- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Mânuitorii de bani

O carte semnată de Arthur Hailey, apărută la Editura Nemira, Colecţia Suspans, în traducerea Marianei Ceauşu

Prezentarea cărţii

Născut în Luton, Anglia, Arthur Hailey a început să scrie poezie şi nuvele încă din copilărie. A fost nevoit să renunţe la şcoală în adolescenţă deoarece familia lui nu-şi per­mitea să-i plătească studiile la colegiu. Hailey a servit ca pilot în timpul celui de al doilea război mondial, după care a imigrat în Canada, unde a sperat să devină un scriitor profesionist. Printre romanele lui Hailey se numără bestseller-urile Hotel, Strong Medicine, Airport, In High Places, The Final Diagnosis şi Detective. Este de remarcat faptul că romanele sale au fost publicate în 39 de limbi şi că majoritatea cărţilor sale au stat la baza unor filme artis­tice sau seriale de televiziune.

Câteva rânduri din primul capitol:

Mulţi îşi vor aminti vreme îndelun­gată, cu mare limpezime şi durere, cele două zile din prima săptămână a lui octombrie.

Era într-o marţi, în acea săptămână când bătrânul Ben Rosselli, preşedintele băncii First Mercantile American şi nepot al fondatorului, a făcut o comunicare – copleşitoare şi sumbră – care a răzbătut până în toate colţurile băncii şi chiar mult mai departe. Iar a doua zi, miercuri, filiala de la sediul central al băncii a descoperit prezenţa unui hoţ declanşându-se astfel o serie de evenimente pe care puţini ar fi putut să le prevadă şi care au dus la prăbuşire financiară, suferinţe omeneşti şi moarte.

Comunicarea preşedintelui băncii a avut loc fără avertisment şi este remarca­bil faptul că nu a fost precedată de zvonuri. Dis-de-dimineaţă, Ben Rosselli a telefonat câtorva dintre directorii săi prin­cipali, prinzându-i pe unii la micul dejun, iar pe alţii imediat după sosirea lor la birou. Erau şi câţiva pe care bătrânul Ben îi considera prieteni, însă nu erau direc­tori, ci numai vechi funcţionari ai băncii.

Mesajul era acelaşi pentru fiecare: Vă rog să veniţi în sala de consiliu din blocul turn FMA la ora 11.

Acum toţi, în afara de Ben, se aflau în sala de consiliu, cam vreo douăzeci la număr, vorbind liniştit în grupuri şi aşteptând. Stăteau cu toţii în picioare: nimeni nu voise să fie primul care să tragă un fotoliu dintre cele aflate în jurul mesei strălucitoare de consiliu, mai lungă decât un teren de squash, la care se puteau aşeza patruzeci de persoane.

Un glas străbătu tăios convorbirile:

Toate capetele se întoarseră. Roscoe Heyward, vicepreşedinte activ şi inspec­tor, se adresase unui chelner cu veston alb de la bufetul funcţionarilor superiori. Acesta adusese câteva carafe cu sherry din care turnă în pahare.

Heyward, auster şi având un cont greu la Banca FMA, era un abstinent zelos. îşi privi ostentativ ceasul cu un gest care spunea limpede: „Nu numai băutura, dar şi la ora asta!” Câţiva dintre cei care se pregăteau să ia un pahar îşi retraseră mâinile.

Un bărbat viguros, purtând un costum elegant gri-deschis, se întoarse şi spuse calm:

Alex Vandervoort, un blond cu ochii albaştri, puţin albit la tâmple, era, de asemenea, vicepreşedinte activ. Simpatic şi comunicativ, manierele sale degajate erau în contradicţie cu dârzenia deciziilor ce se ascundeau sub ele. Cei doi oameni – Heyward şi Vandervoort – constituiau a doua treaptă a conducerii, imediat după preşedinte, şi cu toate că fiecare era destoinic şi capabil să cola­boreze cu celălalt, în multe privinţe erau rivali. Rivalitatea şi punctele lor de vedere diferite pătrunseseră în bancă până la treptele cele mai de jos, în jurul fiecărui om formându-se un grup de susţinători.