502 Bad Gateway

502 Bad Gateway


nginx
DOSAR

Mitizare şi mioritizare

March 8th, 2011, com 21 comentarii

Aşteptate cu atâta neobosită speranţă timp de 50 de ani, avioanele americane au împânzit, în sfârşit, după ’89, cerul credinţei noastre în mai bine, aducându-ne un nou model de între­prindere: corporaţia multinaţională. Menită să transforme omul nou al socialismului, leneş şi trist, în corporatistul harnic şi vesel.

Ordine, salarii mari, racordare la ora exactă a planetei versus depersonalizare, false valori, rutină şi… trezitul dimineaţa!

La pachet cu sacii de bani ai investitorilor străini, tranziţia de după ’89 ne-a furnizat nişte reţete de muncă foarte concrete şi labo­rios detaliate. Fireşte, verificate în zeci de ani de rulaj occidental şi în sute de companii, firme, multe cu operaţiuni extinse pe tot mapamondul. Aşa au aterizat, într-o Românie debusolată şi poftind nu doar la pulpele ame­ricane, cât mai ales la un standard civilizat al condiţiilor de muncă, multinaţionalele. Cu dicţionarul şi instrucţiunile de folosire aferen­te. Ca tot românul cu ceva studii şi un strop de limbi străine, am trecut şi eu prin vreo două, trei. Suficient cât să înţeleg fenomenul, dar mai ales cât să-mi fac un networking (vezi dicţiona­rul!) şi să pot acum, după 20 de ani, să iau, direct de la sursă, pulsul vieţii de zi cu zi într-o astfel de firmă. Am pornit la drum având în buzunar clişeele de rigoare, identificabile printr-un dicţionar paralel, subversiv – pe mo­delul satanicelor lui Rushdie – menit să denunţe „adevărul” ascuns al culturii corpora­tiste: sclavi pe plantaţie, clone, renunţare la viaţa personală, spălare de creiere, robotizare etc. M-am întors cu un mozaic de imagini şi impresii din care aş lăsa concluzia să se extra­gă singură.

Primul popas: ARBOinteractive, care vinde spaţiul publicitar din on-line, domeniu în care trebuie să te mişti mai rapid decât gândesc cei­lalţi. Şi mai inovativ. Octavian Matei este crea­tivul de serviciu, Adking, pe numele său de cod corporatist. La 30 de ani, reuşeşte perfor­manţa de a-şi gestiona timpul, pe modelul 33% job, 33% viaţă personală, 33% odihnă. Şi nu dă rateuri nicăieri. Secretul, zice Tavi, e să ştii să elimini maculatura. Relaţia cu standardele şi normele impuse de firma mamă, cu sediul în Elveţia? Mai mult s-au adaptat ei la stilul nos­tru, tocmai pentru că facem creaţie şi generăm profit mai bun aplicând reţetele autohtone. Este un transfer pe ambele sensuri, deknow how, de modus operandi. Mă uit în jur: feţe rela­xate, glumiţe, gesturi dezinvolte, birourile lor îmi aduc aminte de al lui fii-miu, cu gadget- uri, poze, reviste… Multă culoare şi o atmosfe­ră, în general, de studenţie. Îl iau deoparte pe Călin Rotărus, directorul ARBOinteractive, să-mi explice totusi cum strecoară autoritatea în boema asta colectivă. Control? Râde. „încerc să îi fac pe colegii mei să fie motivaţi în primul rând de rezultatele pe care le obţin. Mai ales că au targeturi clare, asta e treaba mea. Pe de altă parte, lucrurile care îţi ies te împing să vrei mai mult. Iar aici, în on-line, nu e nici un moment de plictiseală”.

Octavian Matei: 33% job, 33% odihnă, 33% viaţă.

Team building? Bineînţeles! Călin Rotăruş îmi spune că tocmai au fost (aproape) cu toţii în Bulgaria, la schi. Si că şi-au făcut o trupă de rock, chiar bunicică.

