ALMANAH FLACARA

Meniu de caniculă

August 24th, 2011, com Comenteaza

Nutriţioniştii susţin ca arşiţa verii e mult mai uşor de suportat daca ne hrănim corespunzător. O ali­mentaţie uşoară, care să nu oblige organismul la eforturi mari de digestie. Şi foarte hidratantă, spre a suplini pierderile de minerale, prin transpiraţie. Altfel spus, multe legume, fructe, lactate degresate. Peşte şi piept de pui sau curcan, preferabil la grătar. Combinate între ele, după gust şi imaginaţie, ali­mentele amintite pot crea un adevărat regal culinar.

Supa crema de legume cu gheaţa

  • 2 morcovi
  • o ţelina medie
  • 2 dovlecei
  • 2 cartofi
  • 300 g mazare boabe (sau fasole verde, brocoli, conopida)
  • 200 g smântâna vegetala
  • 2 linguri ulei de masline
  • marar, patrunjel
  • sare, piper
  • câteva cuburi de gheaţa

Legumele se curăţă, se spală si se fierb în apă cu sare, sau la abur, dacă aveţi aparatul necesar. După ce s-au răcit, se mixează împreună cu smântâ- na, uleiul de măsline, sare si piper după gust. Se adaugă si 2-3 căni din zeama în care au fiert, până obţineţi o supă de consistenţa dorită. Înainte de servire, adăugaţi verdeaţă toca­tă si cuburi de gheaţă.

Salată cu ton si măsline

  • o salată verde
  • o ceapă
  • 200 g boabe de po­rumb din conservă
  • 100 g măsline fără sâmburi
  • o conservă de ton
  • o lingură mustar
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare si piper după gust

Salata si ceapa se curăţă, se spală, se taie fâsii si se pun într-o sa- latieră. Se adaugă po­rumbul, măslinele si conserva de ton. Sepa­rat, se face un sos din uleiul de măsline, mus- tar, suc de lămâie, sare si piper. Apoi se toarnă în salatieră si se ameste­că doar înainte de servi­re. Opţional, se poate decora cu verdeaţă tocată.

Salata de spanac cu ou

  • 0,5 kg spanac
  • 4 oua fierte
  • 1 ardei iute
  • 200 g piept de pui la gratar
  • o lingura sos de soia
  • 3 linguri zeama de lamâie
  • 2 linguri ulei de masline
  • sare şi verdeaţa tocata, dupa gust

Frunzele de spanac se spală, se taie fâsii si se pun într-o salatieră. Se adaugă piep­tul de pui mărunţit, ardeiul iute tăiat mărunt si ouăle fierte si decojite, tăiate în patru. Sepa­rat, se face un sos din soia, lă­mâie, ulei de măsline, sare si verdeaţă. Se amestecă, apoi, toate ingredientele si salata se ţine la rece, în frigider, cam două-trei ore înainte de servire.

Piept de pui cu legume, la grătar

  • un piept de pui tăiat pentru grătar
  • ciuperci, felii de ceapă, vinete, dovle­cei, rosii, ardei
  • sare si piper după gust
  • câteva picături de ulei de măsline
  • o jumătate de lămâie

Pieptul de pui si legumele se frig pe gră­tar, iar când sunt prăji­te se condimentează. În farfurie, înainte de ser­vire, se stropesc cu ulei de măsline si lămâie. Este un fel principal ideal pentru zilele de vară, mai ales că piep­tul de pui poate fi înlo­cuit cu peste sau piept de curcan, iar combina­ţia de legume se poate schimba, funcţie de gusturi.

îngheţată de pepene galben

  • o jumătate de miez de pepene galben, tăiat bucăţi
  • 2 linguri de miere
  • 300 g de iaurt
  • opţional: friscă, sos de ciocolată, nuci, fructe confiate

Bucăţile de pepene galben se ţin în congelator, până îngheaţă. Apoi se mixează, împreună cu mierea si iaurtul, până se obţine îngheţata. Se serveste imediat, în pahare sau cupe speciale, ornată cu tot ce vreţi, funcţie de… kilograme: friscă, sos de ciocolată, nuci, fructe confiate, frunze de mentă.

Sufleu de piersici

  • 6 piersici mari, spalate şi taiate felii
  • 100 g stafide
  • 100 g alune
  • 150 g caise confiate marunţite
  • un praf de scorţişoara
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 6 oua
  • 3 linguri zahar
  • un praf de sare
  • coaja rasa de lamâie
  • 6 linguri faina
  • 500 ml lapte

Feliile de piersici se pun într-o tavă unsă cu ulei, cu mie­zul în sus. Peste ele se presară stafidele, alunele, caisele con­fiate, scorţisoara si un plic de zahăr vanilat. Separat, într-un castron, se bat ouăle, cu un praf de sare, zahăr, 2 pliculeţe de zahăr vanilat si coajă rasă de lămâie. Când sunt bătute- spumă, se adaugă făina si se amestecă bine, până la omoge­nizare. Apoi se pune lapte, treptat, amestecând continuu. Compoziţia obţinută, de con­sistenţa unei smântâni, se toar­nă peste fructele din tavă. Sufleul se coace la foc potrivit, până se rumeneste. Se taie doar după ce s-a răcit si se serveste simplu sau ornat cu friscă.

Taguri:

Comenteaza