- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Republica Del Sol

I se mai spune şi Republica Soarelui. Dar, proba­bil, acesta-i ultimul lucru pentru care este cunos­cută.

Havanele, romul şi mai ales, Fidel Castroau făcut-o cele­bră. Din cândîncând, au iubit-o câte un Hemingway, Marquezsau Maradona. Ce com­binaţie exo­tică! Plaje fărăde sfârşit, Marea Caraibelor, soare, cald şi bine, ceva istorie, ceva tradiţie… Asta-i Cuba: un adevărat Paradis turis­tic (desco­perit de puţină vreme şi de români).

Varadero Beach

Daca vrei sa mergi în Cuba, trebuie sa începi cu Varadero Beach. Unu, este aproape de Havana (şi aşa împuşti doi iepuri dintr-un foc), doi, este cea mai cool zona turistica din Republica del Sol. Situata în cea mai nordica parte a insulei, se întinde de-a lungul celor 22 de kilometri de nisip alb şi fin ai Peninsulei Hicacos. Nisipul mai are o calitate: păşeşte delicat într-o mare surprinzator de calda, ce pare sa închida în reflexele ei tonuri incompa­rabile de albastru.

Varadero a devenit staţiune în anii ’40, când înaltele clase cubaneze au deprins de la americani gustul de a pierde vremea la soare. Abia în ultimii zece ani, a cunoscut însa o dezvoltare turistica fara precedent. Plajele au con­stituit, dintotdeauna, atracţia numarul unu a zonei, dar Varadero are multe de oferit. Peşteri şi un şirag de chei la care se poate ajunge uşor, plus un relief virgin, foarte bine întreţinut. Apoi, Cardenas şi Matanzas, cele doua oraşe din apropiere, împreuna cu Peninsula Zapata şi celebrele bai de SPA de la San Miguel, ofera o serie de atracţii culturale, istorice şi naturale. Evident, scuba-divingul, yachtingul, pescuitul la mare adâncime şi alte sporturi nautice sunt foarte cautate în Varadero.

De altfel, plajele de la Varadero sunt cele mai vizitate locuri ale Repu­blicii del Sol. Pâna la Havana sunt doar 130 de kilometri, pe care-i poţi strabate uşor cu o maşina închiriata (în plus, ai ocazia sa vezi cu ochii tai cum o duc cubanezii). Daca nu-ţi place aven­tura, poţi alege avionul, aeroportul Juan Gualberto Gomez aflându-se pe şoseaua care leaga Varadero de Matanzas.

Sa vedem: eşti cazat la unul dintre nenumaratele cluburi paradiziace din Varadero Beach. Ai vreo patru zile de când te tot… legumeşti la soare, ai explorat toate cele câteva zeci de piscine ale clubului respectiv, ba te-ai aventurat şi-n mare, deşi pancartele, pe care se afla desenat un rechin cu gura larg deschisa, sunt deosebit de sugestive. Ai vizitat deja 10% dintre restaurantele la care ai acces liber (graţie braţarii magice, care-ţi deschide toate uşile – doar de asta ai ales un hotel cu regim all-inclusive!)... Seara ai participat la toate spectacolele oferite de showmen-i buclucaşi. Şi totuşi. Parca ai mai face şi altceva. Îmmm! Poate o partida de golf. Clubul nu-i departe (în Penas de San Bernardino) şi are faima de a fi construit de arhi­tectul Les Furber, membru al com­paniei canadiene GolfDesign Services. Evident, daca eşti începator, poţi învaţa diverse stiluri de golf cu un pro­fesor instruit. Dupa ce vizitezi şi Club House, locul unde se întâlnesc jucatorii dupa sesiunile de golf, o iei uşor spre staţiune, mulţumit de sine şi cu o foame greu de stapânit. Laşi pe partea stânga Cabaretul Tropicana Matanzas, versiune a celebrului Tropicana Cabaret de la Havana, cu promisiunea de a reveni aici într-o noapte. Nu mai rezişti pâna la hotel şi intri în Buenavista, una dintre sutele de cafeterii care-ţi ies în cale. Alegi seafood şi ceva delicatese cubaneze. Ma rog, daca vrei senzaţii noi (şi tari), poţi merge la El Colibri sau în La Boca, cele doua restaurante specializate pe carne de crocodil.

Le ai sau nu cu diving-ul, vrei sa vezi ceva senzaţional. Trebuie sa ajungi la Groapa Azul Ojo del Megano, o peştera adânca de 70 de metri, cu­noscuta pentru cascadele neliniştite, recifurile de corali şi bancurile de peşti multicolori. Localizata pe stânci, aproape de plaja Cadiz, chiar lânga Villa Clara. Apoi, mai sunt vreo trei marine – Chapelin, Darsena de Vara- dero şi Gaviota – care ofera condiţii excelente de scufundat, unde mai pui ca tot acolo gaseşti în permanenţa barci convenabil de închiriat, instructori personali, centre de diving etc. Adâncurile marii îţi dezvaluie peste 40 de tipuri de corali, o mare diversitate de peşti, languste, creveţi, crabi, broaşte ţestoase şi peste 70 de tipuri de moluşte. Nu trebuie ratat parcul ma­rin Cayo Piedras del Norte, singurul de altfel de acest fel în Cuba, întins pe o suprafaţa de 4 mile marine la patrat.

Ar mai fi rezervaţia ecologica Punta de Hicacos, în cadrul careia poţi vizita peştera lui Ambrosio şi pe cea a Musulmanilor, pe pereţii carora s-au pastrat câteva zeci de picturi primitive ale aborigenilor. În Laguna Mangon ai ocazia sa te întâlneşti cu Patriarhul, un cactus batrân de peste 600 de ani. Şi daca ţi-e dor de ceva istorie, poţi merge pâna la Matanzas, oraş al poeţilor fondat în 1693, cunoscut şi pentru podurile care au îmbogaţit urbea. I se mai spune Atena sau Veneţia Cubei. Aici, pe o plaja mag­nifica, a luat naştere ritmul popular cubanez: Danzon. Mai exista Muzeul Farmaceutic şi Muzeul Oscar Maria de Rojas, ambele deschise la începutul secolului al XX-lea.

E interesant de spus ca Varadero împreuna cu Havana (capitala Cubei) aduna peste 70% dintre vizitatorii care ajung în Republica del Sol.

Infoagenţii

Butterfly Tourism (www.butterfly.ro [1]) tel.: 223.78.03/223.78.86

Cuba – Varadero – Hotel Playa Alameda Varadero 5* -1.800 de euro

Pachetul include:

Transport cu avionul Frankfurt- Cuba şi retur

Transfer aeroport – hotel – aeroport

14 nopţi cazare în camera dubla cu all inclusive

Prestige Tours (www.prestigetours.ro [2]) 319.77.94

Cuba – Cayo Coco – Hotel Sol Caya Coco 4* – 1479 de euro

Pachetul include:

Transport cu avionul Frankfurt – Cuba şi retur

Transfer aeroport – hotel – aeroport

14 nopţi cazare în camera dubla cu all inclusive