- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Mike Phillips: „Romanul poliţist umple un vid moral”

Scriitorul Mike Phillips s-a născut în Georgetown, Guyana. A venit, încă din copilărie, la Londra. A studiat la Universitatea din Londra şi la cea din Essex. După absolvire, a lucrat ca jurnalist la BBC. Din 1992 s-a dedicat integral scrisului, în special compunerii unor romane poliţiste care s-au bucurat de un mare succes.

Aveti un nume extraordinar pentru un detectiv. Nu v-a tentat să practicaţi meseria asta? Şi înfăţişarea vă ajută – inspiraţi şi încredere, şi forţă. Dacă – Doamne fereşte! – aş avea nevoie, n-aş ezita să fac apel la serviciile dv.

– Cred că înfăţişarea si stilul meu s-au dez­voltat într-un context diferit. Probabil că ima­ginea pe care o impun vine din experienţele mele din tinereţe, şi vă voi povesti două dintre ele, care au pus o amprentă puternică asupra personalităţii mele.

Am rezistat presiunii de a scrie despre Guyana, America de Sud si Insulele Caraibe. În viitor, s-ar putea să recurg la amintirile din copilărie şi să încep să mă gândesc la cum să scriu despre ele.”

 

Va ascult.

A doua experienţa?

Extrem de solicitant!

„Oamenii trăiesc cât pot mai bine şi le doresc succes celor care pot găsi un ajutor în viaţă. E posibil să te simţi mai în siguranţă trăind după un set sau altul de reguli, dar adevărul este că în viaţă nu există nici o garanţie. Aşa cum văd eu lucrurile, suntem într-o situaţie fără ieşire.” – din „An Image to Die For” („O imagine pentru care merita sa mori”).

Multumesc pentru digresiune!

Experienţa de jurnalist a lui Mike Phillips si-a pus amprenta asupra scrisului auto­rului Mike Phillips?

O ambiţie nobila!

Care anume?

Cam extenuant chiar şi pentru un jurna­list!

Şi ce-aţi constatat?

Al doilea aspect?

Aţi văzut lumina zilei în Guyana. Acel loc e reflectat în literatura dv.?

Ca editor, sunt interesat să public romane poliţiste care să ofere informaţii despre societatea din care provin, care să fie în acelaşi timp nişte ferestre spre lumea respectivă, dar şi nişte scrieri interesante şi amuzante. La mijloc se află şi o dorinţă – comună cu dorinţa colegilor şi partenerilor mei – de a oferi cititorului occidental mai multe resurse în încercarea lor de a înţelege cultura unor ţări precum România.”

Ce urmăreşte seria care îl are ca protago­nist pe Sam Dean?

Cum l-au primit cititorii pe acest erou?

Ce explică această înflorire extraordinară a romanului poliţist pe plan mondial?

Constat că aţi meditat îndelung asupra virtu­ţilor si servitutilor genului. Ar mai fi ceva?

Frumos spus!

Concurenţa e acerba – există un secret ca să te impui?