BUSINESS

Proiectul CIEL Awards merge mai departe

December 5th, 2007, com Comenteaza

Anul trecut Fundaţia CieI România iniţia un proiect destinat tinerilor între­prinzători, până în 35 de ani, cu idei viabile de afaceri, fără prea mulţi bani în buzunar, însă acordându-le premii în bani, susţinere logistică şi consiliere financiară. Iniţiativa Ciel merge mai departe. Cea de a ll-a ediţie a premiilor Ciel Awards 2007şi-a desemnat câştigătorii la toate cele trei secţiuni: Best Student, Business Start-up şi Special Prize pentru cea mai bună IMM. Din juriu au făcut parte profesori de la Academia de Studii Economice Bucureşti: Florin Mihai – conf. univ., Ofelia Aleea – asist, univ., loan Roşea – prof. univ. la Facultatea de Contabilitate şi Informatică de Gestiune; Mircea Ţiplea – CFO-ul CocaCota HBC România, Miruna Constantinescu – Marketing Manager Xerox România şi Republica Moldova, Dania Steiner – Business Segment Manager Romtelecom, Pierre Yves Morlet – fondatorul Gref ş.a.

La Hotel Sofitel, sala New York, gala de decernare a premiilor Ciel Awards 2007 a strâns şi la actuala ediţie numeroşi oameni de afaceri, tineri întreprinzători aflaţi la început de drum, studenţi la ASE şi ziarişti. Cel care a dat tonul începerii ceremoniei de acordare a premiilor a fost Dan Damian, preşedintele Fundaţiei Ciel România, „l-am urmărit şi chiar i-am invitat pe toţi câştigătorii de anul trecut să participe anul acesta, la actuala ediţie a premiilor Ciel. Mai mult, doi dintre câştigătorii ediţiei tre­cute vor înmâna premii acum. Mă refer la Endre Dombay din Braşov, care a câştigat anul trecut locul I la Business Start-up res­pectiv câştigătorul locului al lll-lea – Lavi- nius Marcu, din Bucureşti. Suntem mândri că aceştia deja îşi conduc afacerile cu suc­ces şi îi vom urmări în continuare, după cum îi vom urmări şi pe câştigătorii ediţiei cu numărul doi, de anul acesta”, ne-a declarat Dan Damian. Printre participanţii de marcă la premiile Ciel s-a remarcat Marius Ghinea, preşedintele PCfun.ro, invi­tatul special al evenimentului. El a punctat câteva lucruri absolut esenţiale pentru un tânăr întreprinzător aflat la început de drum. „Ingredientele «critice» ale unui antreprenoriat de succes sunt: oportuni­tatea de afaceri, echipa potrivită – nu bună ci POTRIVITĂ afacerii pe care o ai – atitudinea corectă, adică optimismul, fiindcă la începutul oricărei afaceri există o mulţime de probleme şi deci vulnerabilităţi. La toate acestea se adaugă şansa, fără şansă nu pleci într-un business. După mine ideile sunt mult supralicitate, în lipsa acestor patru ingrediente critice, niciodată o idee nu ajunge să aibă succes.” Afară de cele patru ingrediente critice, Marius Ghinea a ţinut să vorbească asistenţei şi despre cele patru greşeli care pot duce la faliment o companie: „Sunt patru greşeli antre- prenoriale fatale: alegerea nepotrivită a echipei -într-o companie cu 2.000 de anga­jaţi, dacă sunt doi-trei angajaţi nepotriviţi companiei, nu vor exista totuşi pierderi imense, dar pentru o întreprindere mică având cinci angajaţi, doi ori trei angajaţi nepotriviţi înseamnă o pierdere imensă pentru succesul afacerii. De asemenea, intrarea pe un segment de piaţă nepotrivit – o piaţă în regres sau necompetitivă, evitarea luării unor decizii importante pentru busi- ness, amânarea acestor decizii şi absenţa unei analize asupra rezultatelor companiei reprezintă toate catastrofe pentru busi- ness-ul respectiv.”

Decernarea premiilor a fost făcută începând cu premianţii secţiunii Best Student. Anul acesta câştigători au fost: locul al lll-lea – Nicoleta Neacşu (premiu în valoare de 1.000 de euro pentru susţinerea masteratului, o licenţă Ciel Financial, abonament pe un an la net, revis­tele Money Express, Business Standard, un computer, licenţe Microsoft – Windows Vista, Office şi V/’s/’o); locul al ll-lea – Georgiana Creţan (1.500 de euro pentru masterat şi toate rechizitele şi produsele ca şi la locul al lll-lea) respectiv locul I – Ester Szaniszlo (2.000 de euro şi rechizite ca şi premianţii celorlalte două locuri). La categoria Business Start-up fericiţii câştigători au fost: locul al lll-lea – Lucian Brăgaru, 24 de ani (i s-a acordat un capital iniţial de 2.000 de euro, un credit neram­bursabil de 15.000 de euro, abonament şi licenţă Ciel, tehnică de calcul, soluţii tele- com, birotică, papetărie, promovare site, consultanţă, susţinere PR), locul al ll-lea – Laura Costache, 24 de ani (capital iniţial de 3.000 de euro, credit nerambursabil, fără dobânzi, de 20.000 de euro plus restul pro­duselor acordate şi în cadrul premiului anterior), iar locul I a revenit lui Marius Râpă, 27 de ani (capital iniţial de 5.000 de euro, credit nerambursabil de 25.000 de euro plus produse asemănătoare cu cele de la premiile anterioare). Anul acesta pre­miul special pentru cea mai bună com­panie IMM a revenit SC Optimal Activ SRL din cadrul grupului RTC.

