România arabo-chineză
June 3rd, 2011, Liliana Petrus

Aşa, ca fapt divers… arabo-chinez
- În România există peste 14.000 de societăţi comerciale cu capital arab, în special în turism, alimentare si imobiliare
- Topul afaceristilor arabi consideraţi corecţi cuprinde nume sonore precum Jabri Tabrizi Ahmad, din Timisoara, fraţii Bacriz, din Craiova, sau Khalil Abi Chahine, asociat la F.C. Naţional.
- Lista arabilor controversaţi începe cu Fathi Taher, implicat în scandaluri gen Adevărul, Petromin sau Casa Radio, continuă cu Mohammad Murat, patronul Spring Time, si celebrul, de acum, Omar Hayssam.
- La capitolul afaceri necurate, de-a dreptul, excelează Zaher Iskandarani, condamnat pentru contrabandă cu ţigări si, apoi, dispărut din ţară, Bassel Hatami, condamnat pentru dare de mită, sau arabii implicaţi în Ţigareta II.
- Politic vorbind, arabii din România au socializat, de regulă, cu PSD, via Viorel Hrebenciuc. La Iasi, PSD a făcut chiar publică donaţia comunităţii arabe, în scopuri electorale, în valoare de peste două miliarde de lei.
- În România a pătruns, încet, dar sigur, si mafia chineză, specializată în taxe de protecţie, recuperarea datoriilor si traficul de persoane sau droguri. Triade (crima organizată chineză) si-a trimis, deja, buzduganul: aproape 30 de chinezi au fost măcelăriţi si împachetaţi în valize.
- Pe post de bau-bau, în rândul micilor comercianţi chinezi, sunt cunoscuţi fraţii Chen, trei la număr, anchetaţi, în repetate rânduri, de Poliţia Română.
- Partea ilegală a comunităţii chineze din România s-a închegat cu ajutorul colonelului Salitra, fost sef al Serviciului Pasapoarte si unul dintre întemeietorii complexului Europa. Întâmplător sau nu, colonelul a murit într-un accident de masină.
- Chinezii nu au parte de libertatea presei nici în România. După ce a scris despre un incident din Europa, directorul ziarului Chinezii din România a fost omorât cu un glonţ tras în spate.
- Singura iesire în stradă a unui grup de chinezi din România s-a întâmplat în 2009, când au pichetat Ambasada Chinei, pentru că nu si-au primit salariile, câteva luni la rând. Erau muncitori în construcţii, când s-a încheiat contractul (ei au construit Mall-ul Cotroceni), si-au luat catrafusele si au plecat.
Zhuang Shuyu, vicepreşedintele „China Town”, a venit în România şi ca să-şi mărească familia. În China avea voie doar la un copil.
Spre deosebire de arabi, care bântuie peste tot prin România, îi vezi pe stradă, în magazine, în pieţe, îi simţi, oarecum, ca fiind de pe-aici, asiaticii sunt mult mai retraşi. Deşi avem cea mai mare comunitate chineză din sud-estul Europei, nu ne prea întâlnim cu ea, în viaţa de zi cu zi. S-a aşezat, izolată, la periferia oraşelor, în zona angro, şi rareori iese de acolo. În Bucureşti, de pildă, chinezii sunt grupaţi în Colentina şi Voluntari, cât mai aproape de complexul Europa şi Dragonul Roşu. Buticăresc de dimineaţa până-n noapte, au magazinele lor alimentare, tot acolo, fast-food-urile şi ziarele lor. Nu se amestecă printre noi, decât ca excepţie. Eu, una, nu cunosc pe nimeni care să aibă vreun prieten sau vecin chinez. Şi realitatea asta are, desigur, mai multe explicaţii. Una ar fi că suntem, totuşi, foarte diferiţi. Nu mai buni sau mai răi unii decât alţii, doar diferiţi. Şi, de data asta noi, românii, avem tendinţa de a fi reticenţi la