Sahara Olteniei
August 20th, 2012, Liliana Petrus Un comentariu TweetOri n-am prea dat eu pe la şcoală, la vremea mea, ori geografia României s-a schimbat, între timp. Pe bune, eu n-am învăţat că avem deşert!
Acum, la o simplă căutare pe net, puzderie de surse, de la Wikipedia la Gică-blog, mă ameninţă cu Sahara Olteniei. Cică un deşert în toată regula şi care nici măcar nu stă cuminte, la locul lui. Îşi întinde nisipurile, ca o molimă, peste satele şi oraşele din jur. Până la Bucureşti, ar mai avea vreo 50 de ani. Măi, să fie, păi, hai să-l oprim! Sincer, aş prefera fără referendum.
„Nu mai e nici climele ce era odată“
Drumurile prin Oltenia, la 38 de grade plus, n-au nimic poetic în ele. Și, totuși, gândindu-mă eu, așa, cum să vă descriu rânjetul sinistru al arșiţei, prin judeţele Olt și Dolj, am realizat că Nicolae Labiș mi-a luat-o înainte. Fără să vreau, carevasăzică, vă demonstrez și că am fost pe la școală, doar că am lipsit la lecţia cu deșertul: Seceta a ucis orice boare de vânt/ Soarele s-a topit și a curs pe pământ/ A rămas cerul fierbinte și gol/ Ciuturile scot din fântână nămol/ Peste păduri tot mai des focuri, focuri/ Dansează sălbatice, satanice jocuri.
Ar mai fi de adăugat doar nisipul fierbinte, înmulţit de modificările climatice din ultimii ani. De la Dăbuleni încolo, ţi se afundă piciorul în el. Pe uliţi, pe câmpuri, prin curţile oamenilor.
Unii spun că povestea asta cu deșertificarea începe fix în comuna Urzica, așa că intrăm la Primărie, să ne luminăm. De la primarul Ion Spiridon îmi îmbogăţesc vocabularul cu două cuvinte deșertice, ca să zic așa: spulberiș, respectiv nisipuri purtate de vânt, și fragipan, un fel de betonare naturală a solului nisipos, de trebuie să spargi pământul ca să mai poţi planta ceva.
Cu spulberișul ăsta e mare belea, îţi intră în casă, îngroapă culturi, se pune pe rufele întinse la uscat, mănâncă din terenurile roditoare. De aici și ideea că nisipurile nu stau pe loc, se întind, cuceresc noi teritorii: „Dacă nu facem nimic, specialiștii spun că deșertul ăsta ajunge la București, în vreo 50 de ani”, ne sperie primarul. Apoi, ca să vedem că există și soluţii, ne invită la o plimbare prin inelele de salcâmi. Pe drum, ne povestește ce și cum: „Comuna are vreo trei tipuri de teren, cernoziom, apoi unul mai puţin roditor și altul neproductiv, nisip, de-a dreptul. Cel din urmă, vreo 300 de hectare, era numai dune și grinduri. Le-am nivelat, prin 2006, ca să plantăm perdele forestiere de protecţie și să oprim migrarea nisipurilor. Am făcut proiecte și am primit finanţare de la Ministerul Agriculturii. Am plantat salcâmi și plopi, sub formă de inele concentrice, în jurul localităţii. Au mai rămas și goluri, că terenurile sunt ale oamenilor, n-au fost toţi de acord. Dar, oricum, se simte ceva, altfel ne copleșea deșertul”.
Undeva, pe câmpuri, coborâm din mașină. În faţă, teren pârjolit, cât vezi cu ochii. În stânga și dreapta, salcâmi firavi, în copilărie. Se luptă și ei, cât pot, cu un sol neprietenos. Totuși, vreo 85% s-au prins, au scăpat spre pădure. Într-o companie ciudată, ce-i drept, sugerând deșertul: ciulini cât copacii, nisip cât cuprinde, plante schimonosite de arșiţă, cu frunze ghimpate. E un fel de care pe care, aproape înduioșător. Noi pariem, evident, pe salcâmi, primarul, de asemenea. Mai mult, a vorbit cu niște investitori și vrea să construiască aici, în pădure, un azil de bătrâni. Se pare că, de nu m-o lua spulberișul, între timp, am un loc rezervat.