Ionuţ Marinescu conduce filiala româneas­că a AG Interactive, o multinaţională cu sediul central în Cleveland, Ohio, care produce feli­citări electronice. Îl întreb şi pe el cum vede „mioritizarea” culturii corporatiste de import. „Ştiu că în multe firme multinaţionale cultura corporatistă (adesea strictă în reguli) s-a alterat cu simţul şmecheriei mioritice (specifică zonei). Apoi, se folosesc licenţe piratate, salariile sunt plătite jumătate pe hârtie, jumătate pe drepturi de autor. Noi, la AGI, suntem foarte stricţi cu lucrurile astea, însă ştiu foarte multe companii care asta practică. Dar sunt şi lucruri bune: în multe corporaţii, cu industrii care permit, for­malizarea este mult mai mică, socializarea internă nu este atât de agresiv impusă, pentru că ar afecta relaţiile de prietenie extra job. Noi avem un nucleu care organizează: seara de poker, movie night (vedem un film la birou); apoi, pentru că locaţia ne permite, mergem la sala de sport în fiecare zi aproape, împreună, avem masă de ping pong. Şi, industry specific, avem concursuri de creaţie pe echipe organi­zate (care durează câte o noapte). Pe de altă parte, având o organizaţie mai mică, ne per­mitem o standardizare mai light, cu un flow de documente mai scurt, adaptat local.” Surpriza serii a fost că şi Ionuţ Marinescu are o trupă, tot de rock, numită ARIA. Coincidenţă? Se pare că nu, e un hobby care a prins în ultimii ani, odată cu explozia muzicii în România.

Ziua unui corporatist începe seara. Pentru lonuţ Marinescu şi trupa „ARIA”, pe o scenă de club.

Hai să vedem ce zic experţii în resurse umane! Am întrebat-o pe Diana Chelu Voicu, trainer şi consultant în HR, care sunt primele trei lucruri bune şi primele trei lucruri rele, într-o cultură corporatistă impor­tată de la mega- firma mamă. Mă corectează (politic!): bune şi mai puţin bune. Aşadar, bune sunt: experienţa şi expertiza (ai de la cine şi ce învăţa, corporaţii­le au sisteme experimentate şi şlefuite – chiar dacă nu neapărat foarte bune), etica şi valorile (dacă vrei, ţi-e uşor să te identifici cu un set de valori, un tip de etică de business, care nu sunt întâmplătoare, ci gândite, perpetuate, inculca­te) şi, fireşte, performanţa (e mai uşor să pro­duci rezultate, într-un mediu care cel mai ade­sea încurajează, promovează şi susţine perfor­manţa). Urmează mai puţin bunele: foamea de timp (corporaţiile sunt mari consumatoare de timp personal – munceşti multe ore în plus, procesele iau timp din cauza gigantismului organizaţional, al procedurilor, ramificaţiilor, care îţi pun răbdarea la încercare), prea puţină inovaţie (e mai uşor să te „complaci” în sistem şi să devii o rotiţă a mecanismului decât să cro- ieşti drumuri noi.

Cultura «Procter & Gamble» este o filosofie, o valoare în sine. O reţetă secretă, precum formula de la Coca-Cola”, susţine Sorin Psatta.

Nu înseamnă că un corpora­tist nu inovează, dar pe făgaşul „aprobat”) şi, cel mai sensibil subiect, identitatea. După nişte ani în corporaţie, eşti soldăţel: în stilul de lucru şi gândire al profesionistului amprenta este aproape de neşters; în plus, poţi fi dat afară dacă nu te potriveşti în peisaj… Dar asta se întâmplă şi cu „oaia neagră” din familie, nu-i aşa?

Psihologul Sorin Psatta este lector la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Co mu ni – cării, dar şi Directorul de Comunicare Inte­grată de la agenţia de publicitate BBDO. Are, deci o dublă perspecti­vă: din afara şi din inte­riorul sistemului, plus că deţine instrumentele teoretice ca să disece fenomenul. „Cultura multinaţionalelor s-a adaptat local şi prin – pare paradoxal, dar nu este – înşişi expaţii veniţi să o implementeze. În drum spre România, au pornit cu nişte aşteptări de genul: ţară aproape bananieră, popor cu un IQ mai degrabă fără (dacă au stat sub comunişti atât timp, nu?). Surpriza a fost plăcută, când i-au găsit aici pe tinerii care jonglau în engleză şi în IT, deja cetăţeni globali, iar pe cei mai puţin tineri, cu foame de deschidere, dispuşi să recu­pereze anii pierduţi în comunism. Fireşte, s-a creat o comunicare, s-au împărtăşit valori pe ambele sensuri. Şi uite aşa s-a născut expatul de România, care bea vinul românesc şi face copii cu femeile dacice. Le place, pentru că au resursele financiare necesare ca să se izoleze de mizeria românească de jos. Revenind la cul­tura corporaţiei pe care o conduce un astfel de expat, e normal să se muleze pe noua perspec­tivă a acestuia, să se mioritizeze. “

