- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Mihai Verban – Omul care încetineşte îmbătrânirea

Vindecători cu har

Intotdeauna l-au fascinat bătrânii. Da, aşa neputincioşi cum sunt, cu multe tare medicale, hachiţe şi tabie­turi. Apropierea de vârsta a treia reprezintă pentru Mihai Verban o îndeletnicire plăcută. Nu o să vă vină să credeţi, dar adoră să îngrijească bătrâni. Fiindcă numai îngrijindu-i şi-a dat seama care este calea spre încetinirea fenomenului de îmbătrânire. „Mi-a plăcut enorm să îngrijesc persoane vârstnice şi să studiez procesul deîmbătrânire”, spune Verban, asistent social geriatric, tehnician recuperare şi îngrijire medicală la domiciliu, tehnician maseur şi reflexoterapeut. Verban a dezvoltat astfel o formulă originală de înce­tinire a procesului de îmbătrânire, pe care o propune fiecăruia dintre noi. Singura condiţie este să vrem să o aplicăm şi să dorim cu adevărat să ne păstrăm tinereţea cât mai mult.

Procesul de îmbătrânire este progra­mat genetic. Conform cercetătorilor ameri­cani, durata maximă de viaţă pentru om este 120 de ani. Dar câţi dintre noi atingem această vârstă venerabilă? Românul Mihai Verban crede că depinde numai şi numai de noi dacă vrem să murim la 40 de ani, la 80 sau la 120 de ani. Terapeutul a pus la punct un plan de luptă împotriva tuturor factorilor care deterio­rează organismul şi induc bătrâneţea. „Nu promit tinereţe fără bătrâneţe prin trata­mentul meu. Nu putem să oprim bătrâneţea, aşa ceva nu e veridic! Posibilă este, însă, încetinirea ei. Am pacient care la 95 de ani arată ca de 70. De ce? A înţeles acest concept de încetinire a degradării celulare prin metode naturiste şi şi-a reglat viaţa astfel incât, de la un nivel al colesterolului de 300, trigliceride 290 şi glicemie 110-111 să-l aduc la un nivel optim. I-am făcut un grafic special pentru el şi am spus stop mâncării haotice, neechili­brate”, povesteşte Verban.

Despre Mihai Verban se poate spune că este un autodidact. Afară de o serie de cursuri cu specializare geriatrică făcute în diverse instituţii specializate şi de câţiva ani de muncă în cadrul Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie Ana Aslan din Otopeni şi la Spitalul de bolnavi cronici şi geriatrie Sf. Luca, plus colaborator în cadrul Cabinetului de terapii alternative şi complementare Yang-A&M din Bucureşti, Verban s-a implicat pe cont propriu in studierea aprofundată a mecanismelor de degradare şi recuperare a ADN-ului, gene­tică moleculară, mecanismele procesului de îmbătrânire, radicali liberi şi moarte celulară. Fiindcă s-a ivit oportunitatea de a merge în Franţa să îngrijească bătrâni la un azil evreiesc, Verban a părăsit ţara pentru trei luni, dar promite să se intoarcă in luna mai la pacienţii săi de acasă. „Am reuşit astfel să obţin o schemă de intreţinere şi tratament (90% din plante naturale) pentru toţi oamenii care vor să-şi prelungească viaţa cu 25-30 de ani”, susţine Verban. Formula originală iniţiată de tehnician nu este foarte dificil de urmat şi nici nu costă foarte mult. „Organismul uman este ca un motor de maşină, atât timp cât funcţio­nează trebuie să-l întreţii, iar când apar dis- funcţii încerci să-l repari. Foarte mult con­tează întreţinerea în condiţii optime. O maşină o speli, ii pui ulei de motor, lichid de frână, o duci in service. Cam aşa e şi cu omul. Baza pentru om o reprezintă masa corporală, de la ea pleacă totul. Cu fiecare kilogram în plus ne luăm trei luni din viaţă. Luaţi din piaţă o greutate de două kilo­grame şi puneţi-o în buzunar. Veţi vedea ce greu atârnă. Aşa sunt şi două kilograme luate in plus de organism”, accentuează Mihai Verban. Sunt doar trei etape care tre­buie parcurse pentru a obţine efectele scontate.

