reţetă Viorel Copolovici www.pranzuldincaserola.ro [1] recomandare vin Cosmin Zidurean
Un vin proaspăt si sprinten
- orez alb, cu bob Lung, frumos – o cana;
- ceapa – o bucata mica sau doua fire de ceapa verde;
- usturoi – un caţel;
- tulpina de ţelina ;
- ghimbir – o bucata mica;
- vin alb sec – un paharel;
- supa clara de legume sau de pui – un litru;
- somon afumat – 150 g;
- crema de branza – doua linguriţe;
- piper;
- ulei de masline;
- busuioc si/ sau patrunjel proaspat.
Pasul 1. Faci supă de legume. E bine să ai supa gata pregătită atunci când te apuci de risotto. Din legume fierte bine, pe foc mic, aproximativ o oră si jumătate.
Pasul 2. Cureţi si toci mărunt ceapa, ţelina, ghimbirul si usturoiul.
Pasul 3. Încălzeşti două linguri de ulei de măsline într-o tigaie antiaderentă şi căleşti legumele pe foc mediu, aproximativ două minute.
Pasul 4. Speli orezul, îl usuci într-un şervet de bucătărie curat. Căleşti orezul în tigaie până ce bobul „s-a sticlit”. Nu durează mai mult de 3 minute.
Pasul 5. Pui în tigaie vinul alb şi amesteci încet, cu spatula de lemn, până ce orezul a absorbit tot lichidul din tigaie. Pe foc nu prea puternic, ca să nu se ardă, iar vinul să „dispară” lent.
Pasul 6. Pui apoi primul polonic de supă peste orez şi amesteci. Repeţi acţiunea de fiecare dată când lichidul a dispărut din tigaie. Pui cantităţi mici de supă, pentru a le vedea repede absorbite. Atenţie: bobul nu trebuie să devină prea moale. Pui piper măcinat şi puţină sare.
Pasul 7. Tai din bucata de file de somon afumat cât îţi trebuie, scoţi pielea cu grijă şi îl tai o în cuburi nu prea mari.
Pasul 8. Când orezul e gata, opreşti focul şi amesteci repede crema de brânză. Pui şi ierburi. Încorporezi brânza în risotto amestecând cu spatula de lemn, apoi pui cubuleţele de somon afumat. La final, poţi presăra busuioc proaspăt, tocat sau rupt cu mâna.
Risotto, brânză de capră, somon afumat, basilico… Cam miroase a Mediterană şi nu văd decât un rose să se potrivească la aşa o reţetă. Un rose proaspăt, fructos, sprinten (deci cu aciditate bună). Mâncarea este destul de ieftină, aşa că nici vinul nu trebuie să fie prea scump. Să fie deci un Rapsod roze de la Cramele Rotenberg, 2010. Rezultatul va fi o simfonie în Mi minor, pentru somon şi Merlot.