CULTURA MASS-MEDIA

Râşnov – Mistere şi fiori

July 10th, 2012, com Comenteaza

FESTIVAL Între zile caniculare şi ploi torenţiale, grupuri de copii însetaţi  de sucuri dulci şi apă minerală şi mai puţin de cultură, vizitatori străini cu ghiduri şi program, turişti  români derutaţi de pisica noastră când galbenă (cea a librăriei), când neagră (sigla şi mascota festivalului), scriitorii consacraţi, cei mai tineri şi debutanţii cursanţi au reuşit să discute,  să scrie,  să citească, să povestească la cea de-a doua ediţie (prima la Râşnov!) a „Mystery & Thriller Festival“.

Filme noi nouţe  şi cărţi  la reduceri, conferinţe şi prezentări pe viu, toate  au fost instructive, picante şi dense… Sau dese. Ar mai fi de bârfit pe la colţuri că s-au băut cafele  şi bere  „Silva Dark“? Desigur, cum altfel, când sponsorul  nostru a fost peste tot prezent…

Să mai adaug că şi poliţia a fost cu noi! Nu chiar  toată, doar  cea de la Braşov. Să ne vedem  cu bine în 2013, la următoarea ediţie.

 

Festivalul, zi cu zi

De  ce un  festival  Mystery  &  Thriller   la Cetatea Râşnov? Chiar aşa, de ce? (scrisoare deschisă şi citită cu voce tare!)

Pentru că în 2012 se aniversează 150 de ani de la apariţia romanului  în două volume: Mistere din   Bucureşti,  pentru  că  George Arion  este preşedintele Romanian  Crime   Writers   Club, pentru  că Lucia Verona,  Stelian  Ţurlea,  Oana Mujea,  Bogdan  Teodorescu, Monica  Ramirez, Bogdan Ficeac, Andra Pavel, Bogdan Hrib şi alţi câţiva scriu Crime  Fiction,  pentru  că proiectul editorial Crime  Scene are deja peste 70 de titluri, pentru că avem cititori şi fani şi pentru că festivalul este la ediţia a doua (după cea de anul trecut de la Palatul Şuţu din Bucureşti) şi pentru că oraşul Râşnov ne-a primit cu braţele deschise şi ne-a pus la dispoziţie cetatea şi cinematograful şi casa de cultură…

Nu ajunge?

Pentru că avem proiecţii de filme noi şi foarte tari, pentru că organizăm conferinţe cu specialişti în medicină legală sau creative writing, pentru că poliţia din Braşov e cu noi, cu arme şi bagaje, cu criminalişti şi serviciul pirotehnic, pentru  că avem dezbateri şi lansări de carte, pentru  că îl aducem în România pe J. Madison Davis, preşedintele International Association of Crime   Writers,   pentru  că  avem  concerte cu Mihai Mărgineanu şi Ovidiu Scridon, şi airsoft şi pentru că avem librăria La Pisica Galbenă unde expunem peste 500 de titluri de mystery & thriller de la Crime  Scene, Humanitas, Litera, Tritonic,  Mioritics,  şi câte şi mai câte…

Tot nu ajunge?

Pentru că mai avem chef de citit şi de scris, de un pic de istorie şi de mistere, pentru că ascultăm muzică,  pentru  că stăm de vorbă, pentru  că ne bucurăm de viaţă.

Sperăm că v-aţi bucurat împreună cu noi!,Vă aşteptăm la toamnă la târgul de carte Gaudeamus, la Gala RCWC unde dorim să lansăm volumul  Râşnov  Noir,  care va conţine cele şase povestiri premiate la competiţia de creative writing, precum şi cele ce vor fi scrise de speake-rii de la workshop-uri, fie ei scriitori sau oameni de ştiinţă…

Vă mulţumim,  noi cei din Romanian Crime Writers  Club.

Întâlnirea de bun venit cu George Arion, Monica Ramirez şi Bogdan Hrib în sala de festivităţi a Casei de Cultură.

 

Luni 18 iunie

Ediţia  a doua a Mystery  & Thriller Festival s-a lansat  la viteză  maximă. După un  intro  al scriitorilor Monica  Ramirez şi  Bogdan   Hrib, adresat cursanţilor sosiţi din toate colţurile ţării pentru a participa la tabăra de creative writing, a urmat  preşedintele Romanian  Crime  Writers Club, George  Arion.  Mesajul  său  a fost clar şi direct:  primul  thriller românesc a  apărut în 1862. Mistere din Bucureşti, un roman uriaş  din două volume, semnat de I.M. Bujoreanu, a pus România pe harta  mondială a genului. Acum 150 de ani.

Monica Ramirez şi Tony Mott – două eroine despre eroi!

 

Marţi 19 iunie

Profesorul Octavian Buda, şeful catedrei de istorie  a medicinei de la UMF Carol Davila din Bucureşti a convins cursanţii că prima comandă  vocală  a omenirii a fost  Ucide! Au  urmat poliţiştii  criminalişti de la IPJ Braşov cu valizele lor pline de gadgeturi ştiinţifice şi mai puţin fantastice. Adică un fel de CSI: BV!

La Bucureşti o echipă  mobilă  îl aştepta pe Jim Madison Davis,  preşedintele International Association of Crime Writers. A fost luat pe sus, deşi a încercat  să se ascundă sosind cu o cursă mai târzie.  Dus la hotel  şi la masă  şi sfătuit  să se odihnească pentru a doua zi.

