- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Restaurant: Bolta rece, o tradiţie începută în 1889

După un periplu culinar internaţional făcut timp de câteva numere, la rubrica Unde ieşim, ne-am gândit că este binevenită o revenire la matcă, adică la preparate româneşti, fiindcă, nu-i aşa, gustul de acasă nu se uită. În Capitală sunt multe restaurante cu specific românesc, oferta e bogată şi ai de unde alege. Am optat pentru Bolta rece, un restaurant care are un nume cu o rezonanţă aparte, cu o istorie care începe la 1889 şi continuă să se deruleze într-un evantai de preparate româneşti şi astăzi. Fiind foarte aproape de Parcul Herăstrău, localul este ideal pentru o seară romantică, o întâlnire de afaceri, dar şi pentru un prânz copios. De primăvara devreme şi până toamna târziu, terasa Bolta rece îşi deschide larg porţile pentru toţi cei care adoră să ia masa afară sub o umbreluţă sau un stejar bătrân.

Sunt trei motivele pentru care merită să iei masa la Bolta rece: are o terasă generoasă, cu peste 100 de locuri, umbrită de doi copaci seculari; la Bolta rece găseşti cea mai mare paletă de peşte românesc: crap de Dunăre, somn, şalău, păstrăv etc. şi doar aici veţi găsi batog de somn (realizat din somn file trecut prin fum cald şi rece în afumătoarea restaurantului) după o reţetă a vestiţilor fraţi Chivu; iar un al treilea motiv îl reprezintă faptul că doar aici puteţi comanda renumitele braşovence, un fel de replică la lasagna italieneşti – preparatul se face în bucătăria restaurantului din anii ’70 încoace.

Pe lângă terasa rămasă din 1889, dar renovată astăzi, se înalţă clădirea restaurantului, clădire nouă 100%, mult mai mare şi mai spaţioasă decât vechiul imobil al restaurantului în care se intra din str. Emanoil Porumbaru şi care a fost închis. Acum intrarea la Bolta rece se face din str. Popa Savu. Restaurantul are două saloane şi o cramă. Situat la parterul restaurantului, salonul Intim are o capacitate de maximum 60 de persoane, fiind soluţia optimă pentru un dejun de afaceri, o cină festivă sau pentru organizarea unui eveniment restrâns într-o atmosferă de rafinament şi lux. Salonul Imperial este într-adevăr de dimensiuni imperiale, are o capacitate de 200 de locuri la mese rotunde sau 350 de locuri în regim de cocktail şi reprezintă piesa de rezistenţă a noii locaţii Bolta rece. Mesele rotunde şi, în general, mobilierul din lemn masiv, mocheta elegantă, stucatura veneţiană, totul în nuanţe de alb şi bej, precum şi ringul de dans îl recomandă pentru evenimente cu adevărat speciale precum o nuntă sau o petrecere corporate. Cu o capacitate maximă de 120 de locuri şi cu o arhitectură elegantă şi impunătoare, crama, aflată la demisol, este spaţiul ideal pentru organizarea oricărui tip de eveniment.

La Bolta rece meniul este atât românesc cât şi internaţional. Maestrul bucătar Constantin Titel orchestrează întreaga activitate din bucătărie pregătind, evident, pentru doritori, faimoasele braşovence – 18 lei/porţia, dar şi multe alte minunăţii. Dintre specialităţile care reprezintă mândria localului trebuie neapărat încercate: ficat de gâscă cu sos franţuzesc – 59 lei/porţia, piept de curcan cu sos marsala şi portocale – 38 lei/porţia, file de şalău cu sos meunière – 28 lei/porţia, icre de ştiucă – 30 lei/100 g, saramură de crap românesc – 24 lei/porţia, steak de vită la grătar cu sos Bearnaise – 42 lei/porţia, piept de raţă fumé – 20 lei/100 g ş.a.m.d. Încă un motiv pentru care lumea caută Bolta rece îl constituie aşa-numitele preparate de zahana, pe care nu o mai are nimeni în Bucureşti, şi care se compune din: creier de vită la grătar – 24 lei/porţia, rinichi de porc, fudulii de viţel – 22 lei/porţia, pastramă de berbecuţ – 24 lei/porţia şi cotlete din miel – 30 lei/porţia.

Orice preparat, fie el cât de gustos ar fi, alunecă mult mai bine alături de un vin bun. La Bolta rece veţi găsi numai vinuri româneşti: Chateau Domenii, Vinul Cavalerului, Puricani, albe sau roşii, de la 33 lei/750 ml la 90 de lei/750 ml. Nu putem încheia acest festin fără a încerca măcar unul dintre numeroasele deserturi marca Bolta rece. Să gustăm din plăcinta de casă cu brânză dulce şi stafide –10 lei/porţia, sau din clătitele siciliene (măr copt cu scorţişoară, nucă şi stafide învelit în clătită) – 14 lei/porţia? Sau mai bine optăm pentru piersică Bolta rece (piersică pané cu îngheţată şi sos de ciocolată sau vanilie) – 15 lei/ porţia? Indiferent de alegere, vă asigurăm că experienţa va fi delicioasă.

foto Alice-Claudia Gherman