ceea ce nu înţelegem. Cel puţin aşa susţine Cristina Neacşu, PR-ul unui grup de oameni de afaceri chinezi: „Eu am stat câţiva ani în China, ei sunt foarte primitori, foarte drăguţi cu străinii. N-aş putea spune asta şi despre noi, când vine vorba de chinezi. Îi privim ciudat, cu suspiciune, nu facem eforturi să-i înţelegem, să-i acceptăm, aşa cum sunt, nici atât. Si-atunci, sigur, ei se simt respinşi şi se retrag în lumea lor”. O altă explicaţie a izolării ar ţine de faptul că învaţă foarte greu limba română. Cei mai mulţi dintre ei o înţeleg, oarecum, dar o vorbesc puţin, spre deloc. Şi la asta se adaugă, desigur, stilul angro, confuz şi periculos. Mulţi dintre micii comercianţi iau marfa pe datorie, din China, apoi nu mai reuşesc, sau nu mai vor, s-o plătească. Atunci intră în scenă recuperatorii, apar ameninţări, violenţe, ba chiar geamantane cu asiatici, pe lacurile din Bucureşti. Chinezii nu îndrăznesc să apeleze la poliţie, că poate îi mai întreabă si despre altele. Unii au probleme de sedere ilegală în România, alţii nu au documente pentru mărfuri. Si tot asa, un fel de-a soarecele si pisica, în care autorităţile românesti intervin destul de rar. Acestea fiind zise, nici nu ne mai întrebăm de ce chinezii trag obloanele si fug, pur si simplu, când se anunţă câte un control prin Europa, de pildă. Si, de regulă, controalele chiar se anunţă. Prietenii stiu de ce!
Avem, însă, si o veste bună. Si pentru chinezi, dar si pentru noi. În 19 iulie se va deschide China Town, undeva prin Afumaţi. Cel mai mare complex de acest gen din Europa, cu o investiţie de peste 100 de milioane de euro. Un loc în care, în sfârsit, chinezii au condiţii să se desfăsoare civilizat. Si, pe lângă ei, si noi. Vom avea, asadar, 1.500 de standuri cu preţuri de producător, cafenele, restaurante si alte spaţii de relaxare. Ce-ar fi să facem o vizită, în avans? Da, arată promiţător. O pădure de hale, parcări, spaţii administrative si, undeva, în spate, terenul pentru blocurile de locuit, grădiniţă si alte acareturi. În total, o suprafaţă de vreo 80 de hectare. Dincolo de poarta de la intrare, cu motive chinezesti, desigur, ne opresc paznicii. Spunem ce vrem, vine şeful lor. Da, nici o problemă, doar să aprobe conducerea. Intrăm la administraţie, cu traducător. Si tot aşa stăm la taclale cu vicepreşedintele, domnul Zhuang Shuyu. Un personaj simpatic, deschis, o figură luminoasă, de adolescent, deşi a trecut de 40 de ani. Înţelege româneşte, mai şi vorbeşte, pe alocuri, dar nu cursiv. A venit în România în 1998. Stia, de la prieteni, că e un mediu bun de afaceri, destul de sigur, fără evenimente sociale majore. Si-apoi, el iubeşte copiii, ceea ce, în China, nu se mai potrivea. Acum are trei, unul adus de acolo, doi născuţi aici. Merg la şcoli internaţionale, dar vorbesc şi româneşte. Afacerile familiei au crescut de la o firmă de încălţăminte, la început, până la China Town. Dacă s-a integrat? „Aşa-aşa”, ca să-l citez exact. Domnia sa crede că noi suntem mai vestici, glumeţi, prietenoşi, pe când ei, chinezii, sunt mai conservatori, un pic mai reticenţi. Asta nu înseamnă, însă, că nu are prieteni români. Locuieşte, cu familia, într-o vilă, şi păstrează toate tradiţiile din ţara sa. În mare, e mulţumit de viaţa din România. Cu un mic amendament, din zona business: „La voi mult control, mult interzis”.
