Regal de Topoloveni
December 13th, 2012, Liliana Petrus 7 comentarii TweetAvem şi noi, ca ţară, un brand protejat în Uniunea Europeană. Unul singur. Din 8 aprilie 2011, „Magiunul de prune Topoloveni“ are Indicaţie Geografică Protejată (IGP). Şi ce facem noi, ca ţară, cu asta? Păi, conform tradiţiei, mai nimic, în cel mai fericit caz. De obicei, mai punem nişte beţe în roate. Şi, când e cadru festiv, ne agăţăm tricolorul – şi frunza – de borcanele premiate, în draci, la Bruxelles.
Ca magiunu’ nu-i nici unu’!
Mă așteptam la o vilă cu elemente de arhitectură tradiţională. Sau, mă rog, o clădire modernă, din sticlă, chestie de gust. Eventual îmbrăcată în decoraţiile brand-ului: Protected Geografical Indication, Superior Taste Award, Furnizor oficial al Casei Regale a României, Ambasador al produselor tradiţionale românești, produs recomandat de Bio România, certificat NATO, certificat Kosher… Nici vorbă de toate acestea! Sediul Sonimpex Serv Com, producătorul Magiunului de prune Topoloveni, se află într-un apartament modest, de două camere, într-un bloc vechi, la etajul patru, undeva prin Titan.
Mă așteptam la o prosperă femeie de afaceri, plină de fiţe, uitându-se, așa, ca din întâmplare, la ceasul ei Doxa, să zicem, semn că nu prea are timp de întrebările ziariștilor. Nici vorbă de așa ceva! Doamna Bibiana Stanciulov, proprietarul brand-ului Topoloveni, este chiar la muncă. Și asta înseamnă că are timp de toate, de la credite europene până la vânzări, bănci sau presă. Doar că pare cam tristă și obosită. Nu de treburi, evident, ci de cei care le încurcă. Trăiește și dumneaei în România și, știţi cum se spune, asta îi ocupă tot timpul. Deci n-am găsit o ditamai Business Owner, cum scrie pe cartea de vizită, care se bucură, în tihnă, de succesele răsunătoare ale produselor sale, ci, mai degrabă, o femeie îngrijorată de problemele financiare, de concurenţa neloială, de anomaliile legislative și de nepăsarea statului român, așa, în general. La o cană de ceai și o dulceaţă de nuci verzi, depănăm povestea.
Așadar, a fost odată, pe la începutul anilor ’90, un sociolog, de profesie, „deghizat” în realizator de emisiuni la Radio România. Și cum salariul de ziarist la stat nu-i ajungea să-și crească fiica, soţul murise, doamna Stanciulov s-a apucat de afaceri. Un SRL în zona comerţului de conserve: „Nici nu știam unde este Topoloveniul pe hartă, la geografie n-am strălucit, aveam nota nouă. Dar s-a întâmplat să iau de acolo niște pate de ficat. Mostrele au fost bune, dar lotul livrat, un dezastru. Produsele erau pentru Armată, deci vă daţi seama că nu mă puteam juca! Am luat pate din altă parte, dar am jurat să mă răzbun, să cumpăr fabrica din Topoloveni, într-o zi. Și, culmea, prin 2001, chiar am văzut că-i de vânzare. Prin lichidare judiciară, era falimentată de câţiva ani. Am dat peste trei miliarde de lei vechi, bani împrumutaţi de la bancă, fără să știu ce iau, doar din ambiţie. Și m-am pomenit pe un morman de fiare vechi și betoane. Nu se deschidea nici poarta de la intrare, am tăiat lacătul. Nimic nu funcţiona, nu mai existau nici pruni, că i-au pus pe foc, oamenii erau în șomaj. Ce să fac? M-am apucat de treabă, după cum m-am priceput. Am făcut investiţii, am căutat foștii beneficiari ai fabricii, am luat-o lângă mine pe Cecilia Găgeanu, fosta șefă de secţie, acum directorul de producţie, am reangajat oameni. La un moment dat, s-a întâmplat să refacem un magiun stricat de alţii și așa s-a produs declicul. Da, asta facem, e un produs bun, sănătos, natural, tradiţional. Dar să-i respectăm reţeta, adică îl facem din prune, nu din cozi de maimuţă, fără zahăr, conservanţi și alte adaosuri de economie de piaţă”.
