Nadine: „Nu sunt o pată de culoare!“
May 16th, 2012, Radu Pocovnicu

România nu mai are o școală a vedetelor, cum a fost cea lansată de Titus Munteanu în anii ’90. Însăilează inițierea talentului cu o cazuistică socială, amestecând-o cu ratinguri lacrimogene. Nadine, una dintre vedetele Școlii vedetelor, vorbește despre showbizul actual, dar și despre transformările prin care a trecut ea.
❙ Hai să începem cu un subiect actual: Paștele. Ce bucate ai gătit, unde aţi petrecut sărbătorile?…
– Sărbătorile, ca de obicei, le facem acasă cu familia. Nu gătesc de Paști, las celelalte femei din familie să o facă, în schimb, gătesc de Crăciun. Recunosc că nici nu știu să gătesc nimic din meniul acestei sărbători, nici măcar să colorez ouăle. Pentru Crăciun, însă, am un meniu sofisticat și exersat îndelung.
❙ Cum privești showbizul acum, după toate aceste experienţe prin care ai trecut – Școala vedetelor, perioada americană?
– Pentru mine, showbizul înseamnă TV, presă scrisă, radio. De exemplu: jucăm teatru, dar nu apărem la TV. ~sta nu e showbiz, mai că nici nu existăm. Azi sunt vindecată de dorinţa de a fi la televizor, mi-am anihilat vanitatea, competitivitatea, orgoliul și narcisismul defectuos. TV-ul nu mă mai validează, nu mă mai creează, nu mă mai face „să fiu”. Am priceput, în sfârșit, că nu este neapărat să apari la TV. Există viaţă și în afara ziarelor și a televizorului. Știu că pare la mintea cocoșului pentru majoritatea, însă televizorul creează o dependenţă reală, generată de „miracolul” că apari pe sticlă. Acum îmi vine să râd…
❙ Tu ai revenit în showbiz, în industria muzicală. Mai există acest pericol, de a te pierde pe tine?
– Exclus! M-aș mai putea pierde doar dacă în viaţa mea ar avea loc un eveniment dramatic, dar din cauza profesiei, nu. Din fericire, am priceput în sfârșit unde încep cei din afara mea și unde se termină. Și am mai înţeles că această graniţă ţine fix de alegerile pe care le fac. Aleg să fie afară, sau nu. Dacă ești adult, nimeni nu te poate forţa să faci ceva împotriva voinţei tale, să simţi ce nu îţi dorești să simţi, și că doar ceea ce este în afara mea mă poate afecta. Asta, doar dacă aleg să mă las afectată.
❙ Cred că showbizul românesc din anii ’90 avea nevoie de o infuzie de personaje exotice, de „o pată de culoare”, cum se spune. Tu, Kamara, sunteţi două exemple. Cum crezi că stau lucrurile azi din acest punct de vedere?
– Detest expresiile „pată de culoare”, „personaje exotice”, „ciocolatie”. Le-am auzit prea mult. Sunt jignitoare, separă, divid, pun fiinţele umane într-o altă categorie. Nu sunt o pată de culoare, cum nici tu nu ești o pată necolorată sau decolorată. Suntem oameni, atât. Deseori citesc: „Mulatra Nadine”, de parcă este necesar să spui caucaziana Cristina. Este timpul ca în România să vedem oameni și nu culori, forme etc. (spun România pentru că afară au depășit de mult momentul). În străinătate, o astfel de exprimare ar fi fost crunt penalizată. În secolul XXI, românii locuiesc pe aceeași stradă cu turci, chinezi, africani, moldoveni. Din păcate, pentru că mass-media nu educă publicul să nu mai separe pe motive de rasă, orientare sexuală etc., atunci, comunitatea are de suferit, divizând la rându-i, stricând armonia și intenţia civică. Aproape săptămânal primesc întrebări pentru interviuri cu cele mai jignitoare formulări posibile. În aceeași măsură sunt și materialele scrise. Credeam că, odată ce românul a experimentat pe propria-i piele formulările rasiste din partea vecinilor europeni, va descoperi compasiunea și va îmbrătișa diversitatea. Mai am de așteptat. Atât Kamara, cât și Desire, Victor de la grupul Vouă, Falemi, Mbela, Cabral și mulţi alţii sunt oameni care mă bucură nespus că există, atât ca rasă, cât și ca oameni.
❙ Mai au nevoie vedetele de azi din România de o școală în care să înveţe cu ce se mănâncă această profesie?
– Trebuie să facem pace cu faptul că acest secol ne-a adus încă o variantă de vedetă. Dacă pe vremuri erau vedete actorii de vodevil, apoi cei de film, sportivii ș.a., acum a venit rândul vedetei mondene și de reality-show. Mă bucură faptul că publicul e împărţit și el pe categorii. În acest fel, vedetele-artiști au școlile lor clasice, de teatru sau muzică, iar vedetele mondene sunt la telespectatori în casă, „în intuneric”, precum și televiziunile care ating subiectul. Încă nu știm să edităm un reality, încă nu știm cum să facem „glamuroasă” o vedetă mondenă. Nu știm să dinamizăm un reality, cum nu știm să nu transformăm o situaţie mondenă în grotesc. Am observat o agresivitate din partea mass-media împotriva vedetelor; este prostesc, it’s bad for business, dacă ea vinde, crește-o! La noi parcă este un concurs de cine umilește mai tare o nefericită de vedetă. Prostesc! Așadar, este nevoie de o școală atât pentru media, cât și pentru noua categorie de entertaineri.
