- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Politia ancheteaza „delfinii“

Mai mulţi ofiţeri ai structurilor MAI din sudul şi vestul ţării fac parte dintr-o struc­tură paralelă deosebit de periculoasă. Catalogat de-a lungul timpului ca fiind o organzaţie secretă, Clubul Delfinilor pare a fi rezolvarea găsită de unii angajaţi ai MAI pentru a încasa bani de la subalterni. Un grup de ofiţeri superiori de la unităţile de pompieri din Mehedinţi, Dolj şi Timiş fac parte din această organi­zaţie care promite cheia succesului în schimbul unor sume foarte mari de bani.

Delfinii care sting tocul

Colonelul Ion Pleşu, şeful Inspec­toratului pentru Situaţii de Urgenţă din Mehedinţi, se pare că este persoana care i-a introdus pe colegii săi în cercul „select” al membrilor Clubului Delfinilor. Conform unei delaţiuni a unor subor­donaţi, alături de Pleşu, din această orga­nizaţie secretă mai fac parte şi omologii săi de la IJSU Dolj şi Timiş, coloneii Gheorghe Omeag şi Mircea Benga.

Autorii informării nominalizează, de asemenea, pe colonelul Constantin Mincu, maiorii Ion Vintilă şi Doru Petrescu şi pe plutonierul Tudor Stroescu, toţi din Mehedinţi, ca făcând parte din Clubul Delfinilor. Aceştia sunt numai câţiva din­tre cei care participă la întrunirile secrete ale acestei organizaţii, iar identificarea celorlalţi este o datorie a serviciilor secrete.

Atât DGIPI, structura specializată a Ministerului Administraţiei şi Internelor, cât şi SRI-ul ar trebui să aibă în vizor Clubul Delfinilor ca structură paralelă.

Subordonaţii lui Pleşu au înşirat pe hârtie aproape zece maşini care au fost sau sunt în proprietatea şefului IJSU Mehedinţi. De asemenea, ei îl nomina­lizează pe acesta ca fiind unul dintre gradaţii care au fentat legea în momentul în care au cumpărat locuinţa de serviciu deşi erau proprietarii unei alte case.

Practic, Pleşu este posesorul unui apartament situat în centrul Bucureştiului, dar a găsit de cuviinţă să achiziţioneze şi locuinţa de serviciu de la Severin. Afacerea s-a parafat în ciuda împotrivirii comisiei de atribuire a spaţiului de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie din Mehedinţi. De asemenea, la momentul cumpărării apartamentului, colonelul mai avea trei terenuri în judeţul Mehedinţi.

Afaceri cu hanii statului si cu cei ai altora

Pentru Pichetul de Pompieri Dubova, se pare că Pleşu a aprobat cheltuieli de peste 13 miliarde de lei, aproape duble faţă de valoarea reală a lucrărilor.

La realizarea acestei afaceri, mai marele IJSU Mehedinţi a folosit subor­donaţi deşi banii erau plătiţi unei firme locale pentru realizarea lucrărilor. De asemenea, colonelul Pleşu este acuzat că a acceptat documente justificative false pentru unele materii prime folosite.

De asemenea, colonelul Pleşu este acuzat de subordonaţi şi de faptul că a tipărit numeroase cărţi de la care a câştigat atât din sponsorizări cât şi din vânzare, un mare semn de întrebare fiind ridicat de modalitatea prin care anumite firme au fost de acord să sponsorizeze lucrările respective.

Ancheta Pompierilor— Delfini pe mâna procurorilor

Informaţiile despre afacerile ofiţerilor- delfini de la Inspectoratul Judeţean pen­tru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi au ajuns şi la urechile mai-marilor de la Bucureşti.

Anul trecut a avut loc un control. Pe motive de clasificare a informaţiilor, nu am reuşit să aflăm care sunt rezultatele concrete ale anchetei online casino [1] realizate la IJSU Mehedinţi. De asemenea, nu ştim dacă şefii acestei structuri a MAI sunt anchetaţi numai pentru faptele desco­perite de noi sau mai există şi alte fără­delegi săvârşite de ei.

„Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin Serviciul Control, com­partiment abilitat să verifice activitatea inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, a efectuat mai multe cercetări privind aceste persoane. Unele din aspectele cercetate au fost definitivate, dispunându-se măsuri disciplinare, şi au fost sesizate instituţiile competente cu cercetarea şi soluţionarea acestora.

Potrivit solicitării Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a in­fracţiunilor de corupţie săvârşite de mili­tari – din 24.01.2007, instituţia noastră a înaintat acesteia la data de 19.02.2007 toate materialele care cuprindeau verificări ale structurii de control a IGSU referitoare la cele trei cadre militare menţionate, de la numirea pe funcţiile actuale şi până în prezent”, se arată într-un comunicat al IGSU.

Sistemul Delfinilor

Escrocheria cu Delfinii a apărut pen­tru prima dată în anul 2000 iar organiza­torii afacerii îşi iau toate măsurile de pre­cauţie pentru a face slalom cu legea.

Interesant este faptul că în România, metoda a apărut la un an după ce com­pania americană Delfin International Inc., fondată de Leslie Finger, a fost închisă în urma unei anchete federale. Afacerea a fost continuată însă de firma Learning Frontier Technologies Inc. fondată de acelaşi individ care şi-a mutat activitatea în Insulele Dominicane. în momentul în care o persoană este racolată semnează un contract de confidenţialitate prin care se obligă să plătească 10.000 de euro în cazul în care vorbeşte despre ceea ce se petrece în spatele uşilor închise de la întrunirile organizaţiei. Majoritatea racola- torilorîşi sfătuiesc oamenii să se îmbrace elegant şi le promit câştiguri fabuloase. Pentru înscrierea în reţea, fiecare nou membru achită în jur de 2.500 de euro, urmând ca apoi să primească un anumit procent din banii pe care fiecare nou membru adus de el îi achită reţelei.

Delfini anchetaţi in România

Legăturile membrilor reţelei cu oameni din structurile care exercită autoritatea publică i-au scăpat de multe ori pe aceştia de braţul lung al legii. Cu toate acestea, în ianuarie 2004 poliţia anunţa primele capete de acuzare împotriva persoanelor implicate în reţeaua Delfinul. Un comunicat al poliţiei din Timiş arăta că, „Camelia Zachar (32 ani), din Arad, asociat şi administrator la SC Business Center Consulting SRL Arad, Daniel Andreas Fasler (37 ani), adminis­trator al firmei Delphin International LTD şi al altei firme partenere din Gibraltar, domiciliat în Monaco, Emil Krutek (39 ani), din Cehia, iniţiatorul jocului în ţara de origine şi în România, Felix Daniel Toana (31 ani), din Timişoara, şi Silviu Bogdan Blidariu (24 ani), tot din Timişoara, manageri” erau acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni.

De asemenea, la Neamţ, oamenii legii au confiscat aproape 75.000 de euro de la două firme care erau implicate în aceeaşi reţea. Constantin Nistor, şeful Gărzii Financiare din Neamţ, a tras con­cluziile în cazul Clubului Delfinilor: „Activi­tatea acestor agenţi economici care s-au ocupat de racolarea de clienţi nu poate fi considerată infracţiune, deoarece artico­lul 80 din Ordonanţa de Guvern 99/2000 stabileşte că este contravenţie ce poate fi sancţionată cu maximum 100 de mi­lioane de lei, întrucât organizarea jocurilor piramidale este interzisă în România. Noi vom monitoriza, în continuare, activitatea «Delfinilor» pentru că avem convingerea că totul nu este decât o înşelătorie.”