Pe-un picior de Sharon Stone, pe-o gură, mă rog, fustă, de Lady Gaga
November 5th, 2012, Liliana Petrus Comenteaza TweetDuncan & Pappics
A părăsit Londra pentru Maramureş. „Unde se agaţă harta în cui“, cum îi place să spună. A renunţat să mai „tragă“ în Familia regală britanică, preferă să tragă la coasă. În satul Breb, unde, de altfel, este vecin cu Prinţul Charles. Da, are şi el o casă acolo. N-o mai urmăreşte pe Madonna, dar îi învaţă pe alţii s-o „prindă“ pe Nicoleta Luciu, de pildă. Celebrul paparazzo Duncan Ridgley s-a stabilit în România şi a înfiinţat Agenţia „Pappics“.
Un birou obișnuit, undeva în zona Piaţa Romană, din București. Central, adică, în zece minute ai ajuns la orice eveniment. „Chit că apoi te învârtești vreo două ore ca să parchezi, da’ e bine!”, după cum spune unul dintre paparazzii de la Pappics. Pereţii sunt tapetaţi cu isprăvile lor de copertă: Fetele lui Băsescu se fac frumoase pentru referendum; Iubita lui Cataramă, cu chiloţii la vedere sau Piţurcă junior, dezmăţ în club cu piticul porno. Fotografii inedite, unele deocheate, exclusivităţi, posibile dureri de cap, sigur oareșce înjurături din partea subiecţilor, cu varianta acatiste, în cazul Oanei Zăvoranu, de pildă.
Apoi tabla cu subiectele zilei, scheme făcute în cretă, personaje de urmărit, ponturi, bârfe… Sigur că nu spunem care, secret profesional, ce naiba? Și arhiva, doi ani îndosariaţi frumos de Luiza, singurul accident feminin între nouă paparazzi fioroși . Vorba vine, că sunt băieţi faini, mai mare dragul să stai la taclale cu ei. În fine, un Nikon D3 profesional, așezat, așa, ca din întâmplare, pe masă. În loc de carte de identitate, pașaport, legitimaţie, asigurare de sănătate și tot ce mai vreţi. Proprietarul nu se prea îndură să-l lase din mână. Să plece undeva fără el, nici vorbă! „Dar cel mai important e să crezi că poţi prinde fotografia, nu aparatul, inspiraţia, pontul sau norocul”, susţine Duncan Ridgley.
Și cum a fost cu Madonna? „Când a venit să filmeze în Londra, era securitate câtă frunză și iarbă. Stătea într-un hotel care avea o aripă în construcţie, așa că m-am angajat ca instalator. Partea proastă e că a trebuit să și lucrez. Dar am reușit să fac niște fotografii chiar speciale”. Apoi Michael Jackson, urmărit cu motocicleta, Margaret Thatcher, Nelson Mandela, George Michael, Boy George, Familia regală britanică… Și cam tot atâtea exclusivităţi, coperte în The Sun, News of The World, Marie Claire sau Cosmopolitan. Și, desigur, și bani. Cu un vârf de 10.000 de lire, pentru o fotografie cu Prinţesa Diana. Belele? Evident, de la ameninţări, arme la tâmplă, până la tentativă de omor, de-a dreptul: „Era un individ, o vedetă de televiziune, l-am tot fotografiat. Într-o zi am pus niște copii să bată la ușa lui. A deschis soţia, era însărcinată, am făcut poze. Tipul s-a enervat, a zis că mă atacă dacă nu mă potolesc. La următoarele fotografii, că, sigur, nu m-am oprit, mi-a zis: Dacă îmi mai faci vreodată poze, te omor, știi că am mai făcut-o! Fusese în închisoare, chiar a ucis pe cineva. Peste câteva zile, am auzit la știri că a trecut cu mașina peste un fotograf. A coborât și, uimit, a zis: Îmi pare rău, credeam că ești altcineva. Fotograful cu pricina, ghinion, semăna cu mine”.
