- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Restaurant: La Boema inegalabil şi rafinat

Vă întrebaţi mereu Unde ieşim când oferta de restaurante din Capitală este tot mai variată? Ei bine, un posibil răspuns ar fi restaurantul La Boema. Nu Boema românească din Şoseaua Nordului ci una, mult mai sofisticată, la Rin Grand Hotel, etajul I. Trebuie doar să fiţi boemi, să vă placă să petreceţi timpul liber într-un restaurant elegant şi să fiţi deschişi în a încerca noi delicii culinare. Toate acestea şi ceva în plus – servicii ireproşabile – sunt reunite sub acelaşi nume, La Boema.

În 2007 îşi făcea intrarea în scenă Rin Grand Hotel şi, odată cu el, şi un număr de restaurante amplasate în aceeaşi clădire, printre care şi restaurantul La Boema. Încă de la început localul a atras clientela selectă a Bucureştiului – politicieni, oameni de afaceri precum Cristi Borcea, artişti români, dar şi actori străini ca Steven Seagal ori designeri vestimentari ca Michelle Adam. După sărbătorile de iarnă, La Boema a trecut printr-un scurt proces de renovare, dar acum localul s-a redeschis la Rin Grand Hotel într-un decor şi cu un meniu internaţional şi cu specific mediteraneean cu totul noi.

Designerul Mircea Schlotter a reuşit să creeze, prin elementele de mobilier şi ornamentele folosite, într-un spaţiu foarte mare – circa 214 locuri – o ambianţă deosebit de plăcută. Roşul vişină putredă din draperii, perdele, mocheta de pe jos şi tapiseria scaunelor ca şi amestecul de gri şi roşu închis din tapet sub lumina soarelui de după-amiază conferă localului o notă de eleganţă şi intimitate în acelaşi timp.  Atmosferei plăcute care te întâmpină încă de la intrarea în restaurant i se adaugă servirea ireproşabilă şi amabilitatea personalului.

Ce ar fi însă toate acestea fără meniu? Maestrul bucătar Mihai Pena – un om cu experienţă în arta culinară la hoteluri mari din SUA precum Hilton sau Marriott – şi a sa echipă de circa 100 de oameni au creat un meniu unic între restaurantele bucureştene. „Am dorit să imprim preparatelor o savoare aparte care să ne diferenţieze de tot ceea ce pot găsi clienţii la alte restaurante cu specific internaţional şi mediteraneean“, ne-a explicat maestrul Pena. Bucătarul şef ne-a făcut o serie de recomandări din meniul cu denumiri apetisante. Astfel, la gustări, Mihai Pena recomandă să alegeţi fie o gustare caldă precum ciuperci Portobello la grătar cu mămăligă şi sos de arpagic fie un carpaccio de vinete cu bresada de măgar (specialitate italienească de salam din carne de măgar – n.r.) şi dressing de trufe. Ca supă, bucătarul-şef recomandă să alegeţi croque-bisque de homar (cremă de homar) sau, dacă sunteţi mai tradiţionalist, o supă cremă de ciuperci. În ceea ce priveşte preparatele din peşte, oferta este bogată şi deosebit de atrăgătoare: somon la grătar cu risotto şi ciuperci porcini, barollo cu şofran, doradă în crustă de sare sau şalău Meunier cu orez basmatti şi portocală. La paste puteţi alege: tortellini umplute cu creveţi şi spanac, ravioli făcut în casă cu sos de anghinare ori parpadele cu sos de raţă şi trufe albe. Toate pastele sunt făcute în casă, după reţete italieneşti şi idei originale ale maestrului Pena. Oaspeţii care trec pragul La Boema au posibilitatea să aleagă în fiecare zi alt tip de paste. În materie de preparate din carne, aici Mihai Pena recomandă: muşchi de vită la grătar cu risotto alla milanese şi sos de vin, specialitatea bucătarului – piept de pui marinat cu piure de lime dulce-acrişor astfel preparat încât să încânte întreaga gamă de papile gustative ale clientelei. Tot aici este bine să încercaţi un Chateau Royal cu sos de trufe în cuib de cartofi şi fenel (o rădăcină din planta numită astfel – n.r.).

O masă nu e completă dacă nu avem şi un desert, iar maestrul Pena nu se dezminte nici aici în inventivitate culinară. Tiramisu home made, panacota à la Boema (o panacota specială cu sufleu de vanilie şi piper roşu), papena dulce (specialitatea casei, un fel de prăjitură negresă cu caramel) sau „clătite de viitor“ (clătite servite într-o formă ciudată conică, umplute cu salată de fructe, cremă de zmeură etc.) sau papanaşi à la Chef (compoziţie de papanaşi, dar cu deosebirea că brânza este de capră, cu biluţe de baton de vanilie şi ananas zaharisit). Evident că un asemenea meniu cere băuturi fine. Puteţi începe cu un Hennessey sau un Martel şi să continuaţi cu un vin bun. Oferta restaurantului este şi la acest capitol extrem de bogată. Vinuri albe, roze sau roşii din România, Italia, Spania, Portugalia, Chile sau Noua Zeelandă. Doriţi un Chateau Domenii Blanc – 128 lei. Vreţi ceva mai sofisticat? Alegeţi un Chablis Premier Cru-Bovier – 255 lei sau poate un vin roşu  Chateau Certand Girand 1997 A.O.C. Pomerol Bordeaux – 375 lei. La Boema este restaurantul care satisface gusturile cele mai rafinate în materie de meniu şi băuturi alcoolice.

foto Octavian Tibăr