Marius Râpă, 27 de ani, Bucureşti, locul I: Business plan-ul meu a fost făcut pentru o grădiniţă unde oferim trei servicii: grădiniţă, program after school şi suprave­ghere. A fost un proiect la care am lucrat împreună cu prietena mea Diana Cazacu, care a participat şi ea, anul trecut, la con­cursul Ciel Awards Business Start-up, dar nu a câştigat. Am ales să fac o afacere şi să o dezvolt, deocamdată pe hârtie, fiindcă mă caracterizează: iubesc foarte, foarte mult copiii. De ce să fac altceva când pot face o afacere care să şi-mi placă? Imediat după facultate am lucrat în Fan Curier Express trei ani, am ocupat posturi de con­ducere. Apoi am fost asociat într-o socie­tate numită Estel Service Net – reţea de cartier pentru internet pe care am dez- voltat-o cu bani din buzunar, dar după un an am vândut-o. Grădiniţa se va numi Queen Been Kindergard- Regina Albinuţă. Pe lângă ajutorul venit de la Ciel aveam în buzunar deja circa 20.000 de euro să-mi finanţez afacerea.”

Laura Costache, 23 de ani, Bucureşti, locul al ll-lea: „Am câştigat concursul cu un plan de afaceri pentru a deschide o spălătorie, amplasată în Complexul Regie. Am făcut tot posibilul să oferim o calitate bună, la un preţ acceptabil pentru studenţi, avem public ţintă numeros şi sunt sigură că o să meargă foarte bine. Premiul din această seară îmi dă multă încredere că voi reuşi şi pe mai departe.”

Lucian Brăgaiu, 24 de ani, din Braşov, locul al lll-lea: „Vreau să înfiinţez o firmă pentru pregătire profesională în domeniul IT, cursuri de calificare în domeniul IT. Am găsit o nişă în acest domeniu, deci o opor­tunitate, cu cerere foarte mare pe piaţă, şi doresc să adaug valoare acestui domeniu. Aveam bani, dar destul de puţini, doar 3.000 de euro, şi cum niciodată banii nu sunt suficienţi, ajutorul dat de Ciel e per­fect.”

Câştigătorii de anul trecut vorbesc despre succesele lor.

Ehdre Dombay, locul I anul trecut: „Mi-am deschis clinica veterinară acum patru luni. Am vrut încă din luna februarie, dar diverse probleme administrative şi birocratice m-au împiedicat. Oricum, chiar din prima lună de la deschidere a fost peste aşteptările mele. Am făcut, ce-i drept, reclamă la greu în primele două luni. Este situată în Braşov -cartierul dintre gară şi ieşirea către Sighi­şoara, concurenţă în zonă nu am. Mi-a asig­urat deja venituri care îmi acoperă cheltu­ielile. Lunar, cheltuielile mele, inclusiv cele privind personalul, ajung la 35-40 de mil­ioane de lei vechi. Din primele luni am avut un venit de 50-60 de milioane de lei vechi, înregistrând creşteri de la o lună la alta. Pentru ca să meargă bine afacerea, ar tre­bui ca la mijlocul anului viitor să am în­casări de 120-130 de milioane de lei vechi.”

Lavinius Răzvan Marcu, locul al lll-lea, anul trecut: „Eu mi-am deschis o agenţie de turism on-line Captain Go, care a fost lansată chiar astăzi. Ne-a trebuit fix un an de zile – anul trecut pe vremea asta câşti­gam premiul – până am reuşit să îmi des­chid afacerea. Am beneficiat de sponsori­zarea din cadrul concursului şi pe lângă asta am venit şi cu bani de acasă. Ca să fie businessul profitabil este nevoie de 50.000 de euro. Aşteptări la primul an de funcţionare: ţintim spre o cifră de afaceri de un milion de euro. Avem cea mai mare bază de date cu hoteluri şi săli de con­ferinţă din România (350 de hoteluri şi cu 500 de săli de conferinţă aferente) – un element în premieră pentru ţara noastră. La început suntem focusaţi pe hotelurile din România, ne vom gândi şi la străinătate abia după ce vedem cum reuşim să pene­trăm piaţa autohtonă, care îi sunt nevoile. Am cinci oameni angajaţi, eu şi încă patru şi am beneficiat de suportul moral al Ciel România.”

Taguri:

Comenteaza