- Revista Flacara - http://revistaflacara.ro -

Salată caldă cu cartofi copţi şi brânză de capră

Pasul 1. Aprinzi cuptorul, speli cartofii cu apă călduţă (nu îi cureţi de coajă), îi ştergi de apă, îi înţepi pe fiecare în parte în două locuri (opuse) cu o furculiţă, îi pui pe o coală de hârtie de copt, pe o tavă nu prea adâncă şi îi pui la cuptor, la foc puternic, vreo 15 minute şi la foc mediu spre mic până sunt gata. Când sunt gata? Atunci când sunt pătrunşi în momentul în care îi verifici cu furculiţa.

Pasul 2. În paralel, pui ouăle la fiert.

Pasul 3. Cât s-au copt cartofii şi au fiert ouăle, pregăteşti celelalte ingrediente. Adică: cureţi ceapa roşie şi ceapa verde, speli puţin măslinele de urmele de zeamă în care fuseseră murate, fărâmi telemeaua de capră şi toci cele două feluri de ceapă. Pe cea roşie – rondele, iar pe cea verde – mărunţel.

Pasul 4. După ce s-au copt, laşi cartofii să se răcorească puţin, îi tai repede în jumătăţi sau în sferturi, după cât de mari sunt. Îi stropeşti imediat cu două-trei linguri de ulei de măsline.

Pasul 5. Răceşti ouăle sub jet de apă rece şi le cureţi. Apoi le tai în patru, pe lung, cu lama cuţitu- lui trecută prin apă rece, astfel încât gălbenuşul să rămână cât mai întreg.

Pasul 6. Pui cartofii stropiţi cu ulei de măsline  într-un  castron  mare,  pui deasupra telemeaua, măslinele, ceapa roşie şi trei sferturi din ceapa verde, apoi amesteci totul bine, cu mâinile făcute căuş, cât să nu zdrobeşti prea tare cartofii.

Pasul 7. În farfurie, peste porţia de amestec din castron, pui sferturi de ou fiert şi o ploicică de rondele mici de ceapă verde.

 

Ingrediente

– cartofi mici, albi, curaţi – vreo 15 mai mici sau vreo 5 mari;

– telemea de capră – aprox. 250 de grame (o felie zdravănă);

– ceapă roşie – o bucată;

– ceapă verde – trei fire;

– măsline negre – un pumn (normale, cu sâmburi cu tot);

– ouă fierte tari – două sau trei;

– ulei de măsline;

– piper.

Opţional:

– sare;

– ardei iute;

– suc de lămâie.

Un vin proaspăt potrivit pentru o salată

Gustul simplu şi proaspăt al salatei mă duce cu gândul la un Fumé blanc, ideal fiind cel de la Budureasca. Fumé blanc este un vin aparte, vinificat după o metodă inovatoare ce scoate în evidenţă notele de stejar, note tropicale de pepene galben, ananas. Un corp amplu, ne impresionează prin caracterul său pronunţat, remarcabil. Post-gust lung, rafinat, te îndeamnă să îl contempli zilnic.

 

reţetă Viorel Copolovici www.pranzuldincaserola.ro, recomandare vin Cosmin Zidurean