După 24 de ani de vânătoare, într-ale vedetelor, desigur, Duncan a hotărât să ia o pauză, să cutreiere lumea, cu soţia și cei trei copii. Au plecat în Sri Lanka, de Crăciun, unde veselia li s-a terminat în 24 de ore, din motive de tsunami. Fuga în Egipt, părea mai prietenos, aici a cumpărat o casă, în oaza Siwa, a dezvoltat și ceva afaceri hoteliere. Dar, parcă, povestea mai cerea ceva, așa, simplu, natural… „Asta e!”, și-a zis când a ajuns în România. A stat, o vreme, în zona Moeciu, dar acolo sunt „mulţi din București, cu Range Rover, șmecheri, cu fiţe”. Întrebând, în stânga și-n dreapta, unde e România autentică, reală, toţi îi spuneau de Maramureș. Păi, hai acolo! Și-a construit o casă de lemn, în satul Breb, și a cumpărat vreo 25 de hectare de pământ. Trăiește simplu, ca orice localnic, lucrează în grădină, merge la coasă. Are și vreo șase case de oaspeţi în care aduce turiști străini. E îndrăgostit de Maramureș, ce s-o mai lungim! Îl părăsește doar iarna, când merge în Egipt, la căldură.
Microbul paparazzo, însă, pare mai puternic decât tihna vieţii la ţară. Așa că, în 2010, a înfiinţat agenţia Pappics. Presa din București nu l-a primit cu braţele deschise, ci cu o anume suspiciune: „Toţi se întreabă de ce-ar fi venit un paparazzo de la Londra să locuiască în România și să facă o agenţie? Am dat anunţuri pe site, nici un ziar nu m-a contactat. Nici percepţia publică nu e bună, se crede că paparazzii fac fotografii ca să șantajeze sau mai știu eu ce alte jocuri murdare, șmecherii. La Londra e altfel, suntem văzuţi ca un fel de haiduci, ai poporului, ai omului simplu, acolo primeam ponturi de la public. Aici e invers, oamenii se sperie, nimeni nu dă vreo informaţie despre șef de teamă că se întâmplă nu știu ce. Nici vorbă, e o meserie ca oricare alta, chiar bună, nu suntem poliţie secretă. Doar că, într-adevăr, dacă ai călcat strâmb noi suntem cu ochii pe tine și te prindem. Tot spre deosebire de Londra, ziarele de aici preferă vedetele surprinse de paparazzi. Ca să nu le doară capul. Dacă e ceva cu Ponta, Antonescu sau mai știu eu ce personaj politic sau economic, reacţia e de genul păi, stai, să vedem, să ne mai gândim. Doar Click și Adevărul chiar vor să se vândă, cred eu, cu ei avem și contracte de colaborare, sunt deschiși”.
Și cum ar trebui să fie un fotograf ca să-l angajeze la Pappics? „Bun! Vânător! Să lucreze nu doar pentru un salariu, ci din pasiune. Să se distreze, să-și facă job-ul cu plăcere. Să fie mai important pentru el să-și vadă poza pe prima pagină decât să primească banii pe ea”.
Acestea fiind zise, în agenţie vin mulţi, dar rămân puţini, îmi spune Cătălin, șeful biroului din București. El a terminat ASE-ul, dar se cam plictisea în zona de marketing. Așa că a făcut o echipă de paparazzi, cu niște prieteni. Din joacă, mai apoi i-a intrat în sânge. Și cum arată o zi din viaţa unui paparazzo? „Păi, în primul rând, e foarte lungă! Plec dimineaţa de acasă și nu știu niciodată când mă întorc. Trec pe la birou, văd dacă sunt noutăţi, ce fac colegii… Apoi ies în oraș, uneori am o ţintă, alteori mă plimb, pur și simplu, știu locuri unde se duc vedetele, depinde de situaţie. Uneori avem un pont, o temă, alteori urmărim o persoană, o situaţie. De regulă nu ne interesează doar poza, ci și povestea. Un exemplu? Hai să-l zicem pe ultimul, scandalul ăsta cu Nicoleta Luciu și vezi divorţul, nu-i divorţul. Știu unde stă, ce mașină are, numărul de înmatriculare, cu cine se vede de obicei etc. Așa că am prins-o acasă la nașul ei, într-o postură nu prea veselă, vezi prima pagină din Click. Sigur că lucrurile nu sunt întotdeauna atât de simple, mai apar și probleme. Zilele trecute, de pildă, într-o parcare, băieţii au închis porţile, ameninţări, lovit în mașină, venit poliţia… Nu prea au ce să ne facă, dacă e domeniu public, dar ne hărţuiesc. Uneori ne iau aparatul și șterg pozele de pe card. Așa s-a întâmplat cu Lady Gaga, știţi, fotografiile acelea pe sub fustă. Ei, ghinion, că le-am recuperat, au făcut, deja, înconjurul lumii. Când e vorba de o vedetă internaţională, lăsăm totul baltă și mergem acolo. Ies fotografii care se vând afară, se plătesc mai bine, ne fac cunoscuţi în lume. Noi lucrăm cu o agenţie internaţională, ei ne vând peste tot, iau 50% din preţ. Așa am vândut foarte bine fotografiile cu Prinţul Harry, de pildă. A fost pe Valea Zălanului, în zona Miercurea Ciuc, în pustietate, fără curent, apă, sau alte semne de civilizaţie. Eram după el, pe coclauri, mașina mi-a cedat, a căzut toba, s-a spart baia de ulei. Am mers vreo 15 kilometri prin pădure, era frig, în luna martie, aveam doar un tricou pe mine… Mă rog, aventuri de paparazzi! Dar a meritat!”