Chiar dacă nu se pricep la încălzirea globală și la modificările climatice, localnicii simt, pe pielea lor, că vremea s-a schimbat, în ultimii ani. Nu înţeleg de ce nu mai există patru anotimpuri și nici de ce seceta a tăbărât, așa, pe capul lor. Ioana Boboc susţine că n-a pomenit veri mai lungi și mai pârjolite ca acum: „Am 84 de ani, muică, și nu văzui așa uscăciune de când mă știu! Nici strop de ploaie, din luna mai, zici că ne-a uitat Dumnezeu! Pe câmp e nisip catâros, toate s-au uscat, porumbul e secătură, l-am tăiat pentru vite. Nici în grădină nu-s sănătoase, deși udăm din fântână, roșiile și ardeii arată ca vai de lume, sunt seci, fără gust. O să ajungem muritori de foame, că noi, pe-aici, doar din agricultură trăim. Ceva s-a întâmplat cu vremea asta, că nu mai avem decât iarnă și vară, amândouă rele și lungi. Dacă nu ne ajută cineva, cumva, în doi-trei ani pierim, îngropaţi în nisipuri. Eu oricum sunt pe ducă, da-i păcat de ăi tineri”.
Datele oficiale ale Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Craiova spun că Sahara Olteniei se întinde pe aproximativ o sută de mii de hectare, în sudul judeţului Dolj. Sigur că n-o să bântuim chiar pe toate coclaurile, dar ne-am propus să ajungem în localităţile cele mai calamitate: Urzica, Daneţi, Brabeţi, Mârșani, Dăbuleni. Constantin Spiridon, primarul din Daneţi, ne asigură că și pe-aici planul la deșert a fost îndeplinit: „Din 8.500 de hectare de arabil, peste 40% e teren deșertificat. În 1970, când s-a făcut sistemul de irigaţii Sadova-Corabia, au defrișat toate pădurile din zonă. Așa că am rămas în voia nisipurilor, terenurile s-au aridizat. Nu ne ajută nici vremea, uitaţi-vă ce temperaturi avem, nu mai sunt patru anotimpuri distincte. Altădată mai erau niște ierburi, ceva vegetaţie, acum e pustiu, ca pe lună. Nivelul pânzei freatice a scăzut cu patru metri, în ultimii ani, totul se usucă. Ploaia ne ocolește, sistematic, am înţeles că e o problemă de distribuţie a norilor de ploaie. Azi noapte, de pildă, în zonă a fost potop, la noi n-a căzut nici o picătură”.
Păi, hai să vedem și deșertul de-aici! Și iar drumuri de nisip, dune și grinduri, un safari de vreo 50 de kilometri, în pustiu. Apoi rămășiţele sistemului de irigaţii, din care s-a furat până la ultimul șurub. Ca să fie peisajul complet, niște viitori beduini își pasc turmele de capre. Acuma, să fim bine înţeleși, o fi el deșert, dar nu-i ca-n Sahara. Am fost și acolo, Doamne ferește! Pe-aici, de bine, de rău, pe dunele de nisip mai cresc „două fire, două paie”, mai e un covor de fostă vegetaţie. Drept e că nu folosește la nimic, dar măcar mai ţine nisipul ascuns și pe loc. Să nu-ţi rânjească, așa, gol și ameninţător și, mai ales, să nu se spulbere peste terenurile cât de cât roditoare. Că nici ele nu se simt prea bine. Viţa-de-vie n-are rod, lucerna e uscată, porumbul a încremenit înainte de știuleţi, floarea-soarelui pare câmp de tăciune. Tocmai când mă întrebam cum se descurcă oamenii ăștia, de vreme ce trăiesc doar din agricultură, văd un ţăran alergând după noi, prin norul de praf lăsat de mașină:
„Crezui că sunteţi hoţii, ieri mi-au furat motopompa, vă văzui și hai să întreb”, zice Lionică Mitran, gâfâind de atâta alergătură. Ne pare rău, mai avem de învăţat până la hoţie, noi doar scriem. Dar cum se trăiește pe-aici?
„Greu, doamnă, nu mai e nici climele ce era odată. Mie mi s-a uscat toate cele, n-am bani de irigat, numai o udare la porumb mă costă 10 milioane. De unde? Noi trăim din alocaţia copiilor și din pensia ălor bătrâni. În vara asta e prăpăd, n-am decât niște pepeni. Și nici pe ăia nu știu cum să-i vând, n-am unde, la Craiova, în piaţă, mi-a cerut 9 milioane pe lună, pe o tarabă”.
Rodica Șubalie pare ceva mai avută. A câștigat, din pepeni, cam 200 de milioane. În bani vechi, că oamenii de pe-aici nu le au cu ronii. Deși par mulţi, la prima vedere, femeia ne asigură că nu-i ajung până-n vara cealaltă:
„Gândiţi-vă că e tot venitul nostru pe un an, din el trăim, cumpărăm mâncare, plătim curent, telefoane, toate alea. Apoi, în primăvară, ne trebuie bani de arat și sămânţă. Și copiii cer, la școală, am doi băieţi. Aș vrea să înveţe carte, măcar ei să scape din deșertul ăsta. Dar nu cred că am cu ce să-i trimit la oraș, acolo e pe bani. Ne omoară seceta, verile astea fără sfârșit, nisipurile vânturate peste noi. Când se spulberă, nici nu vezi să mergi pe uliţă”.
