ALMANAH FLACARA

Muzică în natură

August 24th, 2011, com Comenteaza

E vară, eşti meloman, dar te-ai săturat de cafenele şi de arenele prăfuite din oraş? Hai la un festival de muzică verde, în natură! Vă prezentăm mai jos câteva festivaluri importante de muzică din Europa, dar şi din România, la care puteţi participa pe timpul verii.

La Glastonbury, petrecerea e maximă: muzică şi noroi

Unul dintre cele mai mari fes­tivaluri de muzică din lume are loc la Worthy Farm, Pilton, în Marea Britanie, lângă Glaston- bury. E de obicei acompaniat de ploi şi noroi, dar asta nu împiedică pe nimeni să se dis­treze la acest Woodstock mo­dern, mai ales că în fiecare an line- up-ul este unul excepţional. Ca să dăm doar câteva nume de trupe: U2, Coldplay, Beyonce, Pendulum, The Chemical Brothers, Fatboy Slim. Este un festival aproape de natură, nu doar pentru că are loc pe un câmp întins de verdeaţă (deşi nu prea mai rămâne nimic verde la sfârşit), ci şi pentru că sprijină activităţi şi ONG-uri ecologice, cum ar fi Greenpeace, WaterAid şi Oxfam. Organiza­torii susţin că a pregăti un festi­val în mijlocul sezonului de creştere a plantelor, chiar dacă pare o acţiune negativă pentru mediu, de fapt îl ajută prin pre­venirea practicilor convenţionale agricole care sunt dăunătoare mediului şi au un impact eco­logic mai nedorit. Pe lângă concertele susţinute, ai parte de activităţi la fel de interesante: cin­ema, teatru, circ, poezii, dans, focuri de tabără, activităţi pentru copii în zone special amenajate, jocuri diverse şi spectacole de tot felul.

Festivalul Musilac din Aix- les-Bains este unul dintre cele mai mari festivaluri rock din Franţa, aducând împreună un lac, un munte şi mii de oameni. Pe lângă muzica oferită (amintim de Santana, Morcheeba, The Chemical Brothers, Nouvelle Vague, Kasabi- an), Festivalul Aix-les-Bains vrea să pună în valoare şi zona ex­cepţională în care se desfăşoară şi să ajute la prezervarea acesteia. Aix-les-Bains este un orăşel fer­mecător, care funcţionează ca staţiune balneo-climaterică şi este situat lângă Lac du Bourget. Când nu e festival, este o staţiune liniştită, populară în special în rândurile pensionarilor datorită tratamentelor termale.

Un alt festival în Marea Bri- tanie, dar la un nivel mai redus, este Festivalul Limetree, care are loc la Limetree Farm, în Grewelthorpe. Sub sloganul A Return to How Festivals Used to Be şi având ca motto Leave only Footprints, Limetree este un festi­val de muzică şi artă care pro­movează acţiunile ecologice. Fes­tivalul se desfăşoară într-o fru­moasă rezervaţie naturală şi zonă de conservare şi se pune accent pe reciclare şi pe folosirea apei de izvor în recipiente din inox pe care le poţi cumpăra de acolo la un preţ mic. De asemenea, pro­movează metodele de transport cât mai „verzi”, punând la dis­poziţie autobuze pentru trans­portul în comun şi încurajând partajarea de maşini.

Un festival românesc, de­venit deja tradiţional, este Padi­na Fest, de la care nu ai cum să lipseşti vara. Este un festival complex, gândit în aşa fel încât să ofere tuturor participanţilor ac­tivităţi diverse şi maximă dis­tracţie, fără a periclita cadrul natural. E aproape de natură, în primul rând pentru că se des­făşoară pe platoul Padina, în munţii Bucegi, iar în al doilea rând pentru că pune accent pe ecoturism şi educaţie „verde”. Muzica, filmul, activităţile eco­logice şi montane se numără printre distracţiile festivalului. Printre trupele care vor cânta în acest an se numără Şuie paparude, Toulouse Lautrec, Robin and the Backstabbers. Evident, nu vă aşteptaţi să vă cazaţi la vreun ho­tel de cinci stele. Odată ce ne-am asumat convenţia, ne vom caza la cabană sau vom întinde cor­turile în locurile de campare.

„Eurockeennes”, trupe de teatru oferă spectatorilor cabaret, teatru şi circ, karaoke, silent party, baloane cu aer cald în diferite forme.

Spirit Base este cel mai mare festival Psytrance – Goa din Austria, deci muzica va fi un amestec de progressive trance, full-on, dark-psy, oldschool şi ambient. Festivalul are loc în Ernstbrunn, lângă Viena, concertele se ţin direct pe o păşune, iar parcarea şi camparea se fac în pădure. La intrarea în incintă se percepe o taxă de 10 euro şi ţi se dă un sac de gunoi. Când te întorci cu el plin ţi se dă fie un alt sac, gol, fie cei 10 euro la sfârşitul festivalului. La Spirit Base au loc show-uri cu foc şi artificii, vei putea gusta mâncăruri internaţionale, de la specialităţi austriece la delicatese cu specific indian şi israelian, iar micul dejun va fi servit în cortul de chillout. Există şi o piaţă de 30 de magazine cu haine fluorescente, bijuterii şi picturi ce nu pot fi găsite în magazinele obişnuite.

Eurockeennes de Belfort este unul dintre cele mai mari festi­valuri de muzică rock din Franţa şi se desfăşoară în rezer­vaţia naturală Malsaucy, mai precis în peninsula din lacul Malsaucy, la 10 km de Belfort. Încadrat între un lac, un deal şi o plajă, festivalul oferă o pri­velişte excepţională. Zona de campare, pusă la dispoziţie pentru o parte dintre cei peste 100.000 de tineri aşteptaţi, se află la trei km de zona principală, iar un autobuz gratuit face legătu­ra între cele două locuri. Prima ediţie a avut loc în 1989 şi de atunci şi-a creat o reputaţie prin gama largă de artişti prezenţi. Deşi accentul se pune pe muzică rock, de pe scenele festivalului se vor auzi şi hip-hop, electro şi techno. Câteva exemple de trupe pe scena acestui festival: Motorhead, Queens of the Stone Age, Arctic Monkeys, The Ting Tings.

Exit este cel mai mare festival de muzică din sud-estul Europei şi se desfăşoară în frumoasa for­tăreaţă Petrovaradin din oraşul Novi Sad, în Serbia. Nu poţi spune că este chiar în natură, dar fortăreaţa este construită la înăl­ţime pe ţărmul Dunării şi oferă o privelişte panoramică pito­rească asupra oraşului. Ideea festivalului s-a născut în 1999, în timpul regimului lui Slobodan Milosevic. Frustraţi de eşecul partidelor de opoziţie de a se uni împotriva regimului, adolescenţii din Novi Sad au folosit muzica pentru a se opune politicii sale, de unde şi sloganul primei ediţii – „Exit out of ten years of madness”. După 11 ani, festivalul este unul ca toate celelalte, adică prilej de distracţie, muzică şi băutură pen­tru cei peste 200.000 de oameni aşteptaţi. Jamiroquai, Portishead, Pulp, Underworld, Beirut se numără printre trupele impor­tante ale acestui eveniment.

Taguri:

Comenteaza