Porumbelul Păcii, cea mai solicitantă slujbă a Jocurilor Olimpice
June 4th, 2012, Monica Ramirez Un comentariu TweetAutorităţile londoneze se pregătesc pentru toate scenariile posibile: atacuri informatice, incidente în mulţime, revolte, atentate Al-Qaida sau ale republicanilor irlandezi, ba chiar probleme legate de vreme.
Jocurile Olimpice au devenit un eveniment de o asemenea magnitudine globală încât pot avea un impact economic major asupra orașului gazdă. Sportul nu mai reprezintă doar o unealtă de promovare a unui stil sănătos de viaţă, a relaţiilor dintre oameni și, nu în ultimul rând, a corectitudinii, ci mai mult o afacere extrem de profitabilă pentru persoane care nu au nimic în comun cu aceste principii. Mai nou, profitul primează înaintea mesajului, așa că pregătirile Jocurilor Olimpice încep cu ani buni înainte, implicând investiţii considerabile.
Turismul atinge cote maxime în lunile premergătoare evenimentului. În ceea ce privește infrastructura, proiecte îndrăzneţe, care probabil în mod normal s-ar tergiversa la nesfârșit, sunt realizate într-un timp record. Desigur, există și reversul medaliei. Cel mai bun exemplu ar fi construcţii inutile mamut ce înghit sume uriașe de bani. Mulţi turiști care și-ar dori să viziteze orașul își aleg alte destinaţii tocmai datorită aglomeraţiei generate de un astfel de eveniment major. În cazul Londrei, există îngrijorarea că sistemul de transport în comun, și așa destul de solicitat, poate suferi un adevărat colaps. Londonezii sunt sfătuiţi să plece într-o vacanţă prelungită, nu înainte de-a dona sânge cu voioșie, ori să-și cumpere biciclete și să se resemneze cu gândul că se vor simţi ca niște intruși în propriul oraș.
Dar acesta nu este decât un mic inconvenient, din moment ce plouă cu vești bune! Londra și-a declarat intenţia de a folosi tehnologii inovatoare pentru organizarea celor mai „verzi“ Jocuri Olimpice ale tuturor timpurilor. O singură planetă, una unde putem trăi – Inspiră o generaţie, este sloganul oficial. Splendid! Înălţător, nu-i așa?
Pe de altă parte, Ministerul britanic al Apărării anunţă că pe mai toate clădirile înalte, ba în unele cazuri și pe acoperișurile locuinţelor particulare, se vor amplasa nici mai mult nici mai puţin decât rachete Star Streak și Rapier, care depășesc de trei ori viteza sunetului. Hm… chestia asta îţi cam taie din entuziasmul olimpic. Nu ridicaţi din sprâncene, că asta nu e tot. Se pare că pentru prima oară după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, avioane de vânătoare de ultimă generaţie au fost staţionate în capitala britanică în vederea unor exerciţii militare de amploare sub numele de cod Gardianul Olimpic. O adevărată desfășurare de forţe la care vor participa peste 40.000 de militari, poliţişti şi agenţi de securitate privaţi şi voluntari, ce are drept scop reasigurarea publicului larg că se află în deplină siguranţă. Măcar din punctul de vedere al comandanţilor armatei britanice. Cel al publicului nu prea contează, mai ales că marea majoritate consideră aceste planuri drept o adevărată isterie olimpică. Bugetul pentru securitate a ajuns la 662 de milioane de euro.
The Guardian este de părere că o asemenea strategie este mult mai riscantă decât un potenţial act terorist. Cel mai mare port-elicopter britanic, HMS Ocean, se va ocupa de securitatea râului Tamisa, în timp ce port-avionul HMS Bulwark va patrula apele coastei sudice. Avioanele de vânătoare Typhoon, împreună cu elicopterele Lynx, la bordul cărora se vor afla lunetiști de elită, vor survola cerul londonez pe toată perioada de desfășurare a Jocurilor Olimpice. Oare pe cine se pregătesc să doboare? Potenţiale avioane de pasageri deturnate? Foarte bine de știut pentru persoanele care intenţionează să călătorească în perioada respectivă. „Aţi fost deturnaţi? Nici o problemă! Totul se va termina într-o fracţiune de secundă…“
Aproximativ 30.000 de poliţişti şi militari vor fi mobilizaţi pe toată perioada Jocurilor Olimpice, când principalul risc va fi acela al unui „atac terorist“, după cum declară Chris Allison de la Scotland Yard, precizând că 12.500 de poliţişti, plus 13.000 de militari vor fi amplasaţi în puncte strategice. „Scopul operaţiunilor noastre este să îi împiedicăm să acţioneze pe terorişti şi pe cei care vor să perturbe buna desfășurare a evenimentelor“, a explicat coordonatorul de securitate al Scotland Yard-ului.
