- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

RESTAURANT: Kopel’s mută prânzul din caserolă în farfurie Uhmmm!

Ou copt cu legume în vas de ceramică, sufleu de pâine cu unt, despre saramură: mură-n gură, trăsnăi culinare povestite şi făcute de Viorel Copolovici pe blogul său. Un blog gustos cu trafic intens. Un prânz din caserolă.ro pregătit on-line, dar savurat cu adevărat off-line, în restaurantul Kopel’s.

Mâncărurile pe care le vezi cum se pre gătesc, dar nu le guşti, nu sunt la fel de convingătoare precum cele pe care le-ai încercat cu guriţa ta. Prin urmare, e firesc ca un blog culinar care face furori printre gurmanzi – fiindcă autorul are talent la scris şi reţetele sale inedite promit mult – să capete şi mai mare credibilitate când preparatele trec din spaţiul virtual în cel „în carne şi oase“. Asta s-a întâmplat la restaurantul Kopel’s: prânzul din caserolă.ro s-a mutat în farfurie. Pe bune! Oricine doreşte poate să-l testeze trecând pragul Kopel’s. Amfitrion este chiar autorul blogului – Viorel Copolovici. El şi-a transformat pasiunea – gătitul, în afacere.

Kopel’s nu e un restaurant dintre cele cu care ne-am obişnuit: plin de ifose şi incuri. Aici vii să te simţi bine fără să fii obligat să-ţi iei costumul la patru ace, fără chelneri cuvioşi ca la biserică şi fără un meniu fix ori unul clasic: ciorbă de burtă, şniţel şi papanaşi. Kopel’s e primitor ca un bunic, curat şi intim precum o casă bine întreţinută, şi artist până în ultimul strop de sos din farfurie. Proprietarul-bucătar, om de comunicare şi marketing, se plimbă printre oaspeţi şi îi întreabă pe fiecare ce-i pofteşte inimioara. S-ar putea chiar să le şi servească masa. Sau chiar să spele vasele, dacă e cazul. Nu e un moft. E pur şi simplu un alt mod de a aborda afacerea numită restaurant şi clienţii aferenţi.

Un împătimit al reţetelor originale, blogger-ul bucătar îşi desfată clientela cu preparate sofisticate şi nume amuzante: prăjitura cu cremă de brânză denumită Uhmmm! (că aşa s-au minunat clienţii când au gustat din ea), păstrăvul Trout&Partners (numele uneia dintre cele mai importante reţele de companii de consultanţă de marketing din lume) sau Amsterdam salmon sauce (somon cu sos olandez şi frunze de salvie), Grapes of Joy (fructe de mare cu sos de ghimbir) sau piept de pui The Real Deal. Nu o să găseşti aşa ceva nicăieri în Bucureşti, afară de Kopel’s.

Meniul zilei la restaurantul descărcat de pe blog în realitate costă rezonabil 22,5 lei (felul unu şi doi, plus o băutură), meniul vegetarian costă 19,9 lei (felul unu şi doi, plus o băutură), iar un muşchi de vită la grătar preparat à la Copolovici, fraged şi în sânge, costă 36 de lei.