Cam așa stau lucrurile și pe la Brabeţi, în zona numită Perdeaua lată, unde, pe vremuri, a fost pădurea Coroanei. Titu Lupu, consilier la Primărie, susţine că pustietatea asta de nisip altădată era roditoare: „Aveam un sistem de irigare englezesc, era blestem de porumb și grâne, puteai să-ţi pui și în cap. Toate astea s-au distrus, au mai tăiat și pădurile din jur, a mai venit și modificarea de climă. Așa că iată-ne în deșert, tinerii fug care-încotro, cred că un sfert dintre localnici sunt prin străinătăţi”.
Târle de oi și capre, adică stâne, pârloage cât vezi cu ochii, respectiv teren nisipos, necultivat. Nea Titu zice că putem lua cu hectarele, că ţăranii îl dau și degeaba, numai să aibă cui.
„Noi vrem pământ” s-a transformat în opusul lui, e o adevărată povară. Că, așa sterp cum e, nici nu-ţi vine să-l lași în pustie, dacă tot îl ai. Gheorghiţa și Valeriu Lupu ne oferă un exemplu tragic, în acest sens. Vin într-o căruţă, hurducăind prin nisipuri, de la vreo cinci kilometri de sat. Acolo au o „amăreală” de teren, vreo 70 de arii de „secătură”. „Am pus niște secară, ce să facem, ziceam să ne cârpim și noi puţin. Praful s-a ales de ea, e uscată, am tăiat-o pentru cal”, povestește femeia. Bărbatul e paralizat, se poate mișca doar cu un cadru, uite-l, în căruţă. Dar asta nu înseamnă că nu muncește: „Stau în fund, uite-așa, și tai cu secera, ce să fac? Trebuie să trăim și noi, cumva. Am o pensie mică, de handicap, patru milioane. Am căzut de pe schelă, lucram la irigaţii, dar nu m-au trecut la accidente de muncă, au profitat că eram în comă”.
La Mârșani se spune că ar fi cele mai sinistre furtuni de nisip din zonă: „Când suflă vântul, cu spulberiș, nici nu te poţi ţine pe picioare”, povestește Ana Drăgan, inspector agricol.
„Și partea proastă e că nisipurile astea contaminează și terenurile bune, de nu se mai face nimic. Avem vreo trei mii de hectare de teren deșertificat, suntem zonă defavorizată. Unii vin și cumpără, ca să-și ia subvenţii. Un singur investitor, însă, a și mișcat ceva. E un italian care și-a făcut sistem de irigaţii, cultivă cartofi, morcovi, usturoi. Dar nici așa nu e mare brânză, cartofii s-au împuţit în pământ. Adevărul este că terenurile astea nisipoase, în condiţiile în care și clima s-a schimbat, nu mai merită cultivate cu nimic, e muncă în zadar. În zona Damian, înspre Dăbuleni, avem aproape 300 de hectare de nisip. Mergeţi acolo, dacă vreţi în deșert!”
Nu, mulţumim, nu mai vrem, am deșertificat destul. Mai bine la Dăbuleni, unde înţeleg că avem varianta „am văzut și deșert fericit”. Pânza freatică e la suprafaţă, se poate iriga ușor, de unde și munţii de pepeni, cu brandul la purtător. Oprim la Centrul de cercetare pentru cultura plantelor pe nisipuri, ca să avem și varianta academică a Saharei autohtone. Vasile Toma, secretar știinţific, crede că ideea deșertificării e puţin cam dură: „Aș spune, mai degrabă, că avem o anumită aridizare. Da, temperaturile sunt mai mari decât în alţi ani și, mai ales, s-au lungit perioadele de caniculă. N-a mai plouat din mai, dar asta e, așa se întâmplă la noi. Suntem în Triunghiul nisipurilor, cu vârful în Craiova și baza între Corabia și Bechet. Sunt dune și de șase-șapte metri, e și nisip, îl poartă și vântul, mai ales pe terenuri neacoperite, dar asta nu înseamnă că e chiar deșert. Nu, n-aș merge atât de departe. Ar fi mai eficient să ne adaptăm agricultura la aceste soluri nisipoase și chiar la schimbările de climă. În condiţiile de acum, se pot cultiva viţă-de-vie, pomi fructiferi, sorg, secară, tutun și fasoliţă”.
Iată o idee, doar că nu știu ce e fasoliţa asta. Că e un fel de fasole mai sfrijită, mă duce mintea și pe mine. Vasile Toma îmi spune că e cultura naţională, hrana cea de toate zilele a Nigeriei. Parcă și ăștia au probleme cu deșertul, nu?
nr. 8-9 / august-septembrie 2012 Tweet
Cum de nu se face nimic concret, aici?
Cum de nimeni nu face nimic?
Mi se pare incredibil, dar am verificat, este adevărat.
Deci, incredibil dar adevărat.