- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Magie pe pârtii

Piscuri acoperite cu zăpadă şi văi largi, coborâri captivante în loc de plictiseală… Puţine lucruri întrec plăcerea practicării unui sport de iarnă într-un peisaj montan superb îmbrăcat în alb. Porneşte într-un periplu prin cele mai frumoase staţiuni de schi!

Atmosfera prietenoasă, magazinele fashioniste, pletora de restaurante şi luxul prezent aici sunt doar câteva motive pentru care staţiunea este atât de căutată de turiştii din toate colţurile lumii.

Cortina are ceva pentru fiecare: pârtii fantastice pentru începători şi intermediari şi unele pentru cei mai îndrăzneţi experţi în schi. Iubitorii sporturilor de iarnă sunt bineveniţi în paradisul denumit Dolomiti Superski.  Aici se schiază pe trei versanţi: La Tofana, Il Cristallo şi Le Cinque Torri. Centrul Cinque Torri-Avereau este cea mai bună zonă de schi din Cortina, iar pârtiile din Il Cristallo sunt cunoscute drept „locul de naştere“ al lui Alberto Tomba.

Bucătăria tradiţională italiană este la ea acasă în Cortina, cu restaurante ce oferă şi privelişti nemaipomenite. Restaurantul Leone & Anna este unul dintre cele mai cunoscute din staţiune, cu meniuri din Sardinia, iar Tivoli – restaurantul mic şi ospitalier, cu paste tradiţionale, oferă o privelişte superbă asupra Dolomiţilor. Staţiunea este la fel de populară atât pentru viaţa sa de noapte, cât şi pentru schi. Enoteca este un bar vechi, stilat şi popular printre turişti, iar în Terrezza Viennese se servesc produse delicioase de cofetărie austriacă în atmosferă relaxantă a muzicii de pian.


Kaprun sau staţiunea pentru orice anotimp este un orăşel tipic austriac oferind o varietate de restaurante şi locuri de cazare. Aici se găsec cele mai frumoase pârtii roşii şi albastre, în total 40 km de pârtii, iar pentru începători platoul gheţarului oferă pârtii special amenajate pentru primele alunecări. Sunt întreţinute în permanenţă de angajaţii muntelui, astfel încât nu mică să vă fie mirarea dacă în timpul zilei vă veţi intersecta cu un ratrac imens ce aranjează şi nivelează o porţiune de pârtie.

Dacă este soare, proprietarii scot şezlongurile în faţa pensiunilor, iar turiştii asistă la scene de dans sau chiar se dezlănţuie pe muzică. Viaţa de noapte este mai liniştită, însă veţi găsi şi lucruri interesante şi amuzante.


Zell Am See este un orăşel medieval situat pe malul lacului Zeller. Poate fi considerat un adevărat paradis alpin, cuibărit între piscurile Alpilor austrieci. Împreună cu staţiunea Kaprun formează Europa Sportregion (regiunea europeană a sporturilor).

Zell am See – una dintre cele mai frumoase staţiuni din Austria – este un oraş alpin încântător, cu străzi romantice, magazine şi cafenele. Aici se află telecabina spre Schmittenhöhe, care oferă o privelişte panoramică a Pinzgau-ului şi a piscurilor înzăpezite ale Tauern-ului Înalt şi Glossglockner-ului.


Aflată la poalele muntelui Sonnblick, staţiunea este un rai al schiorilor, cu 30 km de pârtii pentru toate gusturile şi cu nivele de dificultate variate. Sătucul idilic, una dintre cele mai vechi aşezări din Alpi, a atras iniţial vizitatorii datorită aurului, a cărui „spălare“ a fost sursa principală de venit a locuitorilor foarte mult timp. Astăzi, micuţa staţiune este o atracţie turis?tică, dar nu a pierdut nimic din farmecul său autentic. Instalaţiile pe cablu Hochalmbahn şi Kreuzbodenbahn vă permit accesul foarte comod la zona de schi Rauris, care este o zonă foarte potrivită pentru familii. După o zi pe pârtie, sta?ţiu?nea vă încântă cu numeroase posibilităţi de sport sau relaxare. Cea mai plăcută este plimbarea pe zăpadă prin Rauriser Urwald. Multă distracţie vă aşteaptă la derdeluşul cu nocturnă sau la piscina acoperită. Aici, la Rauris, vă oferă nu doar o zonă de schi, mică – dar fermecătoare, ci şi posibilitatea de a extinde schipass-ul la Salzburger Super Ski Card, cu 23 de zone de schi şi 2.200 km de pârtii.


Departe de a fi o staţiune mică şi cochetă a schiului, Davos este astăzi mai degrabă o adevărată Cetate dedicată sporturilor de iarnă.

Apreciat atât pentru schi, cât şi pentru tratamente şi aerul curat, Davos poate fi orăşelul tipic elveţian, unde până şi atmosfera „merge ceas“. Staţiunea atrage anual mii de turişti, printre care foarte mulţi împătimiţi ai sporturilor de iarnă. Există peste 300 km de piste de schi, capacitate de teletransport de peste 64.000 de persoane pe oră, şcoli de schi, antrenori frumoşi şi pricepuţi şi pârtii pentru copii. Davos deţine supremaţia din punct de vedere al altitudinii în Europa, fiind în acelaşi timp cea mai mare staţiune de schi din Elveţia.

Şi chiar dacă nu eşti o persoană împătimită de schi sau de snowboarding, găseşti aici multe de făcut. Poţi să te dai cu parapanta, să bei un Martini sec într-un bazin cu apă caldă, să mergi la cumpărături în numeroasele magazine, la saună sau în drumeţii, să joci tenis, golf în sală sau să faci echitaţie.