- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Restaurant: La Berbecu’, minunile bucătăriei româneşti

Cum, domnule, La Berbecu’? Chiar aşa, la berbecu’. Ce, berbecul nu e bun la frigare? E perfect şi se asociază bine cu un vin de Beciul Domnesc. Mai vrea omul să mănânce şi tradiţional româneşte, nu numai delicatese de pe alte meridiane. Şi unde să te duci dacă eşti în zona Grădinii Icoanei şi eşti înconjurat de restaurante care mai de care mai pretenţioase şi cu fiţe? Păi, cum unde? Fireşte că La Berbecu’! Un restaurant cu specific tradiţional românesc 100%.

La Berbecu’ nu este atât un restaurant unde să îţi dai o întâlnire de afaceri pretenţioasă, ci mai degrabă un local unde te poţi întâlni cu prietenii spre a evada din zgomotosul Bucureşti, cu sentimentul că ai ieşit undeva la o cabană, în munţi. De altfel, primii proprietari ai restaurantului au călătorit mult prin munţi şi au mâncat adesea la stâne, unde au fost impresionaţi de mâncărurile tradiţionale pregătite de ciobani, hotărând să-şi deschidă în Capitală un restaurant cu meniu inspirat din bucatele preparate la stână. Chiar dacă La Berbecu’ şi-a schimbat acum un an proprietarul, tradiţia s-a menţinut – La Berbecu’ găseşti preparate pe care doar dacă mergi la stâne le mai poţi gusta, altminteri, nicăieri în Capitală nu le întâlneşti.

La berbecu’ înseamnă restaurant, terasă, cramă şi berărie, toate la un loc. Două saloane dotate cu aer condiţionat, zugrăvite în culoarea galbenă, cu draperii şi perdele moderne în nuanţe de roşu, portocaliu şi galben îşi întâmpină clienţii dornici să scape de căldura de afară, amintind de bistro-urile franţuzeşti. Pereţii sunt decoraţi cu grafică semnată ­­

D. Ghinea, reprezentând diverse locaţii din Bucureştiul interbelic. Sunt câte ­

25 de locuri în fiecare dintre saloane – unul pentru fumători, celălalt pentru nefumători. Atmosfera e plăcută şi primitoare. Dacă, totuşi, vreţi să serviţi un cotlet de berbecuţ într-o atmosferă ceva mai rustică, atunci în berăria de la mansardă vă este locul. Acolo mesele sunt de lemn masiv pe băncuţe de tipul celor întâlnite în cabanele de munte, capacitatea berăriei este de 60 de locuri. Sau, o altă opţiune, ar fi bine să mergeţi la o masă din crama de la subsol, unde întreg decorul aminteşte de casele ţărăneşti vechi şi unde puteţi degusta în tihnă un vin românesc de calitate. În cramă sunt 20 de locuri. Terasa, cu o capacitate de circa 30 de locuri, este deschisă tot sezonul cald. V-aţi aşezat? Acum puteţi comanda. Maeştrii bucătari Mariana Cristache şi Gabriel Călina vă stau la dispoziţie cu bucate tradiţionale româneşti, între care cele preparate din carne de berbec sunt la mare cinste.

La Berbecu’, este clar, nu e recomandat vegetarienilor. O spune numele restaurantului. O spune meniul decum îţi arunci ochii pe el. Chiar de la prima pagină. Că sunt gustări calde, că sunt gustări reci, toate au carne în ele. Platou cald La Berbecu’ – caşcaval pané, bulete de creier, cârnaţi proaspeţi, gujon de pui, ficăţei de pui cu vin şi usturoi, ciuperci la grătar, murături asortate – 30,50 lei, dacă spui bulz ciobănesc ai, musai, costiţă afumată, kaiser, ouă, brânză de burduf, telemea de vacă, mălai, ulei şi condimente – 10,50 lei. Dacă alegi platou rece La Berbecu’, atunci sigur, găseşti pe platou: şuncă afumată, babic, ghiudem, kaiser, pastramă de porc şi de berbec, tobă, slănină, şorici, ardei gras, ceapă roşie, măsline, roşii, zacuscă, verdeaţă – 29,50 lei. Aşadar, când te hotărăşti să mănânci româneşte, înseamnă că vrei să mănânci carne. Afară de câteva garnituri, salate şi desert, totul are carne.

Bucătarul vă recomandă cu mare căldură specialităţile casei: Cotletul de berbecuţ ca la stână (cotlete de berbecuţ, ciuperci, pastă de tomate, vin alb, unt, ouă şi brânză) – 22,50 lei, cotlet de berbecuţ la grătar – 20,00 lei, frigărui de berbecuţ 20,50 lei (din pulpă de berbec, ulei, vin alb, usturoi, condimente) sau pastramă de berbecuţ cu mămăliguţă (pulpă de berbec, ulei, vin alb, usturoi, condimente, mămăliguţă) – 21,00 lei. La un asemenea meniu merge bine vinul casei, la carafă, sau, şi mai bine, un vin de la Beciul Domnesc, Murfatlar, Recaş, Cotnari, Jidvei ori Vinarte, or, de ce nu, o bere la halbă, sus în berărie. Puteţi începe masa, evident, şi cu o horincă veche de Maramureş din prune/mere, 80 ml – 8,50 lei. La desert merg clătitele cu nuci şi miere sau o salată răcoritoare din fructe. Minunile bucătăriei româneşti sunt multe La Berbecu’, dacă nu vă place carnea de berbec, există grătare şi preparate cu carne din porc, vită, pui şi peşte. Preţurile nu sunt mari, iar meniul bogat şi atractiv – muşchi de porc împănat la gră­tar – 16 lei, castel de pui (piept de pui, caşcaval, şuncă presată, ciuperci, roşii) – 21 lei, păstrăv la grătar cu lămâie şi unt – 21 lei, an­tricot din vită cu sos de vin şi soté de legume – 16 lei. Poftă bună!

foto Octavian Tibăr

Vedetele meniului La Berbecu’ sunt: cotlet de berbecuţ cu ciuperci şi cartofi rustici; sărmăluţe în foi de viţă cu costiţă şi mămăliguţă; păstrăv la grătar cu unt şi lămâie.