- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Martor atunci şi acum

O frumoasă dimineaţă de vară, sâmbătă, devreme. Oraşul este pustiu. Un apartament într-un bloc nou, din centru. Cu portar. Lift. Sonerie. Profesorul îmi deschide uşa şi mă invită în încăperea din dreapta. Si deodată, ca o vrajă, o altă lume, biroul academicianului Giurescu.Dinu C. Giurescu s-a născut în 1927 şi este fiul istoricului Constantin C. Giurescu.

Îmi pregătesc reportofonul, un notes, pixul, volumul Lichidatorii, o foaie cu întrebări­le scrise de mână – din respect – şi aparatul foto. Sunt într-o cameră invadată de cărţi, pe rafturile care înconjoară pereţii, pe o masă uriaşă, pe birou.

Nu comentez. Profesorul Dinu C. Giurescu se aşază pe scaunul de lângă mine. Pune o carte pe masă. Ca şi mine, are un exemplar din Lichidatorii, volum al cărui autor este, apărut anul trecut la Editura Enciclopedică.

Sunt uşor emoţionat şi copleşit de om şi de loc.

I Prima întrebare. Consideraţi că actul din 30 decembrie 1947 a fost premeditat? Mă gândesc la momentul ales, între Crăciun şi Anul Nou…

I Aceasta era şi cea de-a doua întrebare: con­sideraţi că guvernul spera ca suveranul să nu se mai întoarcă din călătoria sa în stră­inătate?

Pe masa de lucru a profesorului Giurescu, mai multe proiecte. Unul dintre ele, o analiză a manualelor şcolare de istorie.

I Şi atunci credeţi că, Regele întorcându-se, s-au grăbit să găsească o soluţie rapidă?…

I I-ar fi putut speria şi logodna suveranului?

I Abdicarea era iminentă oricum? Ce soluţii ar fi avut monarhia? Ce şanse ar fi avut su­veranul să evite această situaţie?

I Credeţi că suveranul a părăsit ţara cu spe­ranţa unui guvern în exil şi a unei posibi­le intervenţii a aliaţilor anglo-americani, după ceea ce ar fi putut fi modelul Greciei?

I Cum aţi petrecut acea zi?

Licenţiat în istorie în 1950, doctor în ştiinţe istorice din 1968, profesor universitar la Universitatea Bucureşti, Facultatea de istorie, membru titular al Academiei Române din 2001 (membru corespon­dent din 1990). A publicat sute de articole ştiinţifice şi mai multe lucrări de istorie contemporană.

I Cred că a fost unul dintre cele mai triste re- velioane pe care le-aţi trăit.

I De ce credeţi ca se foloseşte în sprijinul ex­plicării caracterului forţat al abdicării, imaginea pistolului? Pentru a genera un dramatism suplimentar?

I De ce este evocat acest moment iar şi iar după atâta vreme?

Regele Mihai I a fost suveran al României între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947

I Considera]i că poporul român nu îşi asu­mă istoria, aşa cum a fost?

I De ce planează încă misterul asupra des­făşurării exacte a acţiunilor din ziua de 30 decembrie şi chiar a celor din ziua prece­dentă?

Cel mai recent volum apărut al profesorului Giurescu: „Lichidatorii. România în 1947″, publicat în 2010 La Editura Enciclopedica

I Domnule profesor, o ultimă întrebare, care nu este legată de Majestatea Sa şi de abdicare: Credeţi că ultimele evenimente fe­ricite care au avut loc în familiile domni­toare din Spania, Danemarca, Suedia, Marea Britanie şi acum din Monaco vor ge­nera o nouă imagine a caselor monarhice europene, le vor mări notorietatea?

I Vă mulţumesc mult, domnule profesor.