- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Periplu pe urmele lui Iisus Israel şi Iordania

Sărbătorile de Paşte au o semnificaţie divină dacă sunt petrecute pe tărâmuri sfinte. În fiecare an, la Ierusalim, în biserica Sfântului Mormânt, are loc miracolul Sfintei Lumini: flacăra sacră se aprinde singură. Asistă la o ceremonie unică şi savurează fiecare moment magic!

Pe coasta Mediteranei vei descoperi Haifa, un splendid oraş, aflat într-un golf la poalele Muntelui Carmel. Muntele mai este cunoscut sub numele de Via Domnului şi este cea mai apropiată bucăţică de Rai pe pământ: cu hrană pentru suflet, minte şi spirit. Pe munte se află Locurile Sfinte Baha’i, grădina zoologică şi parcul Gan Ha’em.

Pe ţărmul frumos, cum mai este numit Haifa, prin traducerea celor două cuvinte ebraice hof şi yafe, merită să vizitezi Mânăs­tirea Stella Maris, locul unde s-a înfiinţat Ordinul Carmelit şi Grădinile Baha’i, cu o vedere unică asupra Mării Mediterane şi o sumedenie de chiparoşi, arbuşti şi tufe veşnic înflorite care încântă pe orice vizitator.

În satul Cana domină biserica unde a avut loc prima minune a Domnului – transformarea apei în vin în timpul unei nunţi. Franciscan Wedding Church din Cana este o capelă pe a cărei faţadă sunt chipuri de îngeri şi este flancată de două clopotniţe. La etaj vei descoperi o capelă cu un dom simplu, iar în partea inferioară se află un mic muzeu cu artefacte, printre care o presă de vin şi unul dintre cele şase borcane folosite pentru miracol. Magazinul local din Cana vinde vin de nuntă şi numeroase suveniruri.

Nazareth-ul te va întâmpina, la rândul său, cu locuri sacre pe care merită să le descoperi: Biserica Catolică Buna Vestire, ridicată pe locul casei Sfinţilor Ioachim şi Ana şi Biserica Ortodoxă Sf. Arhanghel Gavril – cu izvorul unde acesta i-a vestit Fecioarei Maria că va naşte pe Iisus Hristos. Paşii te poartă apoi spre Capernaum – supranumit Oraşul Domnului, Tabgha, unde Iisus a săvârşit minunea în­mulţirii pâinilor şi a peştilor, Muntele Fericirilor – locul unde Mântuitorul a rostit Fericirile. Pentru o experienţă inedită alege o minicroazieră cu o copie a bărcii lui Iisus, pe apele Mării Galileii.

Ca să ajungi în Valea Iordanului trebuie să parcurgi drumul dintre Israel și Iordania. Nu departe de ieşirea Iordanului din Marea Galileei este locul  real al Botezului lui Iisus. A devenit loc de pelerinaj: înveşmântaţi în alb, nenumăraţi pelerini îşi așteaptă rândul să fie cufundaţi, precum Hristos şi contemporanii Săi, în apa sfântă a Iordanului – simbolica poartă a Împărăţiei. De cum treci graniţa în Iordania, la Qumran, descoperi Marea Moartă, o altă atracţie cu semnificaţie religioasă. Ce­le­brele Manuscrise de la Marea Moartă surprind perioada pe care Iisus a petrecut-o la Esenieni, o sectă din secolele II – I î.Hr., care urmau îndeaproape Legea lui Moise şi credeau în nemurirea sufletului şi în pedepsirea divină a păcatelor. Ieriho, oraşul în care Iisus a venit de mai multe ori, prezent şi în pilda Sama­rineanului milostiv, se mândreşte cu Biserica Greco-ortodoxă, unde se află  „Dudul lui Zacheu“, cu Biserica şi Căminul Ro­mâ­nesc.

3 aprilie este Ziua mult aşteptată! Participi  la ceremonia Venirii Sfintei Lumini la Sfântul Mormânt. După terminarea vecerniei, patriarhul înconjoară de trei ori Sfântul Mormânt, iar apoi se dezbracă de veşmintele arhiereşti, rămânând doar în stihar. Este controlat riguros de către poliţiştii evrei ca nu cumva să deţină vreo sursă de foc, brichetă, chibrit şi apoi intră în Sfântul Mormânt.

Mormântul este presărat cu vată, pe care se lasă de la sine, o umezeală, ca un fel de rouă. Patriarhul se aşază în genunchi şi se roagă lui Dumnezeu să trimită din Cer Lumina. Sfânta Lumină vine sub forme diferite în fiecare an: raze, fulgere, spirală, ploaie de lumină.

Oraşul Bethleem îţi va rămâne în suflet datorită Bisericii Ortodoxe a Nativităţii şi a Criptei unde Dumnezeu S-a făcut Om, pentru mântuirea noastră (aici se află o icoană a Maicii Domnului Apărătoarea Bethleemului, făcătoare de minuni). Biserica romano-catolică Sf. Ecaterina şi Grota Laptelui sau Grota pruncilor ucişi sunt atracţii care nu pot lipsi din programul de vizite.