PEOPLE

Muntele lui VENUS WILLIAMS e pavat cu succese

November 15th, 2007, com Comenteaza

Ne-am cam obişnuit ca tenisul feminin să fie dominat de jucătoare albe îm­brăcate în costume sport de un alb impecabil. Vorbim despre sportul alb, nu-i aşa? Ei bine, de ceva timp nu mai e chiar astfel. Venus şi Serena Williams domină competiţiile câştigând importante premii mai ales la simplu, iar la dublu cam deloc. Lui Venus i s-a propus chiar un meci contra lui John McEnroe, dar a refuzat replicând că nu se cuvine să înfrunţi pe cineva care are dublul vârstei tale.

Marea victorie a lui Venus din acest an a fost cea de la Wimbledon. Tenismena de culoare a reusit să se impună pentru a patra oară la acest turneu în două seturi după ce a trecut de marea surpriză, Marion Bartoli. Pentru această performanţă, Venus a câstigat un cec de 700.000 de lire sterline, iar Bartoli 350.000.

Până în prezent Venus a câstigat peste 1.800.000 de dolari în 2007 si se află pe locul opt în clasamentul jucătoarelor profe­sioniste de tenis cu 2.470 de puncte. Sora sa Serena se află pe locul sase cu 2.766 de puncte si se poate mândri si cu faptul că a adunat mai mulţi bani, adică peste două milioane de dolari, aflându-se pe locul doi în topul câstigurilor, imediat după lidera Justine Henin care are în cont peste patru milioane de dolari.

Se pare că tatăl său, Richard Williams, antreprenor de meserie, a privit la televizor alături de soţia sa finala la Roland Garros câstigată de Virginia Ruzici în 1978. Atunci s-a gândit că, dacă ar mai avea o fiică, ar duce-o să facă tenis. Visul său s-a împlinit pe 17 iunie 1980 când a venit pe lume Venus Ebone Starr Williams. Când micuţa a împlinit patru ani, Richard a cumpărat sase rachete si câteva cutii de mingi si a mers la terenurile publice din Compton, California, pentru a-i preda primele lecţii. Chiar dacă în copilărie s-a visat astronaută, nu a abandonat sportul, ba mai mult, la numai 11 ani este prima la grupa ei de vârstă. Şi Serena are rezultate remarca­bile, cele două luându-se mereu la între­cere în câstigarea turneelor de juniori. Văzând că fetele sale sunt talentate, părinţii lor hotărăsc să se mute în Florida. Aici vor fi date în grija lui Rick Macci, un antrenor care conduce o academie de tenis si care le-a impus un program dra­conic de antrenament: sase ore pe zi, sase zile pe săptămână, timp de patru ani. <

Venus a devenit jucătoare profesio­nistă la numai 14 ani, în octombrie 1994. La primul turneu la care a participat a câstigat un set si si-a fructificat de mai multe ori serviciul în faţa primei jucătoare de atunci a momentului, Arantxa Sanchez Vicario, care si-a adjudecat turneul de la Oakland. Din 1997 Venus a început să joace în mod regulat la turneele de Grand Slam. Marele sau debut a fost la US Open, unde a pierdut în finala în faţa Martinei Hingis. Tot atunci a avut loc incidentul din­tre ea si românca Irina Spârlea în timp ce jucau o semifinala. La un moment dat, în timp ce schimbau câmpurile de joc, cele doua sportive se ciocnesc „umar la umar”. Dupa partida, Venus spune ca românca a facut o remarca rasiala, iar Richard Williams a numit-o pe Irina „curcan urât, mare si alb”. Din fericire pentru cele doua, nu s-au mai întâlnit în nici o alta competiţie până la retragerea Irinei din anul 2000. Spârlea s-a casatorit în 2001 cu antrenorul sau, italianul Massimiliano Pace, iar din 2002 este mama unui baieţel.

<

Venus deţine recordul pentru cel mai rapid serviciu, iar în 2005 revista Tennis Magazine a plasat-o pe locul 25 în topul celor mai bune 40 de jucatoare din toate timpurile. Pe 28 februarie 1999 Venus cucereste titlul la Oklahoma City, în aceeasi zi în care Serena triumfa la turneul de la Roma. Sunt primele surori din istorie care îsi adjudeca în aceeasi zi câte un titlu într-un turneu profesionist. O luna mai târ­ziu, la Lipton Championships se disputa prima finala de turneu între doua surori, din 1884 încoace. Istorica întâlnire este câstigata de Venus care întrerupe seria de 16 meciuri fara înfrângere a surioarei sale. La conferinţa de presa Venus a spus ca, dupa felul cum au jucat fiecare, era normal sa nu se întâlneasca în ultimul act al com­petiţiei si ca va fi inevitabil sa se mai afle în aceeasi situaţie de rivalitate. <

Dupa ce în 1995 sora cea mare a semnat un contract de publicitate cu Reebok în valoare de 12 milioane de dolari si în 1998 va deveni ambasadoarea marcii Puma, la finalul lui august 2000 Venus si Serena lanseaza replicile lor în miniatura la magazinul de jucarii FAO Schwarz din Manhattan. Tot în acelasi an, Venus a câstigat medalia olimpica de aur la Sydney la simplu si alaturi de Serena la dublu.

Chiar daca pare ca programul lor e infernal, cele doua mai au si alte ocupaţii în timpul liber. Venus are propria sa firma de decoraţiuni interioare V Starr Interiors, iar de curând s-a alaturat retal’ler-ului Steve &Barry’s împreuna cu care va lansa colecţia EleVen. Ladies Home Journal a considerat-o pe Venus una dintre cele mai puternice femei din SUA în topul realizat în 2001. Serena este si ea atrasa de designul vestimentar si poarta adesea haine concepute de ea. Pe lânga acti- vitaţile de business, ea a avut câteva apariţii episodice în producţii de televi­ziune. Cert este ca, atunci când spui Surorile Williams vorbesti deja despre un brand cunoscut peste tot în lume care va continua sa existe chiar si dupa retragerea celor doua, caci doar de- aia exista meciuri demonstrative.

text Raluca Seinoiu

Taguri:

Comenteaza