Prima șarjă de magiun de prune de la Topoloveni a însemnat și prima recunoaștere a calităţilor acestui produs: premiul de excelenţă Marca de aur acordat de Uniunea Naţională a Industriașilor din România, în 2002. De aici până la singurul brand românesc protejat în UE n-a mai fost decât… multă muncă. Bibiana Stanciulov, cu mâna ei dreaptă, fiica Diana, jurist, au făcut cât o armată dintr-o multinaţională, de pildă. Ele se ocupă cam de tot, de la producătorii de prune, până la credite, vânzări, promovare sau reprezentare internaţională. Reţeta succesului? „Un produs foarte bun care, în primul rând, trebuie să-mi placă mie. Așa cum Anghel Saligny a stat sub podul făcut de el, cu toată familia, până a trecut locomotiva, eu cred că fiecare producător de alimente ar trebui obligat să mănânce, cu toată familia lui, ceea ce produce. Câţi credeţi că ar face asta? Din păcate, se gândește altfel: hai să le dăm să mănânce cât mai multe prostii, să moară cât mai repede, să nu mai plătim pensii, să nu mai deranjăm statul”.
După magiun, Sonimpex și-a diversificat producţia, începând cu 2010, când a înscris la OSIM marca proprie Topoloveana de dulceţuri din fructe, petale de flori și zacuscă. Tot 100% naturale, fără zahăr adăugat, fără aditivi alimentari și conservanţi. Alte delicatese, alte premii! Adevărul este că Topoloveni a ajuns, într-un fel, spaima industriei europene de conserve. Cum scoate un produs nou pe piaţă, cum încep să curgă diplomele și medaliile. Magiunul de prune și dulceţurile de cireșe negre, cătină, afine ecologice și prune umplute cu migdale au fost recompensate, deja, la Bruxelles, cu distincţiile Superior Taste Award.
În spatele acestei povești strălucitoare, însă, am găsit, cum spuneam, o femeie mai degrabă tristă: „Ca marcă protejată în Uniunea Europeană, am și niște drepturi. Toţi s-au căţărat pe brand-ul Topoloveni, când a fost cazul, dar de sprijin nici vorbă. Și măcar de nu m-ar încurca! Acum am trecut de la producţie la… procese, ca să vă dau un exemplu. O reţea de supermarket-uri a scos pe piaţă un magiun de prune sub marcă proprie, Sympathica, un fals, evident, ei procesează o pastă de prune. Preţul e derizoriu, ca să mă înjure lumea pe mine că vând scump. Sigur că pasta aia nu se compară cu magiunul nostru, dar, știţi, în vremuri de criză și în lipsă de informaţie, mai ușor dai șapte lei pe o prostie decât 22 de lei pe un produs autentic. Credeţi că mă protejează statul de concurenţa neloială? Nici vorbă, trebuie să mă apăr eu, în instanţă. Apoi, pentru o marcă protejată, ar trebui să mi se asigure cât mai multă materie primă românească. Sigur că nu-i așa, vin bulgarii să-mi vândă prune de trei ori mai ieftin și eu mă lupt să cumpăr din România, în pierdere. Ca să nu mai vorbesc de reţele de distribuţie! Toate ţările își promovează mărcile protejate în Europa, noi nu și nu. Aţi văzut prin supermarket-uri vreun stand care să mă reprezinte? Se tot laudă că avem stand de produse românești, dar eu nu exist acolo, deși sunt singurul produs tradiţional protejat ca marcă în Europa. Vedeţi vreo logică în asta? Știu că multora nu le convine, știu că deranjez industria conservelor, dar, asta e, n-am ce vă face, sunt etalon, trebuie să ţineţi cont și de mine!”