Hariton e cel mai mare paparazzo din România. La propriu. O namilă de om, la prima vedere, vorbă blândă, umor cu carul, suflet și mai mare, dacă ai răbdarea să-l cunoști niţel. Colegii râd de el, că „are faţă de mecanic, trece neobservat”. Se consideră vânător, desigur, mai lunetist, așa, că îi place să tragă poze de la distanţă, de pe clădiri, de după garduri, să nu fie văzut. „Știi că o căprioară mănâncă porumb, păi, te duci la pândă, în lanul de porumb. Ca orice om, și vedetele au tabieturile lor, locurile unde se duc frecvent, prietenii pe care îi vizitează. Dacă stai vreo 18 ore pe zi doar în locurile cu pricina, e imposibil să nu prinzi ceva. Că am patru-cinci secunde la dispoziţie, după o pândă lungă și obositoare, la plus 40 de grade Celsius sau la minus 20 de grade, asta e altceva! Dar eu nu sunt artist, să am ședinţe foto de câteva ore, trag și gata! Așa am tot prins-o pe EBA, e prietena mea! Am fotografiat-o căzând, când și-a scăpat inelul, tot felul de situaţii”.
Hariton își justifică profesia printr-o repli- că deja celebră: „Toată lumea mănâncă carne, dar nimănui nu-i place să fie măcelar!” Ei, nici lui nu-i place chiar tot timpul: „Partea idilică îţi trece după vreo șapte ore de stat în mașina cu geamuri fumurii, nemâncat și cu nevoi fiziologice presante. Uite, asta nu-mi place, că mașinile nu sunt dotate cu ploscă!”
Puiu este cel mai nou în agenţie, de doar cinci luni, și singurul familist. „Băieţelul îi zice nenea”, glumesc colegii. Împreună cu Alex, că unul era paravan, au prins-o pe Sharon Stone în sutien, în Centrul Vechi al Bucureștiului. Nici n-a fost foarte greu, era cald afară, ea se schimba, la filmări, au aparatură performantă, camere ascunse în pixuri, brichete, scrumiere, orice.
Băieţii de la Pappics se ocupă și de lucruri mai serioase, sau, mă rog, mai grave decât nicoletele și botezaţii autohtoni: întâlniri politice de taină, Elena Udrea, noaptea, la Băsescu, delegaţii FMI, campanii electorale. Doar că, așa cum spuneam, deja, vedetele se vând mai bine.
Alte of-uri? „Să nu mai fim văzuţi ca scursurile societăţii, să nu se mai creadă că facem o meserie murdară”, răspunde Hariton. „Știţi, pe fiecare stradă din București există cel puţin un bodyguard, o babă la vreo 80 de ani, în capot, care își plimbă căţelul. Mă vede că stau în mașină, în timp ce-și face rondul, și sună la poliţie: Veniţi, repede, hoţul! Și uite-așa îmi distruge o frumoasă poveste, după care eu alerg, poate, de câteva luni. Ratez magistral subiectul, adio acoperire!”.
nr. 11 / noiembrie 2012 Tweet