarte uşor Madeira dacă te plimbi pe cursul ne­număratelor ei canale de irigat. Dar, asta nu-i singura variantă. Mijloace de locomoţie, în afară de banalele maşini de închiriat, ar fi… căluţii; vă recomand plimbările pe spatele lor prin Santo da Serra. Mă rog, e de încercat şi „excursia” cu telefericul, pe dea­supra zonelor rurale, deşi e destul de statică pentru gustul meu. Sunt însă nişte peisaje splendide, plus că lecţia despre tradiţii e gratis, o să vedeţi ce chef de viaţă au moştenit portughezii din Madeira şi ce gălăgioase sunt familiile ieşite la picnic în zonele acelea cu parfum idilic. Oricum, dacă vă uitaţi la Madeira de sus, de pe Google Earth, de pildă, e greu să vă imaginaţi că această insuliţă are atâtea de oferit. în Funchal sunt tot atâtea monumente istorice, pieţe şi străduţe înguste ca-n orice capitală respectabilă. Casele şi bisericile sunt con­struite din bazalt negru, marina e spectacu­loasă, are o salbă de restaurante care se întrec în meniuri cu fructe de mare. Cele mai multe clădiri rezistă stoic de pe vremea când Funchal era „oraşul zahărului”, adică din seco l e l e a l XV-l ea şi a l XVI-l ea. De a l tfe l , numele îi vine de la „funcho”, care în por­tugheză înseamnă chimen dulce. Centrul este împărţit în trei zone importante: Sao Pedro, Santa Maria şi Se. Una dintre cele mai recente atracţii turistice ale capitalei este The Madeira Story Centre. Ei, acolo, în partea veche a oraşului, pe Largo Almirante Reis, faţă în faţă cu staţia telefericului, poţi să afli tot ceea ce te interesează despre istoria şi dezvoltarea insuliţei din Atlantic. Practic, este un muzeu interactiv, care le oferă vizitatorilor săi o aventură virtuală cu momentele cronologice cele mai importante, de la naşterea insulei în urmă cu 14 mi­lioane de ani până la prima aterizare a unui hidroavionîn Madeira; o să auziţi de Infantul Henrique, de Napoleon sau Churchill.

New-entry între desti­naţiile exotice din 2007, Madeira este o insulă cu look dramatic, de film de prin anii ’50, etern îmbrăcată” în verde tropical. Nu se compară cu nici un alt loc. Nici cu Europa(deşi aparţine de ea) ori cu vecinele Canare, nici cu Africa, deşi geografic este bucăţică ruptă din dânsa.

Oraşul este localizat într-o zonă superbă. Bătrânul amfiteatru al oraşului are baza în port şi ajunge la o înălţime de peste 1.200 de metri, în pantă uşoară. De fapt, tocmai acest adăpost natural i-a atras pe primii na­vigatori care s-au stabilit aici. Apoi, portul splendid şi climatul perfect, combinate cu o poziţie geografică de invidiat. Azi, oraşul numără în jur de 104.000 de locuitori, iar traficul poate fi uneori destul de încurcat. Dar poate fi explorat foarte uşor la picior. Cred că centrul-centrului este catedrala Se, una dintre comorile Madeirei, construită între 1493 şi 1514 de Gil Eanes.

Insula este cunoscută în întreaga lume datorită frumuseţii sale şi este adesea alin­tată „grădina plutitoare a Atlanticului”. în 2000, Funchal a primit chiar o medalie de aur, devenind „Oraşul prosperităţii euro­pene”, datorită grădinilor sale, unele dintre cele mai frumoase din lume. Desigur, florile sunt încântătoare în orice colţ al insulei te duci, peşterile vulcanice – impresionante, plajele naturale – deosebit de frumoase.

Totuşi, dacă vă aşteptaţi să găsiţi cocotieri şi nisip auriu, Madeira nu e pentru voi. Ţărmurile ei sunt populare pentru apele de cleştar şi temperaturile nemaipomenite. Nisipul e mai degrabă grunjos, alcătuit din pietricele. Sigur, există şi zone cu nisipuri fine aduse special din alte părţi, bijuteria insulei, locul cel mai ales şi… auriu este Porto Santo, iar pentru persoanele sofisti­cate s-au amenajat piscine excelente.

Nu pot trece peste noua promenadă din Funchal, cunoscută sub numele de Lido. Nu numai că oferă şi dezvoltă tot felul de facilităţi turistice, dar este umbrită de palmieri şi mărginită de grădini botanice ca-n poveşti, ajungând în cele din urmă pe plaja Praia Formosa, unde oferă o privelişte care pur şi simplu îţi taie respiraţia: Cabo Girao şi o mare ca-n visele cele mai frumoase.

text si foto Ciprian Enea

Cele mai bune oferte

Agenţia Prestigetours

www.prestige.ro [1], tel.: 021.319.77.94

Agenţia Butterfly Tourism

www.butterfly.ro [2], tel.: 021.223.78.03