Anul 2012 nu a fost grozav nici pentru Topoloveni. Din motive gen secetă, criză ori imposibilitate de accesare a unor fonduri europene, borcanele cu delicatese s-au împuţinat. Doar 300 de mii, de magiun, și 20 de mii din fiecare sortiment de dulceaţă, respectiv cam un sfert din capacitate. Cifra de afaceri – 1,5 milioane de euro. Priorităţi? Promovarea în afara spaţiului comunitar, printr-un program iniţiat de Uniunea Europeană, în ţări precum Elveţia, Finlanda și Japonia. Vise? „E visul vieţii mele să-mi deschid un magazin doar cu produsele noastre, să scap de mafia supermarket-urilor”, mărturisește Bibiana Stanciulov. Dezamăgiri? „Da, uneori, din 2001 tot bag bani, sunt îngropată în credite, cam ăsta e ajutorul statului român. Dar nu mă las! Seara, când mă apucă tristeţile, îmi spun: stai, nu mai plânge, că, totuși, tu ești Stanciulov, ai indicaţie geografică protejată!”
Jos pălăria!, din partea noastră. Și ce dacă?, dinspre statul român.
Magiunul de Topoloveni
100% natural, fără conservanţi, aditivi alimentari, E-uri sau zahăr adăugat
Ingrediente. Un singur ingredient, prune proaspete româneşti, netratate chimic. Un kilogram de magiun se obţine din cinci kilograme de prune, din cel puţin patru soiuri.
Metoda de preparare. Tradiţională, atestată documentar din 1914. Pentru a păstra integral calităţile nutritive ale prunelor proaspete, magiunul de prune Topoloveni este preparat în cazane cu pereţi dubli, sub temperatură controlată de maximum 68 de grade Celsius, timp de 12-14 ore, astfel încât să se evapore toată apa. Datorită acestei metode de preparare, nu este nevoie de conservanţi.
Conţinut: Fibre alimentare naturale, 27,97%; glucide, 54,6 g/100 g; fier, 6,09 mg/100 g; bor, 3,5 mg/100 g; potasiu, 825,5 mg/100 g; calciu, 38,30 mg/100 g; magneziu, 22,83 mg/100 g
Valoare energetică: 214 kcal/100 g
Indice glicemic: 39
Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi
„Produsul nostru tradiţional, magiunul de prune, este obţinut din fruct integral. Susţinem acest produs care, în perioada de extrasezon al fructelor, este necesar. El conţine, pe lângă zaharuri naturale, şi nişte îndulcitori mai speciali – sorbitol şi xylito, tot naturali, dar care au pe jumătate calorii cât glucoza, fructoza sau zaharoza şi au capacitatea de a preveni cariile dentare. Dacă o prună are, spre exemplu, o capacitate antioxidantă unu, magiunul are cinci. Deci procesul acesta de fabricaţie este atât de menajant încât nu distruge substanţele biologic active din prune, iar pruna se găseşte în mod integral în acest produs. Pruna are fibre, bor, esenţial atât pentru sănătatea sistemului osos, dar şi pentru sănătatea sistemului endocrin, în special pentru secreţia de hormoni estrogeni, dar şi testosteron. Pruna are seleniu, apoi o cantitate foarte mare de potasiu, astăzi deficitar în alimentaţia noastră şi lipsa lui duce la boli cardiovasculare grave, în special la aritmii. Sper că v-am convins că acest produs merită să fie promovat şi, mai ales, mâncat, pentru calităţile lui deosebite, pentru faptul că este unul dintre foarte puţinele alimente care păstrează aproape integral calitatea unui fruct excepţional – pruna”.
nr. 12 / decembrie 2012 Tweet
Trist de scump…Il cumparam la acelasi pret ca Norvegienii
@Cristian: Trist e ca romanii nu fac diferenta intre un produs cinstit si unul la limita sigurantei alimentare!
Asta-i cel mai trist…Daca vrei sa mananci sanatos, nu poti pentru ca cei cu produse naturale te obliga prin pretul afisat sa te indrepti spre “porcarii”.
Asta-i un produs romanesc cu materie prima din Romania..
Consideri ca-i un pret corect 150Ron ptr 1Kg de magiun?
2013 este anul in care Fondurile Europene NERAMBURSABILE se acorda si la noi la fel de usor ca in statele membre ale Uniunii Europene ! Detalii pe site-ul: http://www.fondurieuropenenerambursabile.ro
Najlepsza gra kasynowa to black jack. Wprost ją uwielbiam.
Inne sposoby na ruletke za free.
Szukam jakiejś firmy gdzie wynajmę auto, co polecacie? Wpisywałem Rent a Car Katowice i znalazłem jedną firmę, ale nie wiem czy warto.