❙ Știu că plecarea în America a fost o hotărâre radicală din partea ta. Nu îţi doreai altceva decât să pleci și să nu te mai întorci. Și totuși, te-ai întors… A fost America un fel de parabolă a fiului rătăcitor?
– Da… nu m-am gândit niciodată așa. Cred că ai dreptate. De când m-am întors, am primit mai multe daruri și iubire decât în toţi anii mei de căutări. A fost o călătorie esenţială în dezvoltarea mea personală, dar acasă îmi este cu adevărat bine. Pentru prima oară în viaţă, simt recunoștinţă în fiecare oră a zilei.
❙ Ai avut și anumite așteptări când ai plecat?
– O-ho! Multe! Multe planuri. Unele mi-au ieșit, altele nu. Am momente de nostalgie când mă întreb: cum ar fi fost dacă?… Dar îmi revin și îmi aduc aminte că trebuie să fiu fericită aici și acum.
❙ Cu ce sentiment te-ai reîntors în România?
– M-am întors cu foarte multă teamă. În 2003, când am plecat, lipseau multe în societatea românească. Nu că acum ar fi cu mult mai bine, dar ceva-ceva s-a schimbat. Mă refer la sănătatea privată, serviciile on-line, televiziunea prin cablu, mâncarea organică, serviciile pentru părinţi și copii etc.
❙ Cum a fost readaptarea?
– Foarte dificilă. M-am întors cu dorinţa de a fi „political correct”, dar în România nu există așa ceva. M-am întors zâmbind oamenilor pe stradă atunci când ni se întâlneau privirile. La un moment dat, un trecător m-a oprit agresiv și mi-a spus: „Ce faci, fă?! Râzi de mine?” Mi-a fost greu să fiu contrazisă în orice conversaţie, pentru simplul fapt că nu există un protocol bine stabilit al conversaţiilor relaxate.
❙ Ce ai găsit la întoarcerea acasă?
– Multă iubire, mulţi prieteni, multe oportunităţi.

După șapte ani de peregrinări americane, Nadine s-a întors în patrie. E adevărat că tot acasă e mai bine și tot în industria showbizului.
❙ Ce nu ai mai găsit?
– Nu pot vorbi despre asta.
m
❙ Ai mai pleca?
– În fantezia mea aș pleca mâncând pământul, pe orice meleaguri. În calitate de mamă și soţie, aș pleca și așa, cu familia, undeva printr-un sat în Spania, Franţa sau Italia.
❙ Probabil că America a fost pentru tine un adevărat test de supravieţuire, ai și avut diverse joburi. În România ai avut vreodată acest sentiment de insecuritate?
– Până la vârsta de 16 ani a fost groaznic. Am fost vânzătoare la metrou la Unirii, pe lângă multe servicii la fel de dificile, pentru a-mi plăti școala de muzică, cursurile de engleză, hainele pentru audiţii, transportul și cazarea în diverse orașe unde aveau loc tot soiul de festivaluri pentru debutanţi, așa că, da, am avut și aici sentimente de nesiguranţă. Cu toate acestea, era mult mai ușor totul datorită faptului că eram familiară cu toate lucrurile din jurul meu. Eram acasă.
❙ Ai fost și baby-sitter, o meserie care ţi s-a părut grea. E mai greu cu copilul altuia, decât cu propriul tău copil?
– Când faci ceva doar pentru bani, este groaznic, dacă mai sunt și copii mici la mijloc este deja tortură! Era dificil pentru că nu știam cum să plec mai repede de acolo la audiţiile mele sau la școală, îmi doream să plec din cauza urletelor, mizeriei și istericalelor, totul, creaţiile copiilor. Eram și într-un moment în viaţă când eram foarte departe de gândul de a deveni mamă, eram o fată, nu o femeie, așa că… tortură!
❙ Mai nou, joci într-un spectacol după o piesă de Eugène Ionesco. Cum ţi se pare teatrul românesc spre deosebire de cel pe care l-ai făcut în America?
– Mai dezorganizat. Nu vorbesc despre artiști sau interpretare, nu sunt în măsură să-mi dau cu părerea. Pot vorbi în schimb despre sistem. Mi se pare revoltător ca actorii să afle din gură în gură de audiţii, de work-shop-uri și să nu existe un sistem organizat pentru asta. Mi se pare și mai revoltător ca actorii profesioniști să joace gratis, fără ca asta să fie alegerea lor. Detest abuzurile verbale care se pare că se practică în școlile de actorie de aici sau chiar pe scenă de anumiţi regizori. Evul Mediu! Mă doare că sunt actori care ajung să moară pe scenă în timp ce alţii, mai tineri și profesioniști, tot mai joacă străjerul numărul trei. Este nevoie ca pentru publicul acestui secol să vină și actorii corespunzători. Este nevoie de chipuri noi, de idoli noi.
nr. 5 / mai 2012 Tweet
In urma unei singure experiente de teatru, intr-o trupa privata e mult sa spui ca teatru in Romania e dezorganizat. Exista multe trupe bine organizate, exista castinguri anuntate, exista actori si regizori care se comporta extrem e civilizat.
Actorii profesionisti nu sunt obligati sa joace gratis. E alegerea lor, deci, nu poate fi “revoltator”
Iti doresc sa treci prin mai multe experiente teatrale ca sa poti comenta obiectiv.