Meniu de caniculă
August 24th, 2011, Liliana Petrus Comenteaza TweetNutriţioniştii susţin ca arşiţa verii e mult mai uşor de suportat daca ne hrănim corespunzător. O alimentaţie uşoară, care să nu oblige organismul la eforturi mari de digestie. Şi foarte hidratantă, spre a suplini pierderile de minerale, prin transpiraţie. Altfel spus, multe legume, fructe, lactate degresate. Peşte şi piept de pui sau curcan, preferabil la grătar. Combinate între ele, după gust şi imaginaţie, alimentele amintite pot crea un adevărat regal culinar.
Supa crema de legume cu gheaţa
- 2 morcovi
- o ţelina medie
- 2 dovlecei
- 2 cartofi
- 300 g mazare boabe (sau fasole verde, brocoli, conopida)
- 200 g smântâna vegetala
- 2 linguri ulei de masline
- marar, patrunjel
- sare, piper
- câteva cuburi de gheaţa
Legumele se curăţă, se spală si se fierb în apă cu sare, sau la abur, dacă aveţi aparatul necesar. După ce s-au răcit, se mixează împreună cu smântâ- na, uleiul de măsline, sare si piper după gust. Se adaugă si 2-3 căni din zeama în care au fiert, până obţineţi o supă de consistenţa dorită. Înainte de servire, adăugaţi verdeaţă tocată si cuburi de gheaţă.
- o salată verde
- o ceapă
- 200 g boabe de porumb din conservă
- 100 g măsline fără sâmburi
- o conservă de ton
- o lingură mustar
- 2 linguri suc de lămâie
- 2 linguri ulei de măsline
- sare si piper după gust
Salata si ceapa se curăţă, se spală, se taie fâsii si se pun într-o sa- latieră. Se adaugă porumbul, măslinele si conserva de ton. Separat, se face un sos din uleiul de măsline, mus- tar, suc de lămâie, sare si piper. Apoi se toarnă în salatieră si se amestecă doar înainte de servire. Opţional, se poate decora cu verdeaţă tocată.
- 0,5 kg spanac
- 4 oua fierte
- 1 ardei iute
- 200 g piept de pui la gratar
- o lingura sos de soia
- 3 linguri zeama de lamâie
- 2 linguri ulei de masline
- sare şi verdeaţa tocata, dupa gust
Frunzele de spanac se spală, se taie fâsii si se pun într-o salatieră. Se adaugă pieptul de pui mărunţit, ardeiul iute tăiat mărunt si ouăle fierte si decojite, tăiate în patru. Separat, se face un sos din soia, lămâie, ulei de măsline, sare si verdeaţă. Se amestecă, apoi, toate ingredientele si salata se ţine la rece, în frigider, cam două-trei ore înainte de servire.
Piept de pui cu legume, la grătar
- un piept de pui tăiat pentru grătar
- ciuperci, felii de ceapă, vinete, dovlecei, rosii, ardei
- sare si piper după gust
- câteva picături de ulei de măsline
- o jumătate de lămâie
Pieptul de pui si legumele se frig pe grătar, iar când sunt prăjite se condimentează. În farfurie, înainte de servire, se stropesc cu ulei de măsline si lămâie. Este un fel principal ideal pentru zilele de vară, mai ales că pieptul de pui poate fi înlocuit cu peste sau piept de curcan, iar combinaţia de legume se poate schimba, funcţie de gusturi.
- o jumătate de miez de pepene galben, tăiat bucăţi
- 2 linguri de miere
- 300 g de iaurt
- opţional: friscă, sos de ciocolată, nuci, fructe confiate
Bucăţile de pepene galben se ţin în congelator, până îngheaţă. Apoi se mixează, împreună cu mierea si iaurtul, până se obţine îngheţata. Se serveste imediat, în pahare sau cupe speciale, ornată cu tot ce vreţi, funcţie de… kilograme: friscă, sos de ciocolată, nuci, fructe confiate, frunze de mentă.
- 6 piersici mari, spalate şi taiate felii
- 100 g stafide
- 100 g alune
- 150 g caise confiate marunţite
- un praf de scorţişoara
- 3 plicuri zahar vanilat
- 6 oua
- 3 linguri zahar
- un praf de sare
- coaja rasa de lamâie
- 6 linguri faina
- 500 ml lapte
Feliile de piersici se pun într-o tavă unsă cu ulei, cu miezul în sus. Peste ele se presară stafidele, alunele, caisele confiate, scorţisoara si un plic de zahăr vanilat. Separat, într-un castron, se bat ouăle, cu un praf de sare, zahăr, 2 pliculeţe de zahăr vanilat si coajă rasă de lămâie. Când sunt bătute- spumă, se adaugă făina si se amestecă bine, până la omogenizare. Apoi se pune lapte, treptat, amestecând continuu. Compoziţia obţinută, de consistenţa unei smântâni, se toarnă peste fructele din tavă. Sufleul se coace la foc potrivit, până se rumeneste. Se taie doar după ce s-a răcit si se serveste simplu sau ornat cu friscă.
Almanah Flacara 2012 Tweet