Nota redacţiei: Nu bag mâna în foc că aşa e şi într-o multinaţională bancară, pentru că n-am reuşit să intru acolo. Şi tocmai faptul că nu ne-au primit…

Taguri:

Comentarii

 1. Mihai says:

  lucrez in USA de 27 de ani! Si -i cunosc bine de tot. Noi in RO nu stiam ca “Libertatea” are doua fetze: una este a ta ca faci ce vrei si alta este a companiei, iti face ce vor ei atita timp cit te supui….si te supui ca ai nevoie de bani!

  Sfatul meu: nu luati totul de-a gata de la lumea vestica – nu tot ce s-a facut in vest este bun si ajuta oamenii! Ba chiar o buna parte din lucruri sint de dreptul malefice (sa vinzi medicamente care nu te vindeca si mai tirziu avocatii fac bani pe actiuni legale a celor vatamati de medicamentel mentionate). Pare de necrezut? Intrebatii pe Americani!

 2. I am not saying a professional, but appreciate an exceptionally interesting blogpost

 3. I like the first point you made there, but I am not sure I could pratcially apply that in a productive way.

 4. drug detox says:

  […]please visit the sites we follow, including this one, as it represents our picks from the web[…]……

  […]one of our visitors recently recommended the following website[…]……

 5. Youre so right. Im there with you. Your blog is absolutely worth a read if anybody comes across it. Im lucky I did because now Ive acquired a whole new view of this. I didnt realise that this issue was so important and so universal. You surely put it in perspective for me.

 6. What fantabulous post it’s been. Within no way seen this type related to helpful post. I’m grateful to you and foresee far more related posts. Thank you so much.

 7. Really appreciate this specific post. It’s hard to sort the good from the negative occasionally, but I believe you’ve nailed it!

 8. I’ve read through 5 other websites on this and yours is by far the best. Thanks!

 9. There used to be a presumption that the mother was the best person to grant custody of the child to however with the changes in society being reflected in the laws governing child custody there has been a shift in attitude. You cannot approach the whole case with the idea of trying to get everything you want out of your ex.

 10. It’s not that I want to copy your web-site, but I really like the layout. Could you tell me which style are you using? Or was it especially designed?

 11. amazon.ch says:

  Hello – I must say, I’m impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs and information was very easy to access. I found what I wanted in no time at all. Pretty awesome. Would appreciate it if you add forums or something, it would be a perfect way for your clients to interact. Great job

 12. Yosh says:

  Best Links 2011…

  My brother suggested I might like this website. He was totally right. This post truly made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!…

 13. Accident Videos…

  If you want a great to watch funny accident videos then check out my site….

 14. new led watch I finding for informatin in usa and I read your post that so useful for me, thx google I found your site for great info….

  I finding for informatin in usa and I read your post that so useful for me, thx google I found your site for great info….

 15. Wow…..

  I truly appreciate this post. I’ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thank you again! “Every time we remember to say thank you, we experience nothing less than heaven on earth.” by Sarah Ban Bre…

 16. Trackback for a Great Article…

  Left you a trackback for your readers to get more info….

 17. Hello…..

  Thank you for sharing excellent informations. Your web site is so cool. I am impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, …

 18. Phen375 reviews…

  This is very fascinating, You are an excessively skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look ahead to searching for more of your fantastic post. Also, I’ve shared your site in my social networks! phen375 reviews…

 19. Yosezd says:

  2011…

  This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks…

 20. Amazing site…

  I really liked your blog, thanks for sharing this useful information……

 21. Sources…

  […]here are some links to sites that we link to because we think they are worth visiting[…]…

Comenteaza