Răzvan Paşol: „Nu intri pe piaţa de capital cu aşteptări nerealiste!
March 5th, 2006, Revista Flacara Comenteaza TweetPiaţa bursieră a început în ultimii ani să capteze atenţia populaţiei. Românii au văzut că în momentul în care scad dobânzile la bănci un bun refugiu îl reprezintă piaţa bursieră şi, invers, când piaţa bursieră scade, soluţia se găseşte pe piaţa bancară. Există, însă, destule persoane care au sume importante de bani, dar nu cunosc toate mecanismele bursiere pentru a fi jucători pe bursă redutabili, domeniul investiţiilor nu este încă suficient de răspândit la noi ca să fie considerat un fenomen de masă, apreciază specialiştii în domeniu. Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest, declară: „în România, avem doar 10.000-15.000 de persoane care cumpără acţiuni la bursă, la o populaţie de 22 de milioane, în condiţiile în care sunt 69 de societăţi de brokeraj! în Polonia sunt doar 20-30 de societăţi de brokeraj şi s-au făcut tranzacţii de 25 de ori mai multe decât la noi.”
Acţiuni vs obligaţiuni
Dobânzile la bănci scad continuu? Valuta nu mai este o variantă să-ţi plasezi banii? Obligaţiunile şi acţiunile reprezintă armele potrivite de investiţie. „Persoanele care se îndreaptă către obligaţiuni provin în general dintre cei care-şi depun banii la bancă, vor ceva mai mult decât ceea ce oferă băncile, dar nu vor să părăsească acel sistem de economisire liniştit şi confortabil. Sunt persoane cu toleranţă moderată la risc, care investesc pe termen lung şi se mulţumesc să obţină un câştig mic, dar stabil. La obligaţiuni situaţiae mai simplă, ai cumpărat titlurile, care e dobânda, când expiră? Cei care investesc în acţiuni sunt persoane dispuse să-şi asume un risc mai mare, înţeleg mai bine mecanismele bursiere, ştiu când acţiunile vor creşte, de ce scad, când trebuie vândute şi de ce. Pentru investitorii care vor totuşi acţiuni, dar nu vor să fie activi fiindcă nu au timp la dispoziţie, pot intra în mod indirect pe această piaţă, printr-un fond de acţiuni, în loc să cumpere acţiuni cumpără unităţi de fond, iar fondul cumpără acţiuni de aceşti bani, dar creşterile fondurilor sunt mai mici decât ale acţiunilor directe”, susţine Răzvan Paşol. Pentru a participa la bursă suma minimă necesară deschiderii unui cont este de 1.0001.500 RON, desigur una este să obţii o creştere procentuală de 30% la 1.000 RON şi alta la 10.000 RON. „Dacă o persoană are o sumă mare în euro şi vrea să participe la bursă, eu i-aş sugera, pentru a reduce riscurile, o investiţie combinată: fonduri şi acţiuni. în fonduri variaţiile sunt mai mici, creşterile sunt mici faţă de acţiuni, dar şi scăderile sunt mai mici decât la acţiuni. E un echilibru”, apreciază Răzvan Paşol.
„La bursa nu joci după ureche!”
„Cei mai buni brokeri sunt cei pasionaţi de piaţa de capital, care-şi demonstrează pasiunea investin- du-şi propriii bani la bursă. Există evident nişte reguli, conturile personale ale brokerilor sunt pe locul al doilea faţă de conturile clienţilor.”
Pentru noii sosiţi pe piaţa bursieră, preşedintele Intercapital Invest are câteva recomandări: „Documentare înainte asupra pieţei de capital. Nu se vine cu aşteptări nerealiste vizavi de această piaţă. Sunt oameni care, înainte, la bănci câştigau 5%, iar la bursă se aşteaptă să câştige 100% în două săptămâni. Sigur, nu trebuie să stea doi ani ca să înţeleagă piaţa de capital, dar trebuie să citească presa economică, să urmărească site-urile de specialitate pe Internet, să stea de vorbă cu un broker bun şi să încerce să înţeleagă modul de funcţionare al bursei. Ulterior, când investeşte: mare atenţie la diversificare, nu se pun banii într-un singur set de acţiuni! Trebuie ascultate opiniile mai multor specialişti în domeniu, nici măcar opinia mea nu e întotdeauna cea mai bună. De asemenea, trebuie să se investească pe termen lung. în plus, jucătorul la bursă trebuie în permanenţă să urmărească oportunităţile noi care apar. A fi prudent pe bursă înseamnă alegerea acelor acţiuni solide, cu bune rezultate financiare, o muncă de analiză şi documentare care implică urmărirea indicatorilor bursieri, a diverselor opinii ale specialiştilor. Dacă se respectă toate aceste reguli ale jocului se ajunge la câştig. Nu se joacă pe bursă după ureche!”
în România încă mai sunt suficiente tentaţii pe piaţa bursieră, faţă de alte ţări din zonă acţiunile încă au tendinţă de creştere. „Cea mai mare parte a firmelor de pe bursă provin din privatizarea în masă, deci e vorba despre firmele rezultate din economia comunistă, reorganizate şi listate la bursă. Cele mai interesante firme sunt, însă, cele private, cele din domeniul serviciilor, înfiinţate după ’89. Le aşteptăm de acum încolo să vină în număr tot mai mare pe bursă. De obicei, pe o bursă mai matură acţiunile la companiile puternice stau liniştit, cresc cele mai riscante, la noi însă cresc inclusiv cele puternice. Când se întâmplă acest fenomen, eu recomand pe cele mari, gen Petrom, OMV, BRD – Group Societe Generale, SIF-urile fiindcă au un portofoliu diversificat cu posibilităţi de creştere pe viitor. Aşteptăm noi oferte de la Transelectrica, BCR, Fondul Proprietatea, CEC. Dacă observi o oportunitate bună, este înţelept să o iei în calcul de la început”, apreciază Răzvan Paşol. Bursa a continuat să crească şi la începutul anului acesta, aşa cum o face de cinci-şase ani încoace. Până se aliniază preţurile la nişte nivele normale, specialiştii apreciază că bursa va continua să mai crească un timp, dar câştigurile nu vor mai atinge un nivel fabulos de 500% cum s-a întâmplat acum câţiva ani, nici măcar de 100% ca în 2004. Anul trecut s-au înregistrat câştiguri de 50%.
nr. 3 / martie 2006 Tweet