LIFESTYLE

Regina cacktail-urilor moderne

January 1st, 2006, com 2 comentarii

Producătorii au avut nevoie de multă imaginaţie şi de adevărate abilităţi de comerciant pentru a o produce şi a o introduce pe piaţă. Astăzi, fiecare brand se mândreşte cu procesul de producţie, cu puritatea apei şi cu ingredientele care dau o aromă aparte băuturii. Ce vedem noi, consumatorii, sunt sticlele frumos ambalate de pe rafturi, etichetele elegante şi reclamele îmbietoare. Tot ce ne mai rămâne de făcut este să cumpărăm vodcă, să o degustăm cum se cuvine sau să o folosim în cocktail-un sofisticate servite într-un bar şic. Nu vă gândiţi la gradele de alcool din pahar, doar beţi ceva bun! Şi apoi de la ruşi vine fata…

Vodca a fost produsă pentru prima dată în Europa de Est. Numele său provine de la cuvân­tul rusesc voda care înseamnă apă. Acest fapt a fost atestat pentru prima dată în secolul al IX-lea, însă despre prima distilerie de la Khylnovsk se vorbeşte abia două sute de ani mai târziu, aşa cum stă scris în Vyatka Chronicle de la 1174. Şi totuşi, sunt voci care spun că în Polonia se producea aşa ceva încă din secolul al Vlll-lea, însă, deoarece se realiza prin distilarea vinului, licoarea obţinută era mai degrabă un cognac. Prima vodcă poloneză ori­ginală a apărut în secolul al Xl-lea şi era numită gorzalka, utilizată iniţial ca medicament.

In Evul Mediu, băuturile spirtoase erau folosite mai ales în scopuri medicale şi ca ingredient la producerea prafului de puşcă. în secolul al XlV-lea, ambasadorul britanic la Moscova a descris vodca, pentru prima dată, ca fiind băutura naţională a ruşilor, iar la mijlocul secolului al XVI-lea s-a stabilit că aceasta este specifică pentru Finlanda şi Polonia. în acele vremuri, Rusia producea mai multe feluri de vodcă sau „vin fierbinte”, aşa cum mai era numit. Exista „vin obişnuit” care avea calităţi standard, „vin bun” îmbunătăţit şi „vinul boieru­lui” de o calitate superioară. Mai existau şi alte sortimente distilate de două sau de mai multe ori.

In secolul al XV-lea a apărut distilarea făcută într-un recipient mare. Până atunci, îngheţul, condimentarea şi păstrarea îndelungată erau folosite pentru a îndepărta impurităţile. După 1450 s-a tre­cut la producţia pe scară largă, iar primul export al Rusiei a fost către Suedia în 1505. Polonia a început să facă acelaşi lucru un secol mai târziu, princi­palele centre unde se făcea această activitate fiind Poznan şi Cracovia. Din 1716 numai nobilii mai aveau dreptul să deţină o distilerie. în anii următori s-a înregistrat o diversificare a pro­duselor, introducându-se mai multe arome, însă nu s-a înregistrat nici o încercare de a standar­diza produsul de bază.

In secolul al XVIII-lea, un profesor din Sankt Petersburg a descoperit o metodă de purificare a alcoolului prin folosirea filtrării cu mangal. Vodca a devenit din ce în ce mai cunoscută şi mai consumată în secolul următor, mai ales datorită prezenţei în Europa a soldaţilor ruşi din timpul războaielor napoleoniene. Odată cu pop­ularitatea a crescut şi cererea şi, pentru a face faţă necesarului de pe piaţă, a apărut un pro­dus mai uşor fabricat, din piure de cartofi disti­lat.

Băutura unui lifestyle modern

Au fost mai multe tentative de a controla producţia prin reducerea numărului distileriilor de la 5.000 la 2.000 între 1860 şi 1890 care au eşuat şi, de aceea, a fost dat un act norma­tiv în 1894, prin care producţia şi distribuţia au devenit monopol de stat în Rusia. S-a făcut acest pas din considerente fiscale, dar şi pen­tru a limita alcoolismul. Abia la sfârşitul secolu­lui, după ce distileriile de stat au adoptat un standard de calitate, ceea ce a însemnat şi o garanţie a calităţii, numele vodca a fost în mod oficial recunoscut.

După revoluţia rusă, bolşevicii au confiscat toate unităţile de producţie din Moscova. Urmarea acestei manevre a fost că oamenii care lucrau în această adevărată industrie au emigrat luând cu ei atât tehnologia, cât şi echipamentele. Unul dintre exilanţi şi-a readus la viaţă brandul la Paris folosind versiunea franceză a numelui său, Smirnoff. Acesta a fost ulterior vândut unei companii din SUA, ceea ce a dus la creşterea popularităţii băuturii în Occident. însă abia după 1970 s-a pro­dus un adevărat boom pe aceste pieţe, când s-au lansat mai multe mărci în Regatul Unit şi Statele Unite. Acest fenomen a coincis cu revoluţia culturală în ţările amintite. Cu o generaţie tânără mai bogată şi cu un stil de viaţă mai relaxat, capac­itatea băuturii de a se amesteca a ajutat-o să aibă cât mai mult succes. Cocktaile-urile cu vodcă sunt la fel de populare ca şi cele cu gin şi se servesc în aceleaşi cercuri şi baruri exclu­siviste din toată lumea.