Phillip Hammond, Secretarul Apărării, ne asigură că „forţele armate britanice își asumă cu orice risc securitatea Jocurilor Olimpice“, iar Stuart Atha, Vice-Mareșalul forţelor aeriene britanice, ne informează că „operaţiunile vor include un scenariu de tip 11 septembrie“. În viziunea multor londonezi, asocierea termenilor pare cel puţin bizară. „Am hotărât că este mai degrabă, înainte de toate, un eveniment sportiv însoţit de un important dispozitiv de securitate decât o operaţiune de securitate însoţită de un eveniment sportiv,“ susţine premierul David Cameron. Publicul și presa nu prea sunt de aceeași părere.
Și ca imaginea să fie completă, se pare că Jocurile Olimpice nu se pot desfășura fără monopolul McDonald’s. Mai exact, cel mai mare stabiliment McDonald’s din lume, care se construiește chiar în Parcul Olimpic. Monstruoasa clădire pe două nivele va putea găzdui peste 1.500 de clienţi înfometaţi. Meniurile sănătoase oferite de McDonald’s au obţinut exclusivitate absolută, ceea ce înseamnă că nu se pot comercializa și alte tipuri de mâncare.
Terrence Stephenson, purtător de cuvânt al Academiei Regale de Medicină, remarcă faptul că un eveniment sportiv de o asemenea amploare ar trebui să transmită un mesaj complet diferit, nu să promoveze companiile care contribuie din plin la un mod de viaţă nesănătos, adăugând că mai mult de 25 la sută dintre britanici suferă de obezitate acută. Ei, dar banul primează până la urmă și membrii comitetului organizator al măreţului eveniment sportiv declară cu nonșalanţă că fără fondurile provenite de la sponsori precum McDonald’s și Coca-Cola, Jocurile Olimpice n-ar putea avea loc. În faţa câștigului material, lozincile care dau bine rămân doar atât. Lozinci.
O veste ceva mai distractivă este că la invitaţia Reginei Marii Britanii, însuși James Bond va oficia ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra. Palatul Buckingham a decretat, iar Daniel Craig s-a supus. În The Arivial, un film de scurtmetraj în regia lui Danny Boyle, actorul îl interpretează pe celebrul agent 007, a cărui misiune extrem de importantă este cea de a da startul ceremoniei de deschidere. Pelicula îl va înfăţișa pe Bond la Palatul Buckingham, în timp ce primește detalii despre misiunea pe care o are de dus la bun sfârșit, apoi în elicopterul care îl transportă către Stadionul Olimpic din Stratford, de unde se va parașuta pentru a ajunge direct în mijlocul arenei. Potrivit presei britanice, Danny Boyle și Daniel Craig au avut acces în camerele private ale reginei, o permisiune fără precedent acordată de suverana britanică. Se zvonește că Regina Angliei își va interpreta propriul rol, dar amănuntele sunt păstrate sub cheie. Bond nu glumește când este vorba despre secrete de stat.
Și cum muzica ajută la digestie, trupele Duran Duran, Snow Patrol, Stereophonics şi muzicianul Paolo Nutini vor susţine recitaluri în cadrul unui concert extraordinar care va fi organizat în Hyde Park din Londra şi care va marca deschiderea Jocurilor Olimpice. Show-ul va avea loc pe 27 iulie, în aceeaşi zi cu ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, ce va fi transmisă în direct pe ecrane uriaşe în pauzele dintre recitalurile celor patru trupe. La rândul ei, trupa Blur va fi cap de afiş, alături de New Order şi The Specials, la un alt concert organizat în Hyde Park, care va marca închiderea Jocurilor Olimpice, pe 12 august.
Pentru că vorbeam mai înainte despre impactul economic al Jocurilor Olimpice, să trecem în revistă câteva dintre locurile ce vor deveni faimoase în urma acestui eveniment. Stadionul Olimpic va găzdui ceremonia de deschidere, intitulată Minunatele Insule și regizată de același Danny Boyle. Costurile extravagantului spectacol, ce va include 20.000 de participanţi, se vor ridica la 43 de milioane de dolari.
Ministrul britanic al Afacerilor Externe le va putea admira pe braziliencele Lili Maestrini și Angela Viera evoluând pe „plajă“ în timpul meciurilor de volei. Se pare că Hauge supervizează în mod personal transportul a 14.000 de tone de nisip la Whitehall, în inima cartierului ministerelor britanice.
