Salsa Picante un tapas bar pentru bucureşteni
April 1st, 2008, Alice-Claudia Gherman Comenteaza TweetConceptul spaniol de tapas bar a pătruns şi în Bucureşti. În spaniolă tapas înseamnă aperitiv, iar localurile cu specific tapas sunt foarte căutate şi de aceea extrem de frecvente în sudul Spaniei. Tapas oferă o panoplie de gusturi savurate fiecare separat, de la câteva măsline şi felii de roşii la un meniu întreg cu fructe de mare. Oamenii vin, mănâncă ceva, apoi rămân la petreceri, dansează, ascultă muzică, privesc un meci la televizor. Doamna Daniela Firan a înţeles conceptul şi l-a lansat în cadrul restaurantului bucureştean Salsa Picante, singurul tapas bar din Bucureşti.
Nu contează dacă sunteţi spaniol, aţi fost în Spania şi v-au plăcut localurile tapas bar sau nu aţi intrat niciodată într-un astfel de restaurant. Contează doar să fiţi deschişi la nou, să iubiţi gastronomia şi să doriţi să încercaţi mereu ceva nou. O idee bună ar fi să faceţi o vizită la Salsa Picante, un restaurant deschis anul trecut în zona Grădina Icoanei. De la ambasadorul Marii Britanii, trupa Rafaga la Peter Imre, lumea bună a trecut pragul Salsa Picante şi a rămas încântată. Un local foarte îngrijit, compus dintr-un salon cu 45 de locuri, plus 30 de locuri la barul lung, specific genului tapas, plus o terasă cu 50 de locuri în sezonul cald. Ba mai mult, la subsol este şi un club Salsa având o capacitate de 40 de locuri, pe canapele. Localul este deschis de la ora 13.00 până la ultimul client. Muzica este ambientală, aici puteţi asculta adesea melodiile unor artişti precum Joaquin Sabina, Ana Gabriel, Omara Potuondo, Mana, Ricardo Arjona ori Juanes. Amplasat într-o clădire de la începutul secolului al XX-lea, păstrând integral arhitectura de dinainte de Primul Război Mondial, decorat cu perdele şi suporturi de lumânări din Catalonia, iar la bar cu bucăţi de şuncă spaniolă Jamon Serrano, cu pereţii vopsiţi în roşu precum capa pe care o flutură toreadorii în faţa taurilor sau băutura specific spaniolă Sangria, Salsa Picante este un local intim, fără preţuri mari, în care merită să serveşti masa. Maestru bucătar la Salsa Picante este Marius Avanu, el vă va delecta cu un meniu absolut interesant. Marius Avanu a participat la concursul internaţional de gastronomie, care a avut loc în Istanbul, anul trecut, unde a câştigat medalia de argint la secţiunea paste, preparatul premiat fiind tagliatele cu spanac, alune de pădure şi sos de brânzeturi fine respectiv medalia de bronz la secţiunea peşte pentru preparatul somon servit cu sos de arahide, creveţi şi muguri de soia. Între aperitivele pe care le puteţi servi la Salsa Picante cu numai 9 RON se numără: măsline umplute cu anshoa, tortilla cu cartofi şi ceapă, tortilla de la casa (tortilla cu cartofi, ceapă, caşcaval şi şuncă, cârnăciori picanţi în sos de vin etc.). De asemenea, puteţi încerca tapas cu fructe de mare, de astă dată la 15 RON porţia precum: pulpă de scoici pane, calamari la grătar cu usturoi şi pătrunjel, pulpă de crab pane, peşte marinat cu lămâie şi măsline umplute ş.a.m.d. La capitolul mâncare de casă, friptura de vită la cuptor cu sos de vin, ulei de măsline şi mirodenii sau rulada de vită umplută cu măsline, jambon, ou, usturoi şi ardei kapia merită 22,50 RON/porţia. Salatele de la Salsa Picante sunt toate la 14,50 RON, preparatele din pui la 22,50 RON, cele de vită sau miel la 29,50 RON, cele din porc la 22,50 RON în timp ce specialităţile din peşte sau fructe de mare costă 34,50 RON/porţia. Dar mândria restaurantului o reprezintă cele şase feluri de paella la 24,50 RON/porţia, mai exact: paella de verdunas (orez şi legume), paella catalana (orez, legume, porc şi cârnăciori), paella valenciana (orez, legume, pui, pipote, ficăţei de pui), paella con pollo (orez, legume şi pui), paella mixta (orez, legume, pui, calamar, scoici, creveţi şi surimi) şi paella de marisco (orez, legume, calamar, scoici, creveţi şi surimi). La capitolul ?vinuri, acestea sunt din Spania (podgoria Campo de Borja: Don Ramon medaliat – roşu; Castillo de Fuendejallon – alb respectiv podgoria Rioja: Marques Reinosa – roşu, Vinestral Blanco – alb,Vinestral Rosado – roze, Marques Reinosa – roşu, Vinestral Blanco – alb şi Vinestral Rosado – roze), Chile şi autohtone, străinii preferând adesea – inclusiv spaniolii care vin şi iau masa aici – să aleagă un vin românesc din gama Prince Mircea sau Prince Matei, între 35 şi 60 de lei/sticla. Clienţii au posibilitatea să servească şi preparate care nu se află pe lista din meniul restaurantului, numai ca ingredientele cerute să se găsească la bucătărie. În intenţia patronilor restaurantului există deja ideea creării unui lanţ de restaurante tapas, următorul restaurant de acest gen se va numi Salsa Caliente şi se speră inaugurarea lui până la sfârşitul acestui an, undeva în zona Pieţei Victoriei.
foto Octavian Tibăr