Ca să vedem o Chină în miniatură, până se deschide China Town, avem de ales între complexul Europa şi Dragonul Roşu. Despre primul s-a tot scris, e o ţigănie în floare, la limita cea mai de jos a subiectului. Aşa că alegem a doua variantă, oarecum mai civilizată. Dar nu prea mult, să nu fie de deochi. Aceleaşi cârpe, genţi şi încălţări de firmă. Aceiaşi asiatici, obosiţi şi speriaţi. De orice control, de orice individ în uniformă rătăcit prin zonă. Ba chiar şi de nişte amărâţi de ziarişti. N-am scos de la ei mai mult de „buna ţiua” şi „nu inţeleţe”. Stiam, dintr-o experienţă anterioară, că sunt mult mai prietenoşi şi, brusc, înţeleg şi româneşte, dacă ziaristul are acordul administraţiei. Aşa că l-am cerut. Doamna Alina Butaş, assistant manager, ne-a spus că nu se poate fără o adresă scrisă. Să facem fotografii, nici atât. Sigur că am făcut, până ne-au reperat băieţii de la pază. Zău dacă înţelegem ce poate fi secret de stat într-un angro chinezesc! Dar pot să fiu cumpărător, nu-i aşa? În scop documentar, evident. Altfel, Doamne fereşte! Si chiar am cumpărat o caricatură de tricou, dacă nu sunteţi cuminţi vi-l fac cadou. Adidas, vezi bine, cu 15 lei, deşi pe un bileţel scria 10. Ei, etichetă, unde vă treziţi!? Domnul Jin, dacă şi-o fi spus numele real, zice că ăla e preţul de angro. A luat banii, i-a băgat în buzunarul pantalonilor şi mi-a întors spatele. Nici vorbă de bon fiscal, o pungă sau alte semne firave de comerţ civilizat.
Cât despre cererea scrisă, pe adresa administraţiei, sigur că am făcut-o. Si am tot sunat, pentru aprobare, câteva zile la rând. Ba nu era directorul, ba nu se putea vorbi cu el, ba ei sunt nişte oameni foarte ocupaţi. Din câte am mai văzut şi noi, la viaţa noastră, comportamentul standard al celor care au de ascuns ceva. Si cum ştim, deja, ce anume, din cultura generală, ne-am lăsat păgubaşi. Om mai vedea, chiar suntem curioşi cât de departe merge ancheta în cazul mafiei româno-arabo-chineze, din Portul Constanţa.
nr. 6 / iunie 2011 Tweet
Best Links 2011…
Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!…
Accident Videos…
If you need a great to watch funny accident videos then check out my site….
Best Links 2011…
I do agree with all of the ideas you’ve presented in your post. They’re very convincing and will certainly work. Still, the posts are very short for starters. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post….
Best Links 2011…
Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossips and web and this is really annoying. A good web site with exciting content, that is what I need. Thank you for keeping this web site, I’ll be visiting i…
Best Links 2011…
What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively helpful and it has helped me out loads. I hope to contribute & help other users like its helped me. Good job….
pakistani girls names Hi there,I enjoy reading through your article post, I wanted to write a little comment to support you and wish you a good continuationAll the best for all your blogging efforts….
Hi there,I enjoy reading through your article post, I wanted to write a little comment to support you and wish you a good continuationAll the best for all your blogging efforts….
OH HAI…
Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll definitely comeback….
I blog quite often and I genuinely thank you for your content.
Your article has really peaked my interest. I am going to take a note of your blog and
keep checking for new information about once a week. I subscribed to your Feed too.
OH HAI…
Thanx for the effort, keep up the good work Great work, I am going to start a small Blog Engine course work using your site I hope you enjoy blogging with the popular BlogEngine.net.Thethoughts you express are really awesome. Hope you will right some m…
led watch Very nice post and right to the point. I am not sure if this is actually the best place to ask but do you folks have any ideea where to hire some professional writers? Thanks in advance :)…
Very nice post and right to the point. I am not sure if this is actually the best place to ask but do you folks have any ideea where to hire some professional writers? Thanks in advance :)…
http://www.eRealEstateSanDiego.com...
Pacific Real Estate Broker serving all of your San Diego county real estate needs. Search Ca homes for sale using our MLS search. Receive email updates of Realtor listings with prices and blog. Whether single-family houses, townhomes, luxury homes, bea…
2011…
Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how can we communicate?…
Phen375 reviews…
That is very interesting, You are an excessively professional blogger. I have joined your feed and sit up for in search of more of your fantastic post. Additionally, I have shared your web site in my social networks! phen375 reviews…