LIFESTYLE

Restaurant: Mica Elveţie a Bucureştiului

June 1st, 2009, com Comenteaza

Ar fi cazul să vă hotărâţi să mergeţi un pic în Elveţia. Ştiţi, aşa până la Saint Moritz. Nu luaţi bagaje! Nu aveţi nevoie de ele! Asiguraţi-vă doar că aveţi papilele gustative în plină formă. Vă invit într-o călătorie culinară alături de un maestru bucătar elveţian, Jakob Hausmann. Mergem în Mica Elveţie-Saint Moritz din Bucureşti, un loc liniştit şi intim, unde puteţi descoperi un colţ din spectaculoasa Elveţie.

Nu se poate să nu-l cunoaşteţi pe Jakob Hausmann! Nu se poate să nu fi urmărit măcar o dată emisiunea sa, de pe TVR 1, Hai să bucătărim. Iar dacă sunteţi cumva dintre cei care apreciază cunoscutul Campionat de Gătit Internaţional în Aer Liber, care se ţine de vreo doi-trei ani în România, e puţin probabil să nu-l fi remarcat printre membrii juriului acestui concurs culinar. Hausmann nu e doar o vedetă din TVR, ci un bucătar adevărat, ?maestru în arta culinară, un om de afaceri care deţine o companie de consultanţă în gastronomie pentru a-i ajuta pe profesioniştii acestei arte să aibă succes în afacerile cu restaurante.

Primul restaurant  Mica Elveţie-Saint Moritz şi-a făcut apariţia în Capitală în 1998, dar s-a închis şi s-a redeschis sub acelaşi nume în 2006, într-o altă locaţie, iar de atunci clienţii s-au îndrăgostit pur şi simplu de Elveţia. De Mica Elveţie a Bucureştiului.

Jakob Hausmann a dorit să aducă în România un strop din farmecul ţării natale. În acest scop a creat, ajutat de soţia sa Crenguţa Hausmann, un local cald şi primitor, nu departe de Piaţa Presei. „Îmi plac restaurantele mici, care respiră o atmosferă caldă şi transmit asta clienţilor“, poves?teşte Jakob Hausmann. „Ideea a fost aceea de a oferi clienţilor specialităţi din bucătăria elveţiană în funcţie de sezon – există un timp al asparagusului, un timp al salatei etc. – ca în Elveţia, filosofia mea fiind: produse de sezon sănătoase şi gustoase. Pentru a fi un bun bucătar  trebuie să fii creativ, deschis la nou, să vrei mereu să înveţi, să îţi respecţi echipa din respect pentru client, să îţi placă ceea ce faci. Un bucătar este asemenea unui pictor sau compozitor, iar preparatele sunt asemenea unui tablou sau unei melodii. Doar că un bucătar are mai multe ingrediente la dispoziţie decât, să spunem, un compozitor şi notele sale muzicale.“

Într-o casă veche românească a fost amenajat un salon  micuţ şi cochet cu 28 de locuri, plus 48 de locuri pe terasa din spatele casei, în perioada anotimpului cald. În salon, Jakob Hausmann are un colţişor al său din vechea sa bucătărie din Elveţia. Aici îşi primeşte oaspeţii şi se simte precum acasă. Iar oaspeţii săi nu sunt de ici de colo: Jean-Claude van Damme, Gică Popescu, Bogdan Chirieac şi multe alte VIP-uri care au rămas încântate de Mica Elveţie. La Mica Elveţie meniul se schimbă săptămânal. Totul e inspirat din bucătăria ţării cantoanelor. De altfel, în salon tronează mare un tablou cu harta Elveţiei, presărată cu steagurile celor 26 de cantoane, iar în cele patru colţuri ale hărţii sunt patru simboluri foarte dragi lui Jakob Hausmann: steagul Elveţiei la un colţ, semnul heraldic al familiei Hausmann – un leu cu o clepsidră între labe, în altul o floare de colţ, iar în cel de al patrulea însemnele Elveţiei. „Am vrut ca harta asta să îmi amintească mereu de ţara mea“: La gustări oferta este: platou cu carne afumată cu specific elveţian – 78 de lei, roast beef cu sos tartar – 54 de lei, carpaccio de vită – 68 de lei, salată de roşii cu mozzarella – 45 de lei sau file de peşte în sos de bere – 39 de lei. Specialitatea casei? Preparate din carne pe piatră: de la muşchi de vită – 107 lei la piept de pui – 69 de lei, muşchi de mistreţ – 76 de lei, muşchi de urs – 105 lei sau platou cu peşte – 79 de lei. Să nu uităm de specialităţile elveţiene:  Raclette – brânză plus trei feluri de carne – 98 de lei, frigărui de vită – 64  de lei, şniţel umplut – 69 de lei, cârnaţi cu sos de ceapă – 54 de lei. Nu uitaţi să încercaţi Fondue for 2 (fondue cu carne de vită şi patru sosuri – 156 de lei sau fondue cu trei feluri de carne şi ou – 138 de lei). Stropiţi totul cu vinuri româneşti. Iar la desert aveţi de ales între 11 preparate săptămânal, mândria casei fiind fondue de Mascarpone, dar puteţi alege la fel de bine un tiramisu cu fructe de sezon – 18 lei, dar şi un şerbet de lămâie gătit în casă – 13 lei. Ei, ce ziceţi? V-am stârnit curiozitatea? Poftă bună!

foto arhiva Mica Elveţie



Taguri:

Comenteaza