- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Migrena, o durere de cap ciudată

Toţi avem uneori dureri de cap, nu toţi suferim de migrenă. Şi totuşi, migrena înseamnă să te doară capul, dar un pic altfel. La migrene durerea se resimte de la tâmple până la ceafă, cuprinzând de obicei jumătate de cap, şi durează între 4 şi 72 de ore. Migrena este o durere repetitivă, care revine după una-două săptămâni, dar în cazurile severe se ajunge şi la dureri de cap zilnice. Migrena afectează atât bărbaţii cât şi femeile, dar cu precădere femeile, adică 75% dintre cazuri.

Cauzele migrenei nu sunt foarte cunoscute în lumea medicală, componentele genetice (o istorie în familie a migrenei; au suferit de migrene tatăl, mama, bunicii, fraţi, surori) şi ambientală par a avea un rol hotărâtor. Dintre factorii extragenetici care duc la apariţia migrenelor putem enumera: stresul – depresia, anxietatea, şocul, excitarea, furia; alimentaţia – ciocolata, berea neagră, vinul roşu, prăjelile; anumite modificări hormonale – perioada menstruală, tratamentele hormonale, anticoncepţionalele; modificările meteo – căldură prea mare, presiune atmosferică scăzută, schimbări atmosferice – ploaie. De asemenea, o serie de medicamente luate pentru tratarea altor boli pot determina dureri de cap, de exemplu nitroglicerina, în problemele cardiace. Muzica ascultată la maxim, zgomotele puternice, mirosurile şi lumina puternică dau şi ele migrene.

Beneficiaţi de ceaiurile naturii!

Ceaiul din frunze de afin

Afinul este folosit la prepararea a numeroase remedii naturiste datorită efectului său diuretic, antidiareic, hipoglicemiant, astringent, bacteriostatic. O infuzie de două linguriţe de frunze opărite în 500 ml de apă, din care cantitate se bea de trei ori pe zi, poate ameliora diareea, infecţiile urinare sau uremia. Pentru obţinerea unui efect mai bun şi mai puternic, la cantitatea de fructe se mai pot adăuga înainte de fierbere 10 g flori de muşeţel (romaniţă), 0,5 g frunze de mentă şi chiar 0,5 g de coajă de stejar. Pe lângă infecţiile urinare şi uremie, ceaiurile din frunze şi fructe de afin ajută la gută şi reumatism. Afinul este un bacteriostatic, se recomandă în ameliorarea proceselor de fermentaţie şi putrefacţie intestinală. Infuzia din fructe de afin se mai foloseşte în tratarea gastritei, acidităţii scăzute a stomacului, calculilor (pietre la rinichi) şi în combaterea metabolismului (schimbul de substanţe) dereglat. Diabeticii vor bea câte una-două ceşti pe zi (scade zahărul din sânge) adăugând la frunzele de afin părţi egale de păstăi de fasole şi frunze de dud.


Ceaiul de măselariţă

Măselariţa este o plantă toxică, ce face parte din familia Solanaceae. Toxicitatea acesteia este cauzată de cele două atropine: hioscină şi hioscinamină. Cu toate acestea ea este utilizată în scop medical. În cantităţi foarte mici are proprietăţi anestezice, antispasmodice, sedative şi antinevralgice. Nu trebuie folosită zilnic deoarece prezintă un mare grad de risc. Frunzele se consumă sub formă de infuzie sau se utilizează extern. Ceai: o linguriţă de frunze fierte timp de cinci minute în 250 ml apă. Se bea o cană de ceai în decursul unei zile, în înghiţituri mici. Extern se aplică sub formă de comprese: frunzele mărunţite se amestecă în părţi egale cu untură şi se aplică pe zonele afectate. Ceaiul de măselariţă calmează durerea de dinţi, dacă se ţine în gură la măselele/dinţii afectaţi o perioadă, după care lichidul se scuipă afară.