- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Raiul pe pământ

Celor care-şi permit să ajungă în Maldive, să vadă măcar una dintre cele 1.190 de insuliţe ale arhipelagului, să se bucure de şarmul exotic al oceanului turcoaz, Edenul le distribuie gratis o perspectivă fantastică.

Resorturile din Maldive fac o curte asiduă turiştilor. Oamenii pleacă de acasă cu promisiunea documentarelor tv de a ajunge în „cel mai nou paradis de pe pământ“, iar când ajung la faţa locului dau peste cele mai frumoase insule tropicale cu palmieri unduitori, plaje imaculate şi lagune turcoaz… O destinaţie de top pentru cei îndrăgostiţi de scuba-diving, care abia aşteaptă să se aventureze în adâncurile cu recifuri fabuloase de corali şi viaţă marină colorată.

Frumuseţea Maldivelor creează într-adevăr dependenţă. Combinaţia ameţitoare de serenitate şi izolare, de sporturi acvatice, de spa-uri liniştitoare, plaje relaxante, toate împachetate cu un confort luxos pe care numai cele mai moderne facilităţi ţi le poate da, te va face să-ţi doreşti să revii, să mai experimentezi o dată senzaţia lui Robinson Crusoe, să te bucuri de apusurile în hamac şi plimbările cu barca între atoluri.

Diving între atoluri

Părerea mea este să lăsaţi pe seama agenţiilor de turism unde vă cazaţi, e greu să-ţi dai seama unde ţi-ar plăcea să stai. Şi când vă plictisiţi de bungalow-ul vostru cocoţat la trei metri deasupra oceanului, încercaţi să faceţi diving. Claritatea apei este excelentă, viaţa subacvatică este abundentă. În drumurile voastre de sub apă, puteţi întâlni inclusiv pisici de mare gigantice, rechini şi vreo câteva epave… Se pot face scufundări chiar şi în apropierea capitalei, Male, dar vizibilitatea şi şansa de a întâlni exemplare marine excepţionale creşte pe lângă atolurile exterioare. Mulţi scufundători optează să se cazeze direct pe bărci, e mai ieftin decât în orice resort. Curenţii variază, între atoli sunt mai cuminţi, dar în larg sunt destul de puternici. Diving-ul e împărţit în două categorii: ieftin şi scump. În prima categorie, preţurile variază de la resort la resort, dar în general o singură ieşire cu barca te face să scoţi din buzunar în jur de 50 de dolari, dacă ai costum, şi 75 dacă-l închiriezi. În cea de-a doua, standardele de siguranţă sunt destul de high, cu un protocol care se respectă: scufundări controlate la adâncimi maxime admise sub atenta supraveghere a computerelor.

Barbecue pe plajă cu prada zilei

Ce altceva mai poţi face în Maldive? Shopping. Dar nu cumpăraţi orice, căutaţi obiectele de artizanat locale. Baa Atoll este unul dintre puţinele locuri unde se mai practică tehnicile tradiţionale. Pentru cei care vor să guste atmosfera târgurilor locale, Male, capitala, are câteva pieţe care expun tot felul de mâncăruri proaspete şi sănătoase. Se practică la greu pescuitul cu o barcă de viteză modernă echipată pentru concursuri de pescuit. Dacă vreţi să prindeţi snapperi, peşti-ververiţă sau baracude trebuie să ieşiţi noaptea în larg. La întoarcere, de obicei se organizează un barbecue cu prada zilei. Vizitaţi insula Makunudhoo. Este renumită pentru mâncărurile de calitate.

O masă tipic maldiviană arată astfel: plăcinte (masroshi), supă de peşte cu curry (mas riha), peşte grill cu orez şi un ceai negru foarte dulce. Cam toate bucatele din arhipelag au la bază peşte, mai ales ton (kandu mas), prepararea acestora având puternice influenţe indiene şi sri-lankeze. Mâncărurile sunt picante, foarte condimentate şi înmiresmate cu cocos. Nu au foarte multe legume. Lângă orezul nelipsit de lângă peşte, se mai pune un fel de tocăniţă din bucăţele de lime, ardei şi ceapă. Foarte apreciate sunt mas huni – felii de peşte afumat, peste care se rade cocos şi ceapă (micul dejun tipic maldivian), fihunu mas – peşte la grătar cu chili şi bambukeylu hiti – fructul arborelui de pâine cu curry.

Aventură pe o insulă nelocuită

Majoritatea restaurantelor au în meniuri şi snacks-uri (hedhikaa), cele mai multe sunt din peşte şi foarte bine prăjite: bajiya – plăcintă umplută cu peşte, cocos şi ceapă, gulha – un fel de chifteluţe de peşte cu peşte afumat, theluli mas – peşte prăjit cu chili şi usturoi.

Majoritatea staţiunilor au cel puţin un restaurant unde se serveşte mâncare europeană şi asiatică. Micul dejun este inclus de cele mai multe ori în pachetul de cazare. Evident, restaurantele oferă demipensiune şi pensiune completă, mult mai rezonabile comparativ cu varianta à la carte, care este scumpă. Opţiunile sunt destul de limitate, iar băuturile nu sunt incluse, de multe ori şi apa se cumpără. Poate cea mai fericită variantă ar fi un all-inclusive, deşi nu trebuie să aveţi aşteptări foarte mari, mai ales dacă sunteţi un băutor înrăit. Mai puteţi merge la restaurantele din Male, care sunt destul de scumpe, dar există şi cafenelele micuţe numite hotaa, unde puteţi încerca bucate maldiviene cu nu mai mult de 20 de RF (1,5 euro). Tot în Male, nu rataţi Muzeul Naţional, localizat în Parcul Sultanului, unde veţi vedea o superbă colecţie de artefacte, inclusiv tronurile sultanilor. Centrul Islamic, îmbrăcat total în aur, vă va lăsa o puternică impresie.

Ca posibilitate de recreere o să vi se propună să petreceţi o zi şi o noapte pe o insulă nelocuită. Sau să vizitaţi un sat pescăresc, unde veţi participa la un barbecue inedit, direct pe plajă. Vă va tenta poate şi windsurfing-ul în zona Banana Reef, unde curenţii sunt întotdeauna puternici, dar şi viaţa marină e bogată, aşa că aveţi grijă la rechinii de corali sau peştii numiţi sweetlips. De asemenea, o plimbare cu avionul vă va oferi o panoramă albastră, specială şi ocazia de a face nişte fotografii excepţionale.

foto Ciprian Enea