Jocurilor Olimpice li s-a desemnat și un mall oficial. Nu unul oarecare, ci chiar Westfield Stratford City, cel mai mare centru comercial din Europa. Organizatorii speră ca cel puţin 70 la sută dintre cele 10 milioane de turiști așteptaţi la Londra să-și cheltuiască ceva timp și bani în sutele de magazine disponibile.
Spectatorii și concurenţii competiţiilor de echitaţie se vor putea bucura de vederi spectaculoase ale Londrei. Parcul Greenwich, cel mai vechi parc al capitalei britanice, desemnat și Patrimoniu Mondial UNESCO, este una dintre cele mai controversate locaţii ale Jocurilor Olimpice. Organizatorii insistă că s-au luat toate măsurile necesare ca ruinele romane de la baza parcului să fie perfect conservate.
Celebrele terenuri de cricket din pădurea Saint John vor găzdui competiţiile de tras cu arcul. Se estimează că o bună parte a gazonului va trebui înlocuit complet după ce ultima săgeată își va fi găsit ţinta.
Competiţiile de ciclism vor avea startul și sosirea la Palatul Hampton, fosta reședinţă construită în stil Tudor aparţinând regelui Henric al VIII-lea. Legenda spune că palatul ar fi bântuit, deci concurenţii se pot aștepta la câteva farse din partea fantomelor locale.
Ziarul The Sun ne informează că Arena de baschet din zona Poplar a Satului Olimpic, pentru construcţia căreia s-au cheltuit 145 de milioane de dolari, va fi demolată după încheierea Jocurilor Olimpice. Explicaţia? Britanicii nu prea au treabă cu baschetul… O logică impecabilă.
Jocurile Olimpice „trebuie să dea un impuls economiei, dar nu vor avea un efect magic“, a declarat analistul Howard Archer. În plină austeritate, este nevoie de mai mult pentru a-i entuziasma pe britanici; conform unui sondaj recent publicat de The Independent, 51 la sută dintre ei sunt de părere că nu se vor compensa banii cheltuiţi. Premierul David Cameron își asigură conaţionalii că evenimentul va atrage 4,5 milioane de turiști în plus în următorii patru ani. De fapt, se pare că tot mai mulţi turiști renunţă la o destinaţie olimpică anunţată ca fiind încă de pe acum mult prea scumpă. Cu numai două luni înainte de deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice, hotelurile din Londra anunţă că încă mai există destul de multe camere libere.
Cel mai sigur lucru în legătură cu Jocurile Olimpice este că timpul care se scurge pe nesimţite ne aduce tot mai aproape de ceremonia de deschidere. În Trafalgar Square s-a inaugurat deja ceasul uriaş care a început numărătoarea inversă. Aflăm însă că în Parcul Olimpic este interzis fotografiatul, plus că se poate vizita doar un singur sector contra unei taxe de intrare de 10 lire sterline. Motivul? Se pare că este singurul sector finisat, restul fiind încă un șantier în lucru. Majoritatea ziarelor britanice pun la zid eficienţa Comitetului de Organizare, LOCOG.
Tot LOCOG declară că 1.500 de firme din Marea Britanie au avut de câștigat în urma pregătirilor pentru Jocurile Olimpice, valoarea totală a contractelor semnate cu acestea fiind de 7 miliarde de lire sterline. Estimările cele mai optimiste menţionează crearea a 300.000 de locuri de muncă, însă majoritatea sunt în baza unor contracte temporare, insuficiente pentru ca numărul șomerilor, cel mai mare din ultimii 17 ani, să înregistreze o scădere semnificativă.
Acum, fie vorba între noi, cea mai dificilă slujbă a Jocurilor Olimpice aparţine Porumbelului Păcii, care trebuie să le supravieţuiască forţelor de ordine de la sol, rachetelor amplasate pe acoperișuri, urmând ca apoi să dea piept cu avioanele de vânătoare și elicopterele. Ar fi de preferat ca simbolul păcii să n-o sfârșească în motoarele unui jet ori luat la ochi de vreun lunetist… nu de alta, dar nu dă prea bine la imagine.
Așadar, să recapitulăm: fast-food și băuturi răcoritoare în care ingredientele naturale lipsesc cu desăvârșire, arme de toate felurile și mărimile, militari, forţe de ordine, trupe speciale, construcţii gigant care s-au ridicat numai pentru a fi demolate, locuitori stresaţi, turiști jefuiţi mai ceva ca-n codru. Tacâmul este complet. Să înceapă cele mai „verzi“ Jocuri Olimpice ale tuturor timpurilor!
nr. 6 / iunie 2012 Tweet
[…] Sursa: http://revistaflacara.ro/porumbelul-pacii-cea-mai-solicitanta-slujba-a-jocurilor-olimpice/ […]