Câte un pic, pic, pic

Europenii au băut şi au apreciat vodca se­cole de-a rândul dintr-un pahar mic, fără gheaţă. De curând, însă, americanii au recunoscut că servesc preţioasa licoare la fel cum servesc şi scotch-ul. Vodca poate fi distilată din mai multe produse cum ar fi grâul, secara şi cartofii. Cea obţinută din grâu este mai uşoară, cea care are la bază secara este mai robustă şi mai înţepătoare, iar cea de-a treia are o textură mai cremoasă. Vodca de cea mai bună calitate este distilată şi filtrată de mai multe ori. Degustarea se face în mai mulţi paşi. Primul pas: selectaţi o varietate de 3-4 sortimente de cea mai bună calitate. Răciţi-o în frigider pentru a fi mai vâs­coasă şi a avea un gust mai clar. Pasul doi: turnaţi în pahar. Pasul trei: ridicaţi paharul şi mirosiţi conţinutul pentru a simţi aroma, cea a unei băuturi de cali­tate este soft şi va avea numeroase sub­tilităţi. Pasul patru: beţi puţin, dar nu înghiţiţi imediat, duceţi licoarea spre cerul gurii pentru a-i simţi textura. Pasul cinci: înghiţiţi. De fiecare dată când beţi, este bine să urmaţi aceşti paşi pentru fiecare sortiment, ceea ce vă va lua 5-10 minute.

Un cocktail american, cu nume rusesc

Cel mai cunoscut cocktaileste Bloody Mary făcut din vodcă, suc de roşii, suc de lămâie, piper negru, sos Worcestershire, sos Tobasco şi sare. Acesta a fost inventat de un barman american, Fernand Petiot, în 1920, la Harry’s New York Bar din Paris. Reţeta originală prevedea doar amestecul unor cantităţi egale de băutură şi suc de roşii, dar în 1934, tot Petiot a fost cel care a adăugat piper negru, sos Worcestershire, sos Tobasco şi suc de lămâie pentru a-l face mai condimentat. A făcut asta pentru clienţii săi de la barul King Cole din New York. Tot atunci, el a scris: „Unul dintre colegii mei a sugerat să numim băutura Bloody Mary, deoarece îi reamintea de Bucket of Bloody Club din Chicago şi de o fată de acolo pe nume Mary.” Imaginaţia fără limite a barmanilor a creat şi alte cocktail-uri pe bază de vodcă, având nume la fel de inge­nioase: Moscow Muie, Salty Dog, Sex on the Beach, White Russian sau Blue Monday.

Gustaţi produse tine sl de calitate

Fmlandia. De la o sin­gură sămânţă de orz şi până la produsul final, pro­cesul de producţie a Finlan- dia Vodka este o tehnolo­gie eficientă, igienică şi cu un control al calităţii ex­trem de minuţios. Producţia de alcool pe bază de cereale, ingredientul de bază al Finlandia Vodka, are loc într-un sat din Koskenkorva, unde Altia Corporation, compania producătoare, deţine o distilerie dintre cele mai sofisticate din lume. Produsul final este un alcool cu o tărie de 96,5%. întregul proces, de la realizarea pastei de cereale şi până ce pro­dusul final iese din coloană, durează aproxi­mativ 50 de ore. Alcoolul este transportat apoi cu trenul către fabrica de la Rajamaki şi amestecat cu apă glaciară pură de izvor, pentru care este renumită Finlandia Vodka. Apa folosită pentru obţinerea acestei băuturi este atât de pură încât nu mai necesită nici un alt tratament. Ea este filtrată natural prin morenele formate în Era Glaciară. Vodca nu se îmbunătăţeşte odată cu vârsta, ci cu inovaţia. Din fericire, este ceea ce distileria şi pro­ducătorul Finlandia Vodka ştiu cel mai bine.

Absolut. Exportată prima dată în 1978, Absolut a devenit imediat una dintre cele mai bine vândute vodca premium în lume. Este povestea unui succes peste noapte, dar totul a început în 1879 când Lars Olsson Smith a intro­dus un fel de vodcă numit Absolut Rent Branvin, produsă folosind o metodă de distilare rev­oluţionară. Fără să ştie, a lansat ceea ce un secol mai târziu va deveni Absolut Vodka. Pentru că nu şi-a luat un permis de a comer­cializa produsul în Stockholm, a deschis primul magazin pe insula Reimersholme, chiar la mar­ginea oraşului. îşi vindea vodca oferind un drum cu barca din oraş pe insulă, o iniţiativă de mar­keting remarcabilă pentru acele vremuri. După succesul în ţara de origine şi în SUA, băutura a fost introdusă în multe ţări din Europa, Asia şi Pacific începând cu mijlocul anilor ’80. încă de la început conceptul de marketing a impus anu­mite standarde, concentrându-se exclusiv asupra sticlei. Primul advertisement, Absolut Perfection, a fost publicat în 1980.

Taguri:

Comentarii

  1. Awesome website…

    Really nice blog. I will check back for more information on this subject later….

  2. Awesome website…

    Really nice blog. I will check back for more information on this subject later….

Comenteaza