- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Muzica lumii, la Bucuresti

Ca o alternativă la tradiţional, cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Enescu introduce o categorie nouă de evenimente: seria „World Music”. Sau, mai simplu, muzica din jurul nostru.

Mario Brunello, primul italian care a câştigat râvnitul „Concurs Ceaikovski” de la Moscova, duce spiritul italian în lume, cu al său vio­loncel „Maggini”, din secolul XVII, şi cu „Orchestra d’Archi Italiana”, pe care a creat-o în 1994.

Din orice spaţiu cultural ar proveni, tainele existenţei vor fi împărtăşite, prin sunet, în con­certele seriei World Music, cu preluări de la accente etnice, la introspecţii de gen soul (Dhafer Youssef), de la ritmuri sacadate de rock, jazz sau folk (Chava Alberstein), la înde­lungi căutări ale sinelui, de la paşi pasionali de tango (Gustavo Beytelmann sau Yasmin Levy), la călătorii pe malurile Adriaticii (Mario Brunello – Odusia). E o revenire la izvoare, acolo unde maestrul Enescu ne învăţa lecţia tradiţiei folclorice, a spiritualităţii unice speci­fice şcolilor naţionale, la filonul vital al fiecărui popor în parte. Seria World Music vrea să trans­mită că modern, sau mai precis contemporan, înseamnă şi viu, altfel, cosmopolit; că tradiţia şi inspiraţia nudă se întâlnesc pentru a revela esenţa. Muzica lumii atrage prin istorii fruste ale timpului prezent, în dialecte numeroase, toate însă cu acelaşi mesaj: muzica este un lim­baj universal, catalizator de sentimente, idei şi pasiuni.

Yasmin Levy, între puritatea genului Ladino (muzica iudeo-spaniolă din Spania] şi inima arzătoare a flamenco-ului.