Moartea unui simbol
November 3rd, 2011, Mihail Galatanu Comenteaza TweetAu trecut doar câteva zile de la moartea lui Ion Diaconescu. Şi de la (s)coborârea festivă în mormântul de la Bellu. El pare a fi ultima figură parentală a Partidului Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat – PNŢCD. Partidul, se ştie, la această oră, cam orbecăie, orfan, pe străzi – în speranţa că, la un moment dat, sub pulpana ocrotitoare a PDL (sau a altora!) ar putea să intre, cu o voce firavă – şi să conteze, cât de cât, în Parlament. Victor Ciorbea încearcă să-i facă respiraţie artificială (gură la gură – şi ochi la ochi!) – rămăşiţei pământeşti „peneţecediste“ – care aduce & adumbră a sfinte şi pierdute moaşte.
Ion Diaconescu merită, indiscutabil, reverenţa. Inclusiv reverenţa ultimă. În ciuda nepoţilor – şi rubedeniilor – care, în vremea guvernării „peneţe“/ 1996–2000, se (cam) instalaseră la nişte pupitre & butoane „convenabile“. Însă Ion Diaconescu nu asta rămâne, în ochii noştri, ci un simbol al închisorilor prin care a trecut, un „martir“/ o victimă exemplară al unui comunism agresiv – care ne-a marcat o jumătate de veac din istorie.
Imaginea lui Traian Băsescu, în loc să se „îmbunătăţească“, deoarece, nu-i aşa, urmează nişte alegeri, iar el este un „animal politic“, totuşi („zoon politikon“), îşi constituie obşteasca degradare, până la „deces“. O să ajungă o imagine atât de mică, încât nici chiar Adrian Năstase nu o să o mai poată vedea („Traiane, nici nu ştii/Cât de mic începi să fii!“). Nici măcar cu lupa.
Să fi început preşedintele nostru, al tuturor românilor (vorba „Catenei“… liniare!), să… îmbătrânească (Doamne fereşte!)? Nu ne vine să credem, întrucât îmbătrânirea presupune mai puţine păhărele (de whisky), mai puţine golden-falcoane, pus mai rar mânuţa pe nurii femecătoarei Elena Udrea ş.a.m.d.
Discursul său atinge cote delirante, fie că este vorba de istoria de la patuzeţişipatru – ori de lalele olandeze, cu tot cu bulbi.
Următoarea criză? Este de discutat o groază în jurul ei. Dacă ne-am lua, însă, după Nouriel Roubini (înnourate sunt căile Domnului!), prezicătorul primei „reprize“ a crizei, da, vom avea de-a face şi cu un al doilea val. De care – conform aceloraşi previziuni – ar cam trebui să ne temem, deoarece va fi la fel/mai dramatic decât primul val. Dar, şi aici, părerile sunt împărţite. Cele care contează, vreau să zic: păreri de la Banca Mondială, opinii de la Fondul Monetar Internaţional, cele ale miniştrilor de externe din Uniunea Europeană, ale şefilor de mari corporaţii (de genul General Motors, General Electric etc.). Unii zic că da, alţii zic că nu: exact ca-n bancul ăla. Dar, dacă am face o evaluare, tot este un 51–55% (poate chiar 60%) dintre opinii care îndreaptă pro-criză, adicătelea că faimosul „al doilea val“ se va materializa. Contează, acum, şi sub ce ocârmuire politică ne va prinde. Sub o nouă echipă politică – şi cu o nouă formulă de impact – poate avem şanse să supravieţuim mai uşor.
O a doua criză este de aşteptat să lovească în plin (din nou) şi mass-media, nu că media n-ar fi fost „mototolită“ ceva-ceva la „prima venire“ a crizei. Sigur, sunt şi păreri că nuuu, că nu mai are ce pieptăna criza (prezentă sau viitoare) la capul mediei, că mass-media e, deja, jumulită rău – până la abdicarea totală a penelor.
Un alt refren de sezon, care s-a reaprins, este Roşia Montană, şlagăr vechi, de fapt, dar cu colportări târzii.
După ce s-a spus orice, adică aproape totul
– şi Roşia a stat în toate poziţiile, s-a reuşit orgasmul absolut/fusiunea supremă: confuzia absolută. Nimeni nu mai ştie dacă e bine sau rău, care sunt taberele. Am aflat doar bugetul pe care îl pune în joc – şi îl presupune comunicarea: vreo trei milioane de euro, care vor deveni „vânare de vânt“. Da, dar o vânare de vânt tenace, care, în fiecare zi, ne strecoară – cu pipeta – picătura chinezească. Cu cianură sau fără.
Adrian Năstase poate începe să-l privească pe Traian Băsescu de sus. Iar ultimul nici nu ştie cât începe să se micşoreze la scară…
Negreşit, ultima perioadă – politică – a fost marcată de dispariţia unui important lider, Ion Diaconescu. Înmormântarea sa a reuşit, pentru moment, să resusciteze multe feţe uitate, majoritatea de la fostul PNŢCD.
text Mihail Gălăţanu, foto Agerpres
nr. 11 / noiembrie 2011 Tweet