Octavian Buda, un psihiatru pentru dumneavoastră

Serviciul Pirotehnic de la IPJ Braşov în acţiune: roboţelul pleacă la lucru!

 

Miercuri 20 iunie

Scriitoarea Monica  Ramirez le-a vorbit cursanţilor despre elementele de bază ale unui roman, părţile componente ale  unei  poveşti, crearea  personajelor, dialog, precum şi dezvoltarea acţiunii. O reţetă  pentru un viitor bestseller.

Apoi  poliţiştii  Serviciului de  Intervenţie Rapidă de la IPJ Braşov au prezentat live activităţile pe care le desfăşoară zi de zi, precum şi aparatura, echipamentele şi armele  din dotare de  care  dispun luptătorii SIR. O mulţime de puşti  şi mitraliere şi povestea celor mai teribile acţiuni.  Ba chiar  şi un  roboţel  de  la Serviciul Pirotehnic.

Între timp, la Bucureşti, Jim Madison Davis înfruntă, în direct,  Texte şi pretexte cu Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu   la Radio România Cultural. Cei doi preşedinţi, Jim şi George  Arion  se reîntâlnesc la Muzeul de Artă Contemporană, apoi fuga-fuga în Centrul Vechi, pentru interviuri şi o întâlnire cu cei din comunitatea literară Semne Bune, moderată de Ciprian Burkovski. Se lasă cu discuţii aprinse. La final, după lupte  seculare, se mai bea o bere şi se face pace.

 

Joi 21 iunie

Scriitoarea  Tony  Mott  a  prezentat motivaţiile criminalilor în serie din punct de vedere statistic,  apoi a povestit cum a sărit de la romanul Roşu la Doi. Scriitorul, scenaristul şi publicistul  Bogdan   Ficeac  a  lămurit drumul unei cărţi  de la Cărtureşti la Hollywood, împletind experienţa personală  din  volumul de  eseuri România captivă şi romanul poliţist à la Chandler, Vremea hienelor, cu reţetele  unui scenariu bun. Şi să nu uităm documentarea, absolut  necesară pentru un  roman de  suspans cu adevărat bun.

Discuţii cu Tony Mott şi cursanţii în sala de şedinţe a Primăriei Râşnov.

 

Vineri 22 iunie

Invitaţii surpriză la rampă. Nicolae Pepene, directorul  cetăţii,  povesteşte despre mistere medievale şi epopeea recuperării cetăţii, din mâinile  investitorului străin…  O adevărată poveste cu suspans. Apoi  e rândul lui Jim Madison Davis,  care din  Oklahoma la Braşov  explică  cum  şi  de  ce  se  scrie  Crime Fiction  şi  cât  de   liber   este   scriitorul  să-şi aştearnă gândurile, dacă  nu e mulţumit agentul şi editorul… Brrr, te trec fiorii.

La prânz, sus în cetate,  la librărie,  autorii, sub stindardul Brothers in Crime, întăriţi de prezenţa  lui Stelian Ţurlea  şi a lui Răzvan  Dolea, dezbat viitorul romanului de aventuri.

Pe seară,  la răcoare, în Valea  Cetăţii,  concertul  Ovidiu Scridon  – Silvan Stâncel se desfăşoară în bună şi cuvenită ordine în pofida zvonurilor despre o iminentă furtună.

Cursanţii predau lucrările şi pentru cei din juriu urmează o noapte lungă.

 

Sâmbătă 23 iunie

E ziua  cu  „plouă sau  nu  plouă“… După mult   aşteptata  furtună,  vremea  s-a  răcorit. Lucia Verona  şi Oana  Mujea – Sisters in Crime, alături  de  Monica   Ramirez,  povestesc  la  o cafea şi chiar mai multe  despre romane şi dramaturgie şi fantasy şi câte şi mai câte…

Concertul lui Mihai  Mărgineanu e în pericol. Ploaia nu se opreşte. Spectatorii se adăpostesc  sub   corturile  inscripţionate  Silva.  Dar sunt prea departe de scenă. Atunci le mută mai aproape… Minunat. Un mini-concert pe ploaie.

Gala  laureaţilor se  desfăşoară în  oraş,  în sala  cinematografului. Diplome, discursuri şi fotografii de grup. Zâmbete.

 

Duminică 24 iunie

Se apropie clipele de despărţire. Lacrimi  şi batistuţe fluturânde? Nicidecum. Se schimbă e-mailuri şi se completează fişele de evaluare. Promisiuni de revedere la anul viitor sau între timp…

Întâlnirea de final tot la o bere Silva Dark.

Cam atât.

Premianţii, de la stânga la dreapta: Eugenia Crainic, Arad – Premiul pentru cea mai bună reflectare a Râşnovului; George Arion Jr., Bucureşti – Premiul pentru cea mai bună povestire; Eugen Lenghel, Bucureşti – Premiul pentru cea mai originală idee; Victor Ciobanu, Braşov – Premiul pentru abordare postmodernă; Doina Popescu-Brăila, Brăila – Premiul pentru respectarea tradiţiei genului; Diana Roman, Bucureşti – Premiul pentru cea mai amuzantă povestire.

Taguri:

Comenteaza