- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Monica Dascălu: „Nu cred în limite.“

Monica. Monica Dascălu. Târgu-Mureșul natal, apoi sociologie și televiziune… ProTV, știrile de la ora 17. Sunteţi la serviciu și nu o puteţi vedea? Atunci ProTV Internaţional în emisiunea Weekend cu Monica Dascălu. Sâmbătă și duminică de la 18.30.

„Timpul meu liber este dedicat celor dragi mie. Din acest punct de vedere știu foarte bine că e important să mă bucur la maximum de tot ce am.“

Să începem cu începutul… Cum ţi-ai trăit copilăria la Târgu Mureș? Care este cea mai frumoasă amintire? Dar cea mai frumoasă imagine legată de locurile natale?

Primul gând atunci când îmi rememorez copilăria e legat de faptul că am multe amintiri frumoase… și nu aș putea să le ierarhizez… deoarece fiecare în parte înseamnă mult pentru mine. Mai târziu am înţeles că aceste amintiri m-au ajutat în formarea personalităţii. Îmi plăcea mult să-mi petrec timpul liber în natură și de fiecare dată mă bucuram nespus, fie că mă jucam în curtea bunicilor, fie în curtea blocului sau mergeam în excursii… Vacanţele la bunici înseamnă enorm pentru mine și chiar și acum mă bucur de câteva zile petrecute la ţară departe de agitaţia oraşelor. Nimic nu se compară cu o noapte petrecută la ţară, în Bistriţa… Observam cerul plin de stele și încercam să-mi imaginez cât de multe sunt și câte povești ascund ele.

De ce sociologie și apoi televiziune? A fost un moment special de cotitură?

Am ales Asistenţa socială și sociologia la 18 ani deoarece eram convinsă că astfel puteam înţelege realitatea socială în care trăiam. Televiziunea a apărut în cel de-al doilea an de facultate. Am încercat ca în timpul facultăţii să îmbin cele două domenii, astfel că lucrarea de licenţă a avut o temă din domeniul mass-media: „Efectele violenţei din televiziune asupra copiilor”. Nu pot spune că a fost un moment de cotitură, din contră, cele două domenii s-au întrepătruns și astfel am acumulat foarte multe informaţii utile atât pentru studii sociologice cât și pentru munca mea în televiziune.

Cum reușești să te echilibrezi între viaţa reală cu bune și rele și… realul televizat de la știri?

Viaţa cu toate experienţele ei, bune şi rele, ne echilibrează sau ne dezechilibrează la un moment dat, așadar nu pot spune că am o reţetă în acest sens, știu doar că oricât de dificilă ar fi o situaţie din viaţa mea sau din ceea ce prezint mă gândesc în primul rând la cauzele problemei și încerc să le înţeleg și abia apoi să iau decizii.

Care este visul secret al Monicăi Dascălu?

Nu ar mai fi el secret dacă l-aș împărtăși… Dar am o dorinţă: ca la un anumit moment să fac o călătorie în jurul lumii.

Care ar fi culmea pe care ar trebui să ajungă cariera ta?

Atâta timp cât zilnic am parte de provocări și sunt conștientă de ele, pot spune că această culme este de fapt orizontul de care am nevoie pentru a merge mai departe și a face lucruri bune. Nu cred în limite, poate doar în cele date, cum ar fi locul nașterii, sexul sau cultura în care ne naștem și de aceea nu consider că avem nevoie de culmi ca să putem privi ce facem, ci doar de puterea de a descoperi mereu orizonturi noi.

Care a fost întrebarea cea mai frecventă care ţi-a fost adresată?

Dacă port lentile de contact…

Ce întrebare nu ţi-a fost adresată niciodată?

Sunt foarte multe întrebări care nu mi-au fost adresate, depinde de cine este curios să afle ceva despre mine…

foto arhiva ProTV