- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Memorie sau uitare?

Prima seară romantică petrecută alături de iubit rămâne un episod de neuitat în viaţa noastră. Primul sărut, la fel. Mai greu e să-ţi aminteşti numele cuiva întâlnit de dimineaţă sau ce ţi-a zis şeful ieri. Memorie şi uitare. Uitare şi memorie, una fără cealaltă nu se poate. Cercetătorii spun că ori de câte ori ne amintim de ceva, noi călătorim în trecut, la momentul în care s-a format amintirea cu pricina. Din păcate, ne amintim lucruri care s-au petrecut cu mult timp în urmă, dar chestiuni recente se şterg cu uşurinţă.

Dacă am memora totul, ne-am nenoroci! Da, ar fi un dezastru. Aşa că maxima timpul le vindecă pe toate, mare dreptate a avut. Până la un punct uitarea este necesară, fiindcă astfel dăm posibilitatea creierului să acumuleze noi cunoştinţe. Prin urmare, uitarea este un fel de Recyle Bin, din care dacă nu dăm Delete definitiv s-ar putea să mai recuperăm ceva în timp. Iar când am dat Delete, clar, nu mai avem ce recupera. Doar că, spre deosebire de calculator, când se ajunge la Delete din Recyle Bin definitiv avem de-a face cu cazuri patologice. De obicei, memoria tinde să păstreze totul – dar nu există om care să reţină absolut totul – pe când uitarea presupune ştergerea parţială a unor informaţii care nu au mai fost actualizate demult, totuşi nu există om care să uite totul! De asemenea, se poate întâmpla ca unele informaţii să nu fie considerate importante de creierul nostru şi, deci, să le uităm, după cum, în unele cazuri, există uitarea de moment, adică informaţii pe care le-am ştiut la un moment dat, le uităm tocmai când avem mai mare nevoie de ele şi ni le reamintim totuşi mai târziu, când, de fapt, nu ne mai sunt atât de folositoare. În plus, procesul uitării mai depinde şi de cât de intens am trăit o anumită experienţă, cât de atenţi am fost la anumite lucruri şi ce interes am avut pentru ele. Evident, când uităm exagerat de mult şi repede, cea mai bună soluţie este să ne adresăm medicului neurolog. Acolo unde cauza o reprezintă proasta oxigenare a creierului sau probleme cu circulaţia la nivel cerebral, gingko biloba poate face minuni. În general, combinaţia dintre vitamine, minerale, ginseng, gingko biloba are efecte benefice asupra memoriei. Excesul sau deficitul de alimente scade capacitatea de concentrare, după cum şi deficitul de fier şi zinc duce la o memorare mai slabă pe termen scurt.

După unele studii, pe parcursul a 24 de ore, uităm cam 80% dintre ceea am învăţat sau observat.

Prin antrenament, memoria poate fi însă îmbunătăţită: • Încercaţi să asociaţi nume cu obiecte şi imagini • Repetaţi în gând ceea ce ştiţi că e bine să reţineţi, repetiţia e mama reţinerii • Exploraţi-vă amintirile şi încercaţi să refaceţi diverse scene petrecute în ultimul timp în viaţa voastră • Cafeaua băută fără excese e un psihostimulent foarte bun • Concen­traţi-vă atenţia pe ceea ce auziţi sau faceţi, fiindcă atenţia e foarte importantă în memorare • Nu ezitaţi să vă notaţi lucrurile importante • Fiţi ordonaţi cu activităţile zilnice şi astfel se evită uitarea • Nu faceţi un lucru având gândul la un altul • Aveţi grijă să dormiţi măcar opt ore pe noapte fiindcă doar aşa vă puteţi concentra, deci veţi reţine! • Încercaţi zilnic să luaţi o pauză şi să faceţi linişte în creier, încercaţi să meditaţi.

Eşti o persoană supraponderală?

Centrofarm, unul dintre cele mai mari lanţuri de farmacii din România, a lansat campania Tu eşti o persoană supraponderală? Dar copilul tău? Realizată în colaborare cu Clinica Polisano, campania a avut ca obiectiv declarat informarea şi educarea publicului privind riscul de a dezvolta afecţiuni legate de nutriţie. Noutatea adusă anul acesta este componenta de pediatrie, o condiţie din păcate necesară în ţara noastră, unde se apreciază că până la 17% dintre copii sunt afectaţi de o formă de obezitate. De altfel, se estimează că peste 300 de milioane de adulţi din totalul populaţiei mondiale suferă de o formă de obezitate. Mesajele campaniei Centrofarm au ajuns la peste 700.000 de clienţi, atât prin discuţiile cu consultanţii din farmacii, cât şi prin intermediul materialelor documentare puse la dispoziţie în farmacii, iar peste 40.000 de clienţi au beneficiat de serviciile gratuite de determinare al indicelui de masă corporală şi consiliere.