<

Prima etapa constă în normalizarea următoarelor constante: trigliceride, coles­terol, tensiune arterială, greutate (redu­cerea consumului de calorii cu 25%), inducerea unei gândiri pozitive, o zi de post pe lună. „Prefer să incep acest tratament pe pacienţi de 35-40 de ani, când omul nu are foarte multe tare medicale, fiindcă după această vârstă arterele se ingroaşă, apare o cardiopatie ischemică dureroasă, dezvoltă insuficienţă renală etc. şi eficien­ţa este mai redusă. Asta doar dacă vrem să ne prelungim tinereţea organismului cât mai mult. Sigur că tratamentul este foarte bun şi il şi aplic inclusiv in combaterea unor afecţiuni grave ale pacienţilor vârst­nici. Nu primesc pacientul până nu a făcut o serie de analize care să indice starea va­lorilor biologice – colesterol, tensiune arte­rială, VSH, trigliceride, proteina C reactivă. De asemenea, cer neapărat un test Doppler carotidian fiindcă vreau să ştiu exact cât din carotidă este astupată cu adenom de grăsime. După ce aflu această ultimă constantă pot deja să-i spun in ce moment al vieţii sale va face un accident vascular ischemic. Sigur, urmând trata­mentul meu, această perspectivă sumbră de a face un accident vascular este înlăturată. Evident, nu voi spune nici unui pacient: de mâine te călugăreşti, nu mai mănânci decât aia sau aia! Nu, dar încerc să-l îndrept către o viaţă normală. De pildă, spre a regla trigliceridele şi colesterolul (răspunzător implicit de tensiunea arte­rială), recomand de la Plafar uleiul din sâm­buri de struguri şi uleiul de nuci (sau să se mănânce patru nuci dimineaţa şi patru seara). Miracol de la Dumnezeu! Mai mult decât un sac de medicamente. Din uleiul de sâmburi de struguri se ia o singură lin­guriţă de ulei la prânz/zi, dacă cineva nu poate să-l inghită aşa, să-l pună pe o feliuţă de pâine. De asemenea, o dată pe săptămână să se facă un lighean de salată cu ulei de sâmburi de struguri, ulei de măsline, oţet de mere şi usturoi meste­cat, totul fără sare sau cu sare Kalos – o sare grecească medicinală. O să vedeţi cum se aduc constantele biologice la nor­mal în numai câteva săptămâni!”, explică Mihai Verban. Mai mult, pe lângă uleiul de sâmburi şi nuci, terapeutul însoţeşte cura de masaje, reflexoterapie şi, foarte impor­tant, încearcă să inducă pacientului o gândire pozitivă. „Pacientul trebuie să înveţe să se bucure de orice lucru micuţ. Este foarte important acest aspect. Credinţa este foarte importantă. Dintre doi pacienţi cu afecţiuni relativ egale, dar unul credincios, celălalt ateu, cel din urmă va fi mai greu recuperabil şi chiar vindecabil, având nevoie de tratamente adjuvante tot restul vieţii”, spune Verban. Odată nor­malizate constantele biologice, se trece la următoarea etapă.

<

Etapa a ll-a presupune administrarea de tincturi de armurariu, anghinare şi păpădie. Din fiecare sticluţă cu astfel de tincturi se pun zece picături într-un pahar cu apă. Se iau o dată pe zi timp de o lună, apoi se face pauză o lună, după aceea iar se iau fineturile timp de o lună. în cadrul aceleiaşi etape, urmează detoxifierea. Adică, o dată pe lună, se cumpără de la farmacie două plicuri de Fortrans (produs farmaceutic franţuzesc – n.r.) care se dizolvă în doi litri de apă plată cu lămâie, se agită bine. De la ora 16.00 se începe administrarea acestei soluţii. După ce am luat Fortrans-ul, a doua zi se bea numai apă plată. „Fortransul este utilizat în România numai la clinicile de gastroen­terologie pentru curăţarea intestinului gros înainte de operaţie. Foarte mulţi confundă efectul Fo/trans-ului cu cel al unei clisme, dar spre deosebire de clismă, acest pro­dus farmaceutic goleşte nu doar ceea ce se găseşte în intestin, ci curăţă perfect şi pliurile intestinului, adică locurile unde rămân materii fecale care dau infecţii. Produsul, corect utilizat, doar o dată pe lună, îndeosebi de cei care suferă de con- stipaţie, favorizează detoxifierea completă şi prin aceasta se evită îmbolnăvirea cu Eschirichia colii a căilor urinare, atât de vinovată de infecţiile renale”, explică Mihai Verban. După trei luni de zile de la începerea tratamentului se iau de la Plafar Coenzima Q 10, L-Clarinitină şi Acid lipoic din care se consumă câte o capsulă pe zi, după care se ia o pauză de trei luni. De asemenea, tot în etapa a ll-a se ia de două ori pe an (o dată la şase luni) Melatonină şi Fitolip (combinaţie din plante), admi- nistrându-se câte o capsulă pe zi timp de 30 de zile, cu şase luni pauză.

Pacienţii lui Verban vorbesc despre întinerire şi regenerare

Cornelia Vlad, 71 de ani, din Bucureşti, suferă de mai mulţi ani de tasare de coloană şi genunchi deplasat, per ansamblu o pacientă nedeplasabilă. Astă iarnă a urmărit una dintre ediţiile emisiunii Cafeneaua sufletelor de la DDTV unde l-a văzut pe Mihai Verban, invi­tatul emisiunii Andreei Chirvasiu. l-a telefonat în emisiune şi, la două zile după, Verban a viz- itat-o acasă. „Aveam dureri insuportabile, plus că aveam şi nisip la rinichi. Cântăresc 96 de kilograme şi am multiple complicaţii gastrice. Dl Verban mi-a dat uricol, pastile cu tărâţe, pastile 121 şi am urmat un program de reflexoterapie, iar starea mea s-a ameliorat simţitor.

Am eliminat nisipul de la rinichi. Din păcate, dl Verban e plecat acum pentrn câteva luni în străinătate şi recunosc: mi- e foarte greu să mă ţin de tratament. în plus, sunt pensionară, nu stau excelent cu banii, o şedinţă de reflexoterapie cu dl Verban costă 60 de lei, nu e chiar de ici de colo pentrn mine.”

în familia Eugen Vasile şi Elena sunt multe probleme de sănătate. Dl Eugen, 72 de ani, suferă de spondiloză cervicală, a avut şi un infarct, soţia sa Elena, 73 de ani, are diabet, picioare amputate, pareză stânga, a suferit un acci­dent vascular cerebral. „Pe domnul Verban ni l-a recomandat un prieten de familie, care şi-a tratat soţia la dânsul cu Aslavital şi ulei de sâmburi de struguri. Iau tratamentul acesta cu ulei de sâmburi de struguri şi din nuci de şase luni încoace. Mulţumesc lui Dumnezeu, mă simt mult mai bine! Soţia mea ia şi ea acest tratament. O ameliorare am simţit-o după primele trei săptămâni, am făcut întocmai după indicaţiile domniei sale şi nivelul colesterolului a scăzut, vrem să ducem tratamentul până la capăt”, susţine Eugen Vasile.


„Una dintre marile probleme de sănă­tate ale pacienţilor o reprezintă greutatea, direct răspunzătoare de insuficienţa car­diacă. Majoritatea oamenilor nu mănâncă mult, dar pe un fond de stres. Alţii fac o altă greşeală, ziua nu mănâncă mai nimic, iar seara când se duc acasă, mănâncă ligheane cu mâncare pentru a recupera ziua pierdută. Indicele de masă corporală este de aceea foarte important. El se cal­culează astfel: împărţiţi-vă greutatea la înălţimea dv. la pătrat. Şi veţi avea indicele de masă corporală. La femei el trebuie să aibă valori situate între 19 şi 24, iar la bărbaţi între 20 şi 25. Orice punct în plus peste aceste valori normale îndreaptă pacientul către o insuficienţă cardiacă, poate chiar un accident vascular cerebral etc. Oamenii nu ştiu că o felie de salam şi o simplă feliuţă de franzelă cu unt determină un adevărat dezastru în corp. De aceea recomand: tărâţe, fulgi de ovăz, pâine neagră, graham, ulei de măsline, ulei din sâmburi de struguri care curăţă excelent arterele şi consum de doi-trei litri de apă zilnic pentru eliminarea toxinelor.”

„Bucură-te de viaţă, chiar dacă stai într-o magherniţă şi ai de mâncare pe masă doar o roşiuţă cu pâine. Fii fericit că mergi pe picioarele tale şi mulţumeşte-i lui Dumnezeu că poţi deschide fereastra cu propriile tale mâini!”, ne sfătuieşte Mihai Verban.

In etapa a ll-a de tratament rolul Coenzimei Q 10 şi al L-Clarinitinei este acela de a îmbunătăţi sistemul imunitar. Melatonina, somniferul natural al organis­mului, conform studiilor americane, pare că are şi rolul de a încetini distrugerea celulară, deci îmbătrânirea, de aceea Verban a introdus-o în formula sa. Acidul lipoic şi Fitolip-ul regenerează excelent ficatul. „Am avut pacient cu ciroză hepa­tică compensată, după ce a luat Fitolip capsule (dar se pot lua şi fineturile de anghinare, armurariu şi gălbenele) împre­ună cu acid lipoic şi-a revenit aproape complet. O singură bucăţică de ficat, dacă mai este întreg, el se poate regenera cu aceste produse”, declară terapeutul. <

In sfârşit, etapa a lll-a este momentul de luptă cu radicalii liberi din corp, adevăraţii duşmani ai tinereţii omului, cei direct răspunzători de procesul de îm­bătrânire. Stresul, de care ne plângem cu toţii, este principalul motor de apariţie al radicalilor liberi. Mâncarea haotică şi nesănătoasă reprezintă a doua sursă de formare a acestor radicali, ei bom­bardează celulele sănătoase şi fac rău organismului. „Strategia mea este de a utiliza o formulă încrucişată, adică un com­plex de antioxidanţi – beta caroten, vita­mina E, C, seleniu, cupru şi magneziu – se administrează câte o capsulă din acest complex de antioxidanţi timp de o lună, apoi se ia o pauză. în plus, se ia ceai verde – capsule – o capsulă pe zi, o lună da, o lună pauză şi tot aşa timp de un an. Tot ceea ce v-am spus până acum despre fiecare etapă se aplică în primul an de tratament”, atenţionează Mihai Verban.

Ceaiul verde poate fi luat atât sub formă de capsule cât şi sub formă de lichid, de ceai efectiv, se beau câte o ceaşcă dimineaţa şi una seara, fără a fi îndulcit cu nici un fel de îndulcitor, zahăr sau miere de albine, fiindcă altfel îşi pierde proprietăţile curative. „Ceaiul verde se prepară astfel: într-o cratiţă punem la fiert un litru de apă, când acesta a început să fiarbă, stingem focul, punem două mâini de ceai, acoperim timp de trei minute – nu mai mult – apoi strecurăm şi bem. Dacă folosiţi acest ceai pentru înce­tinirea procesului de îmbătrânire, nu mai adăugaţi nimic în el, dacă vreţi doar să slăbiţi atunci adăugaţi lămâie. Singura contraindicaţie a acestui ceai este pentru persoanele hipertensive”, precizează Mihai Verban. Terapeutul atrage, de asemenea, atenţia asupra faptului că în România avem de-a face cu foarte multe falsuri, de aceea recomandă mare atenţie la achiziţionarea acestui produs. „Capsule de ceai originale sunt cele pe a căror cutie scrie: o capsulă echivalează cu un litru şi jumătate de ceai verde. Iar ceai verde vărsat de la Plafar pentru infuzie este ori­ginal doar cel pe a cărui cutie e desenat un ibric.”

Afară de urmarea cu stricteţe a aces­tor indicaţii, întregul tratament e dublat de exerciţii fizice, reflexoterapie adecvate fiecărui pacient, mai ales acolo unde aceştia suferă de diverse afecţiuni. Baia cu plante medicinale şi sare iodosul- furoasă completează întreaga schemă de tratament şi luptă împotriva îmbătrânirii. „Există un singur magazin în România, pe str. Sevastopol nr. 4 din Bucureşti, singu­rul loc de unde vă puteţi procura această sare pentru baie. Ea este cunoscută îndeosebi de medicii de la fizioterapie, ceilalţi nu ştiu de ea. Vin pacienţi din Canada, Israel şi Germania ca să-şi pro­cure repectiva sare, iar noi cei care o avem nu ştim despre existenţa sa. Ea acţionează pe procesele inflamatorii şi osteoarticular. Se umple cada cu apă încălzită la 40° C şi se presară plante şi un pachet de sare iodosulfuroasă, iar pacien­tul stă 15 minute în această apă. De la prima baie veţi simţi un miracol!”, susţine Mihai Verban.

In al doilea an de aplicare a schemei de tratament propuse de Verban se aplică tratamentul cu procaină procurată de la farmacie, e vorba de Aslavital-ui (clorhidrat de procaină) descoperit de Ana Aslan. Tra­tamentul durează trei luni pe an, urmat de nouă luni de pauză. De exemplu, în ia­nuarie se iau două comprimate de Aslavital pe zi, timp de 12 zile pe lună. La fel în lunile februarie şi martie.

Atenţie! E absolut obligatoriu ca înainte de începerea tratamentului cu Aslavital să se facă testul de toleranţă la procaină. Se administreză un comprimat. Dacă există o reacţie alergică se întrerupe tratamentul.

Savia Feodor, 60 de ani, tot din Bucureşti, a suferit un infarct, avea colesterolul 240 înainte de a lua ulei de sâmburi de struguri, Fitolip, tinctură de anghinare, armurariu şi păpădie. „Vă daţi seama că după acel infarct am fost disperată, oricând se poate repeta episodul. Am aflat de la vecinii mei de domnul Mihai Verban şi astfel am apelat la dânsul. Am început tratamentul acum două luni şi mă simt mult mai bine. Da, iau ulei de sâmburi de struguri, tinctură de cătină albă, Fitolip, am trecut pe zarzavaturi, fructe, tărâţe de grâu, iaurt şi lapte şi îmi este mult mai bine acum. Conform schemei de trata­ment, în această lună fac pauză, de luna viitoare voi continua”